Soţul şi soţia, o echipă. Cum să fii mereu de partea jumătăţii tale

probleme-cuplu

Familia, căsnicia înseamnă apropiere, planuri comune sau, cum spuneau bătrânii: „Amândoi să tragă la aceeaşi căruţă”. Dar, în vremurile noastre, pare un ideal din ce în ce mai greu de atins.

Munca peste program sau chiar în afara ţării, grijile, creditele… îi fac pe soţi să fie preocupaţi de orice altceva, dar nu de relaţia lor. Şi aşa ajung doi străini care nu mai comunică, iar scopurile şi dorinţele lor devin cât se poate de diferite. Dar cum să faci atunci să ai o căsnicie fericită?

Găsiţi un scop comun
Psihologul Cristina Ion-Radulescu vede cuplul ca pe o echipă. „Aceasta presupune orientarea catre un scop comun şi acţiuni care duc spre acest ţel. O echipa presupune roluri diferite şi are nevoie de un lider”, observa specialistul adaugând: „În familie aş pastra numai partea cu scopul comun. În masura în care membrii au un obiectiv în care cred amândoi, atunci toate acţiunile lor vor fi îndreptate în acea direcţie. Deciziile (macar cele majore) trebuie luate împreuna şi nu impuse cu autoritate de catre unul dintre ei”.
O relaţie nu merge de la sine, ci este nevoie ca ambii soţi sa munceasca pentru bunul mers al ei. Totodata, daca începe sa se degradeze, de vina sunt amândoi şi doar împreuna o pot reface. Daca cel care remarca problema (de obicei, femeia) doar o exprima şi apoi aşteapta ca barbatul sa remedieze lucrurile, s-ar putea sa mearga repede şi sigur spre desparţire.

Arată-i că îl apreciezi
O alta piedica în calea fericirii de cuplu este ca, de multe ori, cei doi ajung sa fi e mai degraba unul în competiție cu celalalt decât o echipa. Atunci când îi vânezi greşelile şi defectele soţului, nu vei ajunge sa ai o familie unita. În schimb, daca încerci sa vezi mai degraba calitaţile soţului, aveţi toate şansele sa fiţi o familie unita. Pune-i în evidenţa punctele bune şi încurajeaza-l. Arata-i ca îl preţuieşti şi când sunteţi doar voi doi, dar şi când sunteţi cu familia şi prietenii.
Se va simţi foarte bine sa auda laude din partea ta şi va încerca şi mai mult sa faca lucruri care să te bucure pentru că va şti că îl apreciezi. În schimb, rezistă tentaţiei de a-l evalua în permanenţă şi de a-i spune ce greşeşte. Chiar dacă uneori este bine să-ţi exprimi nemulţumirile, nu face asta tot timpul. Nu vei reuşi decât să trezeşti resentimente şi să sapi la baza relaţiei voastre.

Voi doi, o prioritate
Explică-le părinţilor şi altor rude că soţul este prioritatea numărul unu. Nu lua hotărâri fără ca el să ştie şi apoi să-l pui în faţa faptului împlinit. Dacă, de exemplu, mama ta vrea să staţi o săptămână la ea, la ţară, vorbeşte întâi cu el şi apoi spune „da”. Dacă el nu este de acord, negociază o soluţie de compromis, cum ar fi să staţi mai puţin, să mergeţi într-o altă perioadă decât cea în care v-a invitat, să vină ea la voi etc.
Ar fi bine să aveţi în fiecare zi măcar câteva minute, dacă nu o oră pe care să le petreceţi împreună şi să discutaţi cele ce vi s-au întâmplat peste zi şi problemele pe care le aveţi de rezolvat, astfel încât să găsiţi şi soluţii comune. Nu uita nici de momentele de relaxare în care puteţi doar să vă bucuraţi unul de celălalt.

Timp de calitate petrecut împreună
„În ceea ce priveşte rolurile, sunt de părere că nu trebuie neapărat să fie diferite, ci, dimpotrivă: soţii trebuie să fie pregătiţi să poată suplini rolul celuilalt. Aceasta înseamnă că, la nevoie, bărbatul poate găti sau călca rufe. Acesta este un secret pe care l-am aflat de la cupluri mai în vârstă: dacă nu gândim obtuz şi suntem flexibili, putem ajunge departe. În afara casei, de obicei, fiecare are viaţa lui profesională şi în acest caz nu se poate pune problema de obiective comune, dar putem discuta de respect în cazul unor decizii profesionale.
Bineînţeles, familia înseamnă timp petrecut împreună. Dacă soţii respectă acest aspect şi îşi fac planuri, fie ele chiar mici (cum ar fi să meargă sâmbăta la pădure), şi dacă petrec timp de calitate împreună, succesul este asigurat.”

Loading...

Citește și

Greşeli pe care le faci în timpul sexului

Ai stricat vreodată atmosfera cu ceva ce ai spus sau cu un anumit gest deplasat? …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.