miercuri , 16 octombrie 2019 - 10:18

Ștefania Drăgotoiu, tânără speranță a folclorului gorjenesc: „Muzica este tot ceea ce mă reprezintă”

stefania-dragotoiu-intrv-f

Adolescenta Ștefania Drăgotoiu este elevă la Colegiul Național Spiru Haret, fiind una dintre tinerele speranțe ale muzicii populare din Gorj. Fata se pregătește intens alături de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu să se lanseze și să ajungă cunoscută. Miercuri seara, eleva și profesoara sa au fost invitate la o emisiune la postul național Favorit Tv. Ștefania Drăgotoiu spune că muzica este ceea ce o reprezintă, singurul moment în care nu cântă fiind acela când doarme.

stefania-dragotoiu-INTERVIU

Reporter: Ce ne poți spune despre tine?
Ștefania Drăgotoiu: M-am născut în municipiul Motru, unde am și locuit până la vârsta de 15 ani. Deși nu sunt născută în Tismana, pot spune că acum, acela este locul ce reprezintă pentru mine ,,acasă”. Despre copilăria mea ar fi multe de spus. Pot spune că cel mai mult timp l-am petrecut în satul Costeni din orașul Tismana, un loc binecuvântat de Dumnezeu cu toate frumusețile naturii. Am crescut în sânul familiei, unde am fost învățată  să îi respect pe cei din jurul meu, să rămân un om simplu, cu sufletul curat, puternică și demnă în orice situație. Îmi amintesc cu drag momentele în care bunicul îmi povestea amintiri din copilăria lui, care mă fascinau mereu! Sunt o fire foarte ambițioasă, calmă și creativă. Familia mea mă susține în tot ceea ce vreau să fac și sunt alături de mine întru totul. Ei mi-au dat aripi să zbor către cele mai înalte idealuri.

Rep.: Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală şi profesională?
Ș.D.: În mare parte la dezvoltarea mea personală au contribuit părinții. Ei m-au crescut și m-au educat așa cum au știut ei mai frumos și mai bine. Nu pot să nu aduc în discuție și profesorii care m-au instruit de-a lungul timpului, deoarece și dumnealor au avut un foarte mare impact asupra mea. Mereu mi-am ales un model de în viață când a venit vorba de dezvoltarea mea profesională. Pot spune că am fost o persoană iubită de Dumnezeu, când mă gândesc că am avut deosebita plăcere ca modelul pe care mi l-am ales, să îmi devină în scurt timp și profesor în viitoarea carieră muzicală! Este vorba de doamna profesoară de canto Emilia Drăgotoiu Nanu, o femeie cu chip de înger, ce pentru mine de la o vreme încoace, a devenit ca o a doua mamă, mama mea de cântec. Dumneaei este modelul meu în viață și îi mulțumesc din suflet pe această cale, pentru răbdarea pe care a avut-o încă de la început în a pășii alături de mine ușor, ușor spre frumoasa carieră.

stfania-dragotoiu-sRep.: Ce ne poți spune despre școlile urmate. Ce rezultate ai avut?
Ș.D: Am urmat Școala Primară și Gimnazială Nr. 1 Motru, unde am participat la numeroase concursuri școlare, cele mai des întâlnite fiind în muzică, iar în prezent sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiului Național ,,Spiru-Haret”, secția învățători-educatori. Am ales acest profil deoarece iubesc copii și îmi place să intru în universul lor ori de câte ori am ocazia. Sper ca peste câțiva ani, pe lângă cariera muzicală, să pot urma și o carieră în domeniul didactic. În paralel, urmez cursurile Școlii Populare de Artă, secția canto-popular, fiind instruită de doamna profesoară Drăgotoiu Nanu.

Rep.:  Când ai început să cânți?
Ș.D.: De mică mi-a plăcut să cânt, iar această pasiune a fost descoperită de mama mea. De la mama am moștenit darul de a cânta Imediat ce am crescut si mi-am dat seama că muzica este tot ceea ce mă reprezintă, m-am înscris la Școala Populară de Artă.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru tine?
Ș.D.: Muzica deja a devenit parte componentă din mine. Pot spune chiar că sunt dependentă de muzică, de tot ce îmi transmite muzica, și de tot ceea ce pot transmite eu prin muzică.

Rep.: Care sunt pasiunile tale, în afară de muzică?
Ș.D.: Cred că doar noaptea, în somn, nu cânt, în rest mereu mă trezesc cântând sau fredonând ceva. Ca pasiune în afară de muzică, iubesc să citesc. Atunci când nu cânt, citesc…

stefania-dragotoiu-intrrgRep.: Participi la evenimente și câștigi bani din muzică?
Ș.D.: Nu, deocamdată nu câștig bani din muzica. Momentan lucrez împreună cu doamna profesoară Emilia Drăgotoiu Nanu la lansarea mea, asta e pe primul loc pentru mine acum, să fiu cunoscută de cât mai multă lume.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine, ca și interpret de muzică populară, satul românesc, gorjenesc și tradițiile sale?
Ș.D.: Petrecând mare parte din timp la sat alături de familie, pot să percep altfel satul și tradițiile sale spre deosebire de alți tineri din generația mea. La sat, întâlnești cea mai mare înțelepciune și oriunde m-ar purta viața, nu am cum să uit nici măcar o clipă satul în care am crescut, ulițele pe care alergam și poveștile spuse de bunici, pentru că acolo îmi sunt rădăcinile.

Rep.: Îți place să citești. Care sunt cărțile preferate? Ce ai învățat din acestea?
Ș.D.: Există cărți de dezvoltare personală care mi-au influențat definitiv modul de a gândi, de a trăi și întreaga mea dezvoltare ulterioară. Unele dintre ele sunt tratate în toată regulă, altele sunt povești de doar câteva pagini care au rezistat în timp. Toate însă stau la loc de cinste în biblioteca mea și vor rămâne mereu acolo. Una dintre ele poarta numele de ,,Puterea prezentului” și este scrisă de Eckhart Tolee care spunea în cartea sa: „Cea mai mare parte a suferinţei oamenilor este inutilă. Este creată chiar de dumneavoastră, atât timp cât viaţa vă este condusă de mintea care nu este supusă observării. Durerea pe care o creaţi acum este întotdeauna o formă de neacceptare, o formă de rezistenţă inconştientă faţă de ceea ce este…”.

loading...
Loading...

Citește și

Comerț stradal în buricul municipiului! Piața modernă nu place dar se preferă băncile din oraș

Autoritățile locale motrene au permis comerțul ambulant și primitiv chiar în zona pieței modernizate a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: