duminică , 16 februarie 2020 - 20:54

Statul român, PENALIZAT dacă Işalniţa şi Craiova II sunt închise

isalnita20

Statul român riscă să fie penalizat de Uniunea Europeană, dacă închide cele două sucursale electrocentrale de la Işalniţa şi Craiova II, care funcţionează în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Recent, s-a vehiculat ideea externalizării sau chiar a închiderii unor capacităţi ale Complexului Energetic Oltenia care nu sunt performante şi consumă multe resurse pentru a produce energie electrică sau cărbune.

În atenţia opiniei publice a fost adusă şi Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa şi în general activele deţinute de Complexul Energetic Oltenia în judeţul Dolj. Indiferent de discuţiile care au loc şi de zonele în care acestea se produc, activitatea de producere a energiei electrice din Dolj trebuie menţinută în structura actuală pentru următorii cinci ani. Acest lucru înseamnă că, atât Sucursala Electrocentrale Craiova II, sau Sucursala Electrocentrale Işalniţa nu pot fi închise şi nu îşi pot schimba obiectul de activitate sau măcar modifica, ca urmare a unui proiect cu finanţare nerambursabilă care a fost implementat la fostul Complex Energetic Oltenia.

România va fi penalizată

Prin proiectul respectiv au fost realizate modernizări în vederea atingerii obiectivelor de mediu, impuse de Uniunea Europeană. Este vorba de introducerea instalaţiilor de desulfurare. Investiţia la Sucursala Electrocentrale Işalniţa abia a fost inaugurată în toamna anului 2014, iar investiţia la Sucursala Electrocentrale de la Craiova II este programată să fie finalizată în toamna anului 2015. În aceste condiţii, conform clauzelor din contractele de finanţare nerambursabilă, Sucursalele de la Işalniţa şi Craiova II trebuie să producă energie electrică, deci să îşi menţină actualul obiect de activitate şi să nu fie închise, până în 2019, respectiv până în 2020. În caz contrar, statul român riscă sancţiuni pe programele respective de finanţare, din partea finanţatorului, respectiv Uniunea Europeană.

Consumă în medie 4,5 milioane de tone de cărbune

Cele două sucursale electrocentrale de la Işalniţa şi Craiova II sunt consumatori importanţi de cărbune din carierele Complexului Energetic Oltenia. Furnizori sunt carierele din Motru şi de la Peşteana. Cantitatea medie totală de lignit livrată anual către cele două sucursale electrocentrale din Dolj este de 4,5 milioane de tone. Sucursala de la Işalniţa consumă în medie 3,2 milioane tone de cărbune, iar cea de la Craiova II, 1,3 milioane de tone de cărbune. „Este exclus să se închidă Işalniţa. Şi la Craiova la fel. Noi am lucrat la strategia pentru FMI care va fi prezentată la următoarea vizită, dar nu a fost vorba de aşa ceva. Nu se poate să se închidă Işalniţa. Sunt în derulare investiţii ample la încălzitoarele de aer şi la gratarul post ardere. Investiţiile realizate la fostul Complex Energetic Oltenia au o componentă de la Uniunea Europeană şi în documente scrie foarte clar. După finalizarea investiţiilor de mediu nu avem voie să oprim activitatea, să schimbăm destinaţia timp de cinci ani. Ar trebui să plătim toţi banii pe care i-am primit, toată contribuţia de la Uniunea europeană. La Işalniţa, investiţia la desulfurare a fost gata în toamna anului trecut, iar la Craiova II este programată să fie gata pentru toamna aceasta. Nu are cum să ia cineva în calcul vreun proiect cu Işalniţa. Cele două sucursale sunt alimentate cu cărbune de la Motru şi de la Peşteana. Despre Peşteana Sud putem spune că s-ar putea ajunge la intrare în conservare şi ulterior, la închidere. În rest vom mai face analize, dar exclus să se închidă Işalniţa. Avem un program de investiţii în derulare şi finanţarea de la Uniunea Europeană care ne obligă să menţinem activitatea cinci ani”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Loading...

Citește și

Bombă în politică! Iordache a trecut la PSD, deocamdată fără funcție

În ședința BPJ-ului PSD Gorj, de joi seara, a fost anunțată trecerea fostului lider ALDE, …

2 comentarii

  1. Ciurel se face ca nu stie asta si toata echipa lui de conducere.

  2. Plati compensatorii pt cei ce vor sa plece!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.