STENOGRAME. Claudiu Teodorescu şi-a creat culoar pentru funcţia de preşedinte al ANI, cu sprijinul „greilor” din PSD

radu-teodorescu-(5)

Secretarul general adjunct din Ministerul Justiţiei, Claudiu Teodorescu, îşi pregăteşte terenul pentru a ocupa funcţia supremă în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) chiar din interiorul organismului care aprobă regulamentul de desfăşurare a concursului pentru numirea în funcţia de preşedinte.

Fostul prefect a fost numit în Consiliul Naţional de Integritate (CNI) la propunerea Grupului parlamentar PSD din Senat şi validat în şedinţa acestei camere a Parlamentului din data de 12 februarie a acestui an.
Deşi a fost votat de 111 senatori, având doar cinci voturi împotrivă şi şase abţineri, momentul numirii lui Teodorescu a creat o dispută cu accente comice între senatorii Tudor Barbu (PNL) şi Cristiana Anghel (PC), pe de o parte, cu vicepreşedintele grupului PSD din Senat, Cristian Sorin Dumitrescu, membru al Biroului permanent şi preşedinte de şedinţă.

Senatorii PSD l-au împins pe Teodorescu în CNI

Fostul prefect al judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, în prezent secretar general adjunct în Ministerul Justiţiei, este liderul facţiunii denumită de presă „lupii tineri” din organizaţia judeţeană a PSD şi puntea de legătură dintre aceştia şi liderii importanţi de la Bucureşti.
În contextul propulsării colegilor săi din tabăra tânără a partidului în funcţii importante, în viitorul apropiat, Claudiu Teodorescu vizează postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. Şi cum putea mai bine să afle mecanismele prin care poate accede mai facil în această postură decât din interior, a fost propus de Grupul parlamentar PSD din Senat să facă parte din Consiliul Naţional de Integritate, organismul care monitorizează şi coordonează activitatea ANI.
Trecerea acestei nominalizări prin Biroul permanent al Senatului şi primirea avizului favorabil din partea Comisiei juridice a fost o formalitate, aceste etape fiind parcurse în două zile, respectiv 9 şi 10 februarie. De menţionat doar că o vorbă bună pentru Teodorescu a pus chiar liderul Grupului parlamentar al PSD din Senat Ilie Sârbu, care a şi întărit ideea că acesta trebuie numit în funcţia de la CNI, potrivit unei stenograme.

Ilie Sârbu (PSD):
Domnule preşedinte, am o rugăminte aici: să impulsionăm puţin nominalizările. Suntem în dificultate acolo. Am făcut o dată numirile pe care le aveam la vremea respectivă, dar mai lipsesc, cred, vreo cinci membri. Şi-a mai dat unul demisia.
Poate staff-ul să facă demersurile şi să vedem cine ar mai trebui să propună. Înţeleg că Asociaţia municipiilor, a judeţelor. Rugămintea e să facem ceva ca măcar luna viitoare să-i avem pe toţi, ca propunere. După aceea, trebuie audiaţi şi votaţi în plen.

Călin Popescu-Tăriceanu:
Dar pe Teodorescu, de exemplu, putem să-l audiem mâine şi miercuri sau joi, la votul final, să introducem pe ordinea de zi, da?

Ilie Sârbu:
Ca să-l numim.

Controverse au apărut la votul final…

…programat aşa cum stabiliseră senatorii din Biroul permanent, miercuri, 11 februarie, dar amânat pentru a doua zi. Totuşi, în plenul Senatului s-au cerut unele lămuriri despre Teodorescu, ba mai mult, senatorul Cristiana Anghel a dorit să-l vadă şi să-l audă, pe acesta înainte de a vota numirea acestuia în CNI, “o struţocămilă politică care împiedică, de fapt şi de drept, controlul Senatului asupra activităţii ANI”.
După ce s-a prezentat în faţa senatorilor, preşedintele de şedinţă, Cristian Sorin Dumitrescu, vicepreşedintele grupului PSD din Senat, a refuzat întrebări suplimentare pentru Teodorescu, chiar dacă senatorul Cristiana Anghel a insistat, iar în dispută a intervenit şi Tudor Barbu, parlamentar de Gorj.

Cristiana Anghel (senator PC):
Având în vedere importanţa funcţiei în Consiliul Naţional de Integritate, aş vrea să-l aud şi eu pe domnul vorbind, să văd şi eu despre ce este vorba, nu să votez pur şi simplu, aşa, pentru că a fost propus. Ştim ce am păţit cu ceilalţi membri, ştim ce s-a întâmplat. Şi aşa, Legea de organizare a ANI cu acest CNI – o struţocămilă politică care împiedică, de fapt şi de drept, controlul Senatului asupra activităţii ANI – ar trebui modificată. Dar, având în vedere importanţa CNI-ului şi faptul că acest CNI, de fapt şi de drept, controlează ANI şi, la un moment dat, poate să spună stop abuzurilor ANI, vreau să ştiu cine este domnul şi să-l auzim vorbind.

Cristian-Sorin Dumitrescu (PSD):
Mulţumesc. A fost distribuit CV-ul Domniei Sale. Domnule candidat, microfonul 6, vă rog, într-un minut jumătate, să vă faceţi o prezentare, da?!
(Intervenţie neinteligibilă a doamnei senator Cristiana-Irina Anghel.)
Nu, nu facem discuţie acum.

Cristiana Anghel (din sală):
Eu cu dumneavoastră fac discuţia. În momentul în care spuneţi că a fost distribuit, faptul că se distribuie doar la preşedinţii de grupuri, la liderii de grupuri, nu înseamnă că a fost distribuit la toţi.

Cristian-Sorin Dumitrescu:
Aveţi o problemă în grup, atunci. Nu-i nimic, acum să-l rog pe domnul…

Ion Rotaru (de la prezidiu):
E pus pe site.

Cristian-Sorin Dumitrescu:
Uitaţi, am primit o informaţie suplimentară, doamnă, în mod special pentru dumneavoastră, există şi pe site-ul instituţiei.

Cristiana Anghel (din sală):
De azi de dimineaţă… Eu stau de la ora 8.00 pe site ca să citesc…

Ion Rotaru (de la prezidiu):
Foarte bine! Asta şi trebuie să facem.

Cristian-Sorin Dumitrescu:
Vă mulţumesc foarte mult. Raportul a fost terminat abia aseară. Vă rog, domnule candidat, un minut şi jumătate.

Ion Claudiu Teodorescu – secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei:
Domnule preşedinte, bună ziua! Doamnelor şi domnilor,
Vă mulţumesc pentru această ocazie de a putea să vă transmit şi să mă prezint în faţa dumneavoastră. Numele meu este Teodorescu Ion Claudiu, actualmente, sunt secretar general adjunct al Ministerului Justiţiei. Din activitatea profesională anterioară pot să precizez că am pornit de la funcţia de consilier local în cadrul unei localităţi – Baia de Fier – din judeţul Gorj, apoi am fost consilier judeţean, urmând apoi o activitate în cadrul Parlamentului României, ca expert parlamentar, până la funcţia de şef de cabinet parlamentar.
Am îndeplinit funcţiile de prefect al judeţului Gorj, unde am avut plăcerea să mă întâlnesc cu o mare parte dintre dumneavoastră, cei care sunteţi prezenţi astăzi în sală. Am colaborat destul de bine pe tot ceea ce înseamnă parte de prezentare integritate şi segmentele de corectitudine legislativă şi administrativă, drept pentru care sunt onorat de această propunere şi sunt ferm convins că, în cadrul Consiliului Naţional de Integritate, voi aduce un plus de valoare şi voi ajuta colegii mei pentru o cât mai bună transparenţă, pentru o activitate mult mai bună a Consiliului şi, bineînţeles, cu propuneri şi păreri pozitive pentru coordonarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Eu vă mulţumesc foarte mult. Dacă mai sunt alte întrebări, cu cea mai mare plăcere.

Cristiana Anghel:
Am o întrebare pentru domnul candidat. Vă rog să-mi spuneţi şi mie cum vedeţi dumneavoastră art. 25 din Legea ANI. (Râsete în sală.)

Cristian-Sorin Dumitrescu:
Doamna… vă rog, vă rog foarte mult. S-au îndeplinit toate procedurile.
Am crezut că… Aici, ştiţi că, atunci când se prezintă… procedura spune: „sunt mulţumit” sau „nemulţumit” de răspuns, nu mai punem şi alte întrebări, că aţi pus o întrebare. Vă rog, am închis procedura. Continuăm mâine cu votul.
Mulţumesc. (Intervenţie neinteligibilă a doamnei senator Cristiana-Irina Anghel.) Vă rog. Mulţumesc. Mulţumesc foarte mult, doamna senator.
Mulţumesc foarte mult, doamna senator. Domnul senator Barbu. Pe procedură, da? Microfonul 2.

Cristiana Anghel (din sală):
Bătaie de joc.

Tudor Barbu (PNL):
Îmi pare rău, domnule preşedinte de şedinţă, dar atunci când un senator al României pune întrebări, urmând ca pe baza răspunsurilor să acorde votul unui candidat într-o funcţie, pe care Parlamentul României o girează, candidatul, nu din eleganţă, nu din bun-simţ, din obligaţie şi respect faţă de Senat, trebuie să-i dea răspuns acelui senator. Asta una. Al doilea, domnul candidat vine din Gorj, exact de acolo de unde eu vin ca senator, şi poate mi-aş fi dorit să am şi eu un dialog pe tema asta, pentru că şi eu votez „pentru” sau „contra” acestei candidaturi. Şi ultima precizare. Vorbim de o agenţie de integritate şi vorbim de un vot, care, nu neapărat din punct de vedere mediatic, dar din punct de vedere moral atârnă foarte greu în spatele celor care azi îi dau sau, mă rog, mâine, „pentru” sau „contra”. Repet, întrebarea doamnei senator Anghel nu numai că este pertinentă este şi legal pusă de la microfonul Senatului.
(…)
Cristiana-Irina Anghel:
Îmi pare rău că trebuie să fac lucrul acesta. Sincer, îmi pare rău! În celălalt CNI a fost votată o doamnă. Nu spun de la ce partid, da? Un an şi jumătate respectiva doamnă a fost în incompatibilitate sau în conflict de interese, pentru că era şi preşedintele unei autorităţi, da? Domnul care este preşedinte la ANI n-a văzut lucrul acesta. Dacă am fi discutat CV-ul doamnei, dacă am fi discutat funcţiile dumneaei, poate că nu am fi ajuns la această situaţie. CNI-ul veghează asupra legalităţii activităţii ANI. Ceea ce s-a întâmplat cu ANI în ultimii ani de zile ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare.

Teodorescu se vrea instalat în funcţia de preşedinte al ANI în septembrie

Funcţia de membru în CNI e una extrem de importantă, deşi indemnizaţia celor care fac parte din acest organism e de ordinul a o sută de lei pentru fiecare şedinţă. Aici e vorba însă de influență. Spre exemplu, la a doua sa participare în calitate de membru al CNI, s-a dezbătut oportunitatea actualizării Regulamentului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Agenţiei Naţionale de Integritate, un punct de pe ordinea de zi care i-a venit ca o mănuşă lui Teodorescu. Acesta vrea să impună criteriile și calendarul pentru concursul de șef al ANI. De altfel, potrivit unui document oficial, acesta a propus ca la proxima ocazie ar fi oportun ca fiecare membru al Consiliului să transmită observaţii asupra Regulamentului, până la o dată prestabilită, astfel încât, până la următoarea şedinţă a Consiliului, Secretariatul CNI să centralizeze aceste propuneri şi să fie supuse la vot. Deci, ce-l opreşte în aceste condiţii pe Teodorescu să propună unele modificări ale regulamentului care să se plieze perfect pe CV-ul său?
Mai mult, Teodorescu impulsionează un pic desfăşurarea concursului şi ar dori ca declanşarea acestuia să aibă loc începând cu a doua jumătate a lunii iunie-prima jumătate a lunii iulie, astfel încât acesta să poată fi finalizat până la mijlocul lunii august, începutul lunii septembrie, ca la întoarcerea parlamentarilor din vacanţă preşedintele ANI să poată fi validat de Senat.

Loading...

Citește și

Iată pe cine a vrut un partid să arunce în lupta pentru o primărie din Gorj!

Mariana Popescu, cetățean fictiv al municipiului Motru, și-a anunțat pe rețelele de socializare o candidatură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.