Statul şi CE Oltenia daţi în judecată pentru ABUZ!

ceo-2

Greenpeace România şi Bankwatch România au dat în judecată Guvernul, cerând anularea unei hotărâri a Executivului prin care a fost aprobată exproprierea a peste 130 de gospodării din satul Runcurel, judeţul Gorj, potrivit unui comunicat al organizaţiilor de mediu. 

Guvernul a aprobat hotărârea după ce documentaţia pentru expropriere la exploatarea minieră Jilţ Nord, ce asigură cărbune pentru Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) “a zăcut” 3 ani prin sertarele angajaţilor statului, relatează Focus Energetic.

CEO nu a lăsat populaţia în frig

Tot în urma unei plângeri a Greenpeace, Garda Națională de Mediu a sancționat CE Oltenia pentru că a pus în funcțiune un bloc energetic care nu avea autorizație de mediu. Situația este puțin hilară, pentru că grupul energetic a funcționat strict la cererea expresă a Dispeceratului Energetic Național, ca măsură extremă, pentru a nu lăsa populația în frig. Solicitarea a fost făcută de DEN în ianuarie 2016, în perioada în care România trecea printr-un ger năprasnic, iar restul instalațiilor nu putea asigura consumul intern de curent electric.„Împreună cu 18 proprietari din satul Runcurel, judeţul Gorj, ameninţaţi de expropriere, cele două organizaţii de mediu au formulat în data de 23 martie, o acţiune în instanţă pentru anularea HG 960/09.12.2015 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit’”, se arată în comunicatul ecologiştilor.

Acuzaţii

Printre motivele acţiunii se numără incompatibilitatea proiectului cu strategia energetică naţională în vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societăţi comerciale, lipsa unei documentaţii de urbanism valabile pentru proiect, încălcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei şi adoptarea hotărârii fără un proces real de consultare a publicului.
Greenpeace România consideră hotărârea în cauză un abuz din partea Guvernului şi a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.