sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:11

Sporuri NELEGALE, de sute de mii de lei, în primăriile din Gorj! LISTA cu sporurile funcționarilor: de xerox, de stabilitate sau de dificultate!


Curtea de Conturi a României a descoperit, în cadrul unor acțiuni desfășurate, anul trecut, în care a fost verificată activitatea din anul 2017 că, deși au salarii consistente, primarii gorjeni și-au acordat sporuri, nelegal. Intr-un raport privind finanțele publice locale, inspectorii de conturi prezintă sporuri, în afara cadrului legal, de sute de mii de lei acordate, de multe entități administrative din Gorj, funcţionarilor, bani care le vor fi imputaţi. Spor pentru condiții vătămătoare, spor de dificultate, stabilitate, spor de confidențialitate, de dispozitiv sau de xerox, sunt doar câteva artificii prin care primarii, viceprimarii sau funcționarii au reușit să-și suplimenteze veniturile salariale, ilegal.

Vladimir, Roșia de Amaradia și Polovragi, primele în topul sporurilor ilegale

Vladimir este unitatea administrativ teritorială unde Curtea de Conturi a descoperit cel mai mare cuantum al sporurilor nelegale și efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, reprezentând spor de dispozitiv în procent de 25%, spor de dificultate în procent 50% și spor stabilitate în procent de 15% la salariul de încadrare, suma stabilită ca fiind prejudiciu în bugetul public al comunei fiind de 322.000 de lei.
Tot la Primăria Vladimir, inspectorii de conturi au stabilit că s-a acordat spor de xerox în cuantum de 15% unui personal contractual, suma totală cu care i-a fost majorat nejustificat salariului de bază fiind de 3.000 de lei.

Rosia de Amaradia este și ea în topul unităților administrativ-teritoriale unde Curtea de Conturi a descoperit sporuri acordate nelegal, persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică. Primarul Liviu Cotojman și viceprimarul Constantin Vătrai au încasat sporuri a căror sumă se cifrează la 240.000 de lei, în câțiva ani.
Acordarea sporului de dificultate, a sporului pentru operațiuni în Registrul electoral și efectuarea unor creșteri salariale, pentru doi salariați ai Primăriei Roșia de Amaradia a fost considerată tot nelegală de către inspectorii de conturi, care au decis că s-a creat un prejudiciu în bugetul public de 35.000 de lei.
Ultimul loc pe podiumul sporurilor l-a prins Primăria Polovragi unde inspectorii Curții de Conturi au decis că nu s-au respectat prevederile legale privind efectuarea cheltuielilor de personal, reprezentând spor de dificultate și spor pentru șeful serviciului situații de urgență, în procent de 25% la salariul de încadrare, suma considerată ”gaură” în bugetul comunei fiind de 188.000 de lei.

Condiții vătămătoare pentru primari

La Prigoria, în perioada septembrie 2015 – iunie 2017 au fost efectuate cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, reprezentând indemnizație de dispozitiv și spor de confidențialitate, inspectorii de conturi stabilind ca prejudiciu suma de 164.000 de lei.
Primăria Borăscu a acordat nelegal unui salariat, în perioada august 2015-mai 2018, un spor lunar pentru participarea la intervenții și situații de urgență, de 25% la salariul de bază, mai exact, în cele 34 de luni, totalul sumelor încasate nelegal, se ridică la 22.000 de lei.

Fără a exista motive temeinice, Primăria Borăscu nu a respectat programarea individuală a concediilor de odihnă pentru salariați, aferentă perioadei 2015-2017, iar pentru angajații care nu au efectuat integral concediul de odihnă s-a procedat la compensarea în bani a acestuia, fiind prejudiciat bugetul public cu 108.000 de lei, se precizează în documentele elaborate de inspectorii de conturi.
Primarul de la Jupânești, Petre Gușiță și-a acordat spor pentru condiții vătămătoare, în perioada aprilie 2015-martie 2018, și a încasat 36.000 de lei, cheltuieli de personal fiind considerate nelegale de către Curtea de Conturi.
În mod similar au procedat și primarul și viceprimarul de la Berlești care, în proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017, în mod nelegal, au prevăzut credite bugetare pentru cheltuieli de personal, urmare a majorării indemnizației lor. Mai exact, Iulian Berlescu și Constantin Matei au încasat sporul pentru condiții vătămătoare, totalizând 13.000 de lei.

Sporuri nelegale și la Primăria Tg-Jiu

Și la Tg-Jiu, primăria a efectuat, în 2017, plăți nelegale reprezentând sporuri acordate care exced prevederilor Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Suma considerată ca fiind prejudiciu, în urma verificărilor Curții de Conturi, este de 195.000 de lei.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

3 comentarii

  1. Și la bilteni? Nimic, nimic….bai ce fac interesele tătăroaicei de a face schimb de terenuri cu primăria….că sa ceară miliarde de la CEO….. DNA și parchet auzim…..?????

  2. Cea mai frumoasa poanta a zilei Camera de Conturi a descoperit irosirea banului public! Ma asteptam sa aflu cati bani au fost irecuperati la buget de Camera de Conturi. Apa de ploaie.

  3. Ilegalitatile facute de toate Primariile din judet in politica de personal au saracit bugetul local si au dublat taxele locale la majoritatea localitatilor. Sporul de conditii vatamatoare a fost taiat de Directorul Ciurel Laurentu de la mineri si a fost preluat de Primarii comunelor. Ganditi-va, oameni buni, ce salarii au aceste persoane de la Primarii, marite in iulie 2017 de 3-4 ori in functie de postul ocupat si sporurile cat de mari sunt, astfel ca, sporul de dificultate este de 50% din salariul de incadrare, Actualul Guvern, ar trebui sa se sesizeze, sa dea o hotarare de Guvern clara, pentru a repapa greselile anterioare facute de fostul ministru Olguta Vasilescu, astfel ca, primarii sa nu mai faca asemenea greseli si sporurile sa se acorde in functie de situatia de fapt, sporul de conditii vatamatoare, sporul de dificultate, sporul de operare in Registrul electoral, sporul pentru situatii de urgenta, sporul pentru sefii de servicii sa nu mai existe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: