Soţul Niculinei Stoican, în închisoare pentru următorii 6 ani. Artista: Pentru mine, acum este sfârşitul!

niculina-st

Celebra cântăreaţă de muzică populară Niculina Stoican îşi va petrece viitorii patru ani singură, după ce soţul său, Vasile Stănescu, a fost încarcerat marţi pentru a ispăşi o pedeapsă privativă de libertate de şase ani, pentru comiterea mai multor infracţiuni şi un prejudiciu de 13,5 milioane de lei. Soţul Niculinei a mai fost arestat o dată în anul 2004, iar în urmă cu câţiva ani, cuplul Stoican-Stănescu a dat declaraţii în dosarul „Mătuşa Tamara” al lui Adrian Năstase, toate acestea survenind ca urmare a prieteniei şi asocierii cu controversatul om de afaceri doljean Genică Boerică.
niculina-s

„E o perioadă grea a vieţii mele. Soţul meu s-a predat singur, s-a dus la arest, am fost şi eu cu el. Are o hotărâre judecătorească definitivă şi ea a fost pusă în aplicare. Eu nu am fost implicată în acest caz. Este o poveste de acum zece ani. Pentru mine acum este sfârşitul. S-a sfârşit, în sfârşit şi poate părea paradoxal dar sunt liniştită pentru că am ajuns la capătul unei poveşti care nu ne aparţine, dar aşa a fost să fie. Ştim ce ne aşteaptă de acum înainte, asta e, aşa s-a hotărât. Speram la altă sentinţă pentru că soţul meu a pledat pentru achitare până în ultimul moment. Am fost împreună, am făcut cumpărăturile, pentru că noi am trecut prin perioada de arest preventiv şi a fost foarte greu şi foarte dur. Sunt un om matur care îmi asum tot ce mi se întâmplă în viaţă”, a declarat Niculina Stoican la un post de televiziune.

sot-niculina1Asociat în afaceri şi suferinţă cu Boerică

Dosarul care a adus condamnarea lui Stănescu, alături de alte persoane, printre care şi Genică Boerică, îşi are rădăcinile în perioada 2001-2003, când afaceristul doljean, alături de soţul Niculinei Stoican, o întreagă reţea de cetăţeni egipteni, iordanieni, iranieni şi palestinieni şi mai multe firme au obţinut o restituire nelegală de TVA în sumă de 13,5 milioane de lei. Stănescu căpătase dexteritate în astfel de afaceri aşa că, cu ajutorul unei firme fantomă, SC Sori Craft SRL Craiova, a solicitat, de exemplu în 2002, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj returnarea, dintr-un foc, a unei TVA în sumă de peste 9,9 miliarde de lei vechi, sub motivarea achiziţionării unui imobil cu teren şi unei instalaţii de carmangerie. Pentru a justifica returnarea, s-a folosit de mai multe înscrisuri falsificate, printre care balanţe şi facturi fiscale. Pe acelaşi calapod au fost făcute toate afacerile care au dus până la urmă la prejudicii imense. Atât Boerică, cât şi Stănescu au fost reţinuţi în 2004, dar scadenţa a venit abia acum, când afaceristul doljean are de îndurat zece ani şi trei luni de închisoare, iar soţul Niculinei Stoican, şase – din care va face efectiv patru. Infracţiunile de care Stănescu este acuzat sunt determinarea cu rea-credinţă, de către persoane impozabile, a sumei taxei pe valoarea adăugată de rambursat şi obţinere nelegală, în acest fel, a unor sume de bani de la organele fiscale; complicitate la evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşiri de infracţiuni; complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Pentru fiecare infracţiune în parte, judecătorii au stabilit o pedeapsă, iar mai apoi, acestea au fost contopite în pedeapsa cea mai grea, şase ani. La Tribunalul Bucureşti, magistraţii au considerat că Stănescu merită doar trei ani de închisoare, dar Curtea de Apel Bucureşti a bătut în cuie şase ani, perioadă care a rămas valabilă după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de inculpaţi.

Cântăreaţa – implicată şi ea într-o inginerie financiară

Niculina Stoican a fost implicată chiar ea într-o returnare de TVA de vreo două miliarde de lei vechi, în povestea unui imobil achiziţionat de la o bancă şi plimbat prin vreo şase firme. Clădirea, aflată în Târgu-Jiu, a fost cumpărată, cu un miliard de lei vechi, de către acelaşi Genică Boerică de la o bancă, în posesia ajunsese din cauza neachitării de către fostul său proprietar a unui credit. Boerică a vândut, cu aceeaşi sumă, unui cetăţean iordanian care, la rândul său, a vândut societăţii lui Vasile Stănescu, SC Sori Craft SRL cu peste 25 de miliarde de lei vechi, care a revândut mai apoi cu 10 miliarde; în final, clădirea a ajuns, contra a 13 miliarde, la SC Provlad SRL, societate patronată de către Niculina Stoican. La acea vreme, adică în 2002, Direcţia Generală a Finanţelor Gorj a înaintat organelor de cercetare penală un dosar cu privire la această tranzacţie repetată.
Trioul Boerică-Stănescu-Stoican a apărut şi în celebru dosar „Mătuşa Tamara”, în care afaceristul doljean are, conform actelor oficiale, calitate de denunţător. Soţii Niculina Stoican şi Vasile Stănescu au dat declaraţii în cauza care-l privea pe Adrian Năstase.
În prezent, Vasile Stănescu se află în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, urmând să fie trimis la penitenciarul în care îşi va ispăşi pedeapsa. Ieri, Niculina Stoican a venit să-şi viziteze soţul, dar a declarat ziariştilor, când a fost întrebată dacă acesta e scopul prezenţei sale în curtea poliţiei, că nu a venit pentru Vasile Stănescu, ci pentru altcineva.

loading...
Loading...

Citește și

Târgujieni, MURIȚI liniștiți, incompetenții sunt tot la încasare! Securitatea şi siguranţa civică, la voia întâmplării! Primarul municipiului Tg-Jiu, șeful Poliției Locale, prefectul județului, inspectorul șef al IPJ Gorj și membrii ATOP, INEXISTENȚI!

Insulița Jiului – cartierul Bicaz – municipiul Tg-Jiu, este locul unde se poate muri în …

Un comentariu

  1. cand veti intelege oare,ca nu puteti fura bani fara sa returnati?Cu aceasta ocazie v-ati patat obrazul din cauza lacomiei si nu conteaza pozitia sociala a niciunuia din voi….din partea mea puteti putrezi in spatele usilor inchise dar as arunca si cheia de la celula…asa poate va intra la kap ca ..NU VA JUCATI CU INEVITABILUL..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.