Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO


Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos pașii realizați în implementarea proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Cât costă întreg proiectul, când va fi gata și care sunt beneficiile acestui grup energetic citiți în materialul de mai jos.

Rep.: Domnule secretar de stat, ați participat la o nouă rundă de negocieri cu oficialii companiei China Huadian Group. Ce pași s-au făcut în această direcție și ce semnale există ca parteneriatul româno-chinez să devină realitate la CEO Rovinari?
A.M. : Mai întâi trebuie să vă spun câteva cuvinte despre acest proiect care va fi realizat în parteneriat public-privat cu un partener chinez. În urma unei proceduri de selecție transparentă și competitivă, derulată de CE Oltenia în vederea implementării unui proiect tip „Green/Brown Field” pentru construirea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari, în martie 2012 compania CHEC a fost declarată investitor selectat, cu care s-au derulat ulterior celelalte etape legale și instituționale. Practic, vom construi o centrală termoelectrică echipată cu un grup energetic de 600 MW, cu un cazan de abur cu ardere în strat fluidizat circulant.

Rep.: Care este valoarea acestei investiții?
A.M.:
Valoarea totală a proiectului, estimată prin studiul de fezabilitate şi prin modelarea financiară, este de 847.639.000 de Euro. Compania China Huadian Engineering CO., LTD (CHEC) va contribui cu 254 de milioane de euro, iar Societatea Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) cu aproximativ 18,9 milioane Euro (active imobilizate), restul fiind atras prin credite externe. CE Oltenia va asigura furnizarea de lignit din carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa pe toată durata de funcţionare a noului grup energetic.

Rep.: Ce etape au fost parcurse până acum?
A.M.:
La 25 ianuarie 2013, a intrat în vigoare Memorandumul de Înțelegere privind constituirea unei societăţi de tip IPP, încheiat între CE Oltenia şi CHEC, conform căruia cele doua părți au decis ca implementarea proiectului să se realizeze de către o societate cu capital mixt de tip IPP. Au fost derulate multiple runde de negocieri ale Acordului Acţionarilor şi Actului Constitutiv al Societăţii de Implementare, care au fost inițializate de către părți în data de 5 august 2015.
La 19 octombrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CE Oltenia a aprobat Acordul Acţionarilor şi Actul Constitutiv al Societăţii de Implementare, astfel cum au fost negociate și inițializate de către partea română și partea chineză.

Rep.: La un moment dat, negocierile au intrat într-un impas…
A.M.: Așa este, a fost o perioadă de tăcere. Dar, odată cu instalarea guvernului la începutul anului 2017, am reînceput demersurile pentru continuarea negocierilor. Am lucrat mult în acest sens și am reușit să convingem partenerul chinez să revină la masa negocierilor și să parcurgem etapele rămase până la finalizarea proiectului. Reluarea negocierilor a debutat efectiv la finalul anului 2018, când în perioada 17-18 decembrie 2018, o delegație comună a CHINA HUADIAN CORPORATION si CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD. a efectuat o deplasare în România, pentru discuții de clarificări cu oficialitățile din Ministerul Energiei și ale Complexului Energetic Oltenia înainte de negocierile finale. În data de 17 decembrie 2018 a avut loc o întâlnire a delegației comune chineze cu conducerea Ministerului Energiei.
Negocierile au fost clare și oneste. China Huadian Engineering Co. Ltd. și Complexul Energetic Oltenia și-au prezentat opțiunile actuale pentru clauzele ramase în divergență după runda de negocieri din 2016. Era vorba despre Contractul de Furnizare Cărbune si Contractul de Superficie, Uz și Servitute. De asemenea, a fost parcurs și actualizat (unde a fost cazul) și Acordul Acționarilor societății de implementare care va construi și opera noul grup energetic de 600 MW.

Rep.: Ce șanse sunt ca acest proiect să fie realizat?
A.M.:
Apreciez că șansele ca acest parteneriat să devină realitate au crescut substanțial în urma acestei runde de negocieri. Pe de altă parte, acest proiect este inclus în Strategia Energetică a României ca obiectiv strategic de interes național. De asemenea, face parte din Strategia CE Oltenia pentru perioada 2019-2030. Documentul a fost aprobat în cadrul ședinței AGEA CE Oltenia din data de 17 decembrie 2018.

Rep.: Cum au fost negocierile?
A.M.:
În calitate de președinte al Comisiei de negociere, am participat la mai multe întâlniri cu delegații chinezi. În cadrul discuțiilor, reprezentanții investitorului selectat și-au reiterat interesul pentru acest proiect. I-am informat asupra viziunii Strategiei Energetice a României și asupra importanței pe care Ministerul Energiei o acordă acestui proiect. Pe scurt, le-am spus că acest Grup reprezintă o prioritate strategică pentru noi.
În perioada 23-30 ianuarie 2019, au avut loc întâlniri între comisia de negociere formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei, Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO) și China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) în București, la sediul Ministerului, cu privire la Acordul Acționarilor pentru societatea de implementare de tip (IPP) care va fi constituită de CE Oltenia și CHEC.Apoi, în perioada 4-6 februarie 2019, au avut loc la sediul companiei CE Oltenia negocieri asupra clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW și a clauzelor Contractului de Superficie, Uz și Servitute pentru noul grup de 600 MW de către comisia numită la nivelul CE Oltenia S.A. cu reprezentanții CHEC.

Rep.: Cum apreciați solicitările companiei chineze?
A.M.:
Solicitările partenerului chinez sunt normale pentru un parteneriat de afaceri de asemenea anvergură. Dar nu există condiții anume puse de către partea chineză, totul se discută deschis. Sunt demersuri firești ale ambelor părți în cadrul unor negocieri comerciale în care interesul comun al părților este să câștige din acest proiect.

Rep.: Ce importanță are noul grup energetic de 600MW pentru economia națională și în ce mod sprijină Ministerul Energiei realizarea acestei investiții?
A.M.: După cum vă spuneam, Grupul de 600 MW este un obiect de investiții strategic de interes național, inclus în Strategia Energetică a României. Realizarea acestui proiect are foarte multe beneficii macroeconomice. Vă dau doar câteva exemple:

  • accesul la tehnologii moderne într-o investiție energetică de aproape un miliard de euro, în condiţiile în care de 25 de ani nu s-au mai făcut investiţii în sectorul termoenergetic românesc;
  • accesul la management modern si sustenabil privind protecția mediului, care va fi transferat către personalul local și creșterea nivelului de pregătire a forței de muncă;
  • creșterea veniturilor la bugetul statului și la bugetele locale prin apariția unui nou agent economic;
  • consolidarea pieței naționale de energie electrică și posibilitatea creșterii exporturilor;
  • stimularea investițiilor interne prin asigurarea din România a unor părţi de echipamente și materiale necesare în procesul de implementare și apoi în procesul de exploatare a noii centrale de 600 MW;
  • crearea de noi locuri de munca pe perioada implementării proiectului (cca 4.000 de persoane din care 3.700 direct în producţie, pe şantier și 300 implicaţi în servicii – masă, cazare, transport, etc.);
  • stimularea dezvoltării și competitivității furnizorilor locali de materiale folosite în procesele de curăţire a gazelor de ardere (calcar, var nestins, uree);
  • dezvoltarea durabila a economiei naționale prin creșterea eficientei valorificării resurselor de lignit.

Rep.: Are CEO capacitatea să asigure cărbune pentru încă un grup de mare putere, având în vedere greutățile apărute cu aprovizionarea cu lignit din această iarnă?
A.M.:
Capacitatea de producție a cărbunelui la dotarea tehnică actuală a CE Oltenia este de 30 de milioane de tone pe an. Rezervele de cărbune aflate în perimetrele concesionate de către CE Oltenia prezintă un grad de asigurare de peste 20 de ani, iar posibilitățile de concesionare de noi perimetre sunt deschise.
Rezervele de cărbune pe care CEO le exploatează în prezent și cele pe care le poate exploata în viitor, sunt suficiente pentru a asigura funcționarea grupurilor actuale și a noului grup de 600 MW. Punerea în funcțiune a noului grup energetic de 600 MW este estimată pentru anul 2023. Am în vedere termenele necesare prevăzute la întocmirea documentațiilor proiectului (construcția efectiva a Centralei va dura 36 de luni cf. Studiului de Fezabilitate), astfel că eventualele dificultăți în aprovizionarea cu lignit din trecut sau din prezent, vor putea fi preîntâmpinate și eliminate.
Ministerul Energiei, prin acțiunile sale, sprijină, nemijlocit, CEO prin hotărârile de guvern privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, modificările de legislație privind facilitarea accesului la terenurile cu vegetație forestiera, astfel încât principalele probleme privind accesul la zăcămintele de cărbune să fie eliminate.

Rep.: Cum vedeți derularea negocierilor cu oficialii companiei chineze în perioada următoare?
A.M.: Reprezentantul CHEC în România ne-a informat, în data de 25 februarie 2019, că firma CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD pregătește delegația care se va deplasa la București pentru finalizarea negocierilor pe următoarele documente: Acordul Acționarilor, Contractul de Furnizare Cărbune și Contractul de Superficie.
După progresele semnificative înregistrate în urma ultimelor negocieri, în perioada imediat următoare, cele două companii partenere urmează să se întâlnească din nou pentru a încerca, cu sprijinul meu și al specialiștilor din Ministerul Energiei pe care-i coordonez, să ajungă la un acord cu privire la aspectele rămase încă în divergență, pentru a putea înființa și înregistra la Registrul Comerțului societatea de implementare care se va ocupa de construirea și operarea noului grup energetic de 600 MW.

A consemnat Alina Scaunașu

loading...
Loading...

Citește și

Interviu cu Andrei Maioreanu, Secretar de stat în Ministerul Energiei: „Avem resurse, avem un mix echilibrat, vrem să fim furnizor de securitate energetică în regiune”

Secretar de Stat în Ministerul Energiei de fix doi ani, Andrei Petrișor Maioreanu și-a făcut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: