Stop la flash-uri: Cum oprește Poliția Română avertizarea radarelor în trafic

Românii se avertizează prin flash-uri în trafic, atunci când văd un echipaj al Poliției Române. Această practică a fost descurajată însă de autoritatea națională printr-o postare convingătoare pe Facebook.

Poliția Română se confruntă de foarte mulți ani cu o problemă care-i afectează eficiența în trafic. În țara noastră, s-a creat un obicei de a avertiza participanții la trafic din sens opus în momentul în care sesizezi un echipaj pe marginea drumului. În acest scop, faci câteva flash-uri și, în sufletul tău, te asiguri că Poliția Română va da mai puține amenzi pentru radar, purtare de centură și nu numai.

În speranța că această practică va fi descurajată, responsabilul paginii publice de Facebook al Poliției Române a publicat de curând o ”scrisoare deschisă către unii conducători auto”. Argumentul detaliat acolo este destul de plauzibil, dar e puțin probabil să schimbe mentalitatea celor care sunt de părere că îți fac o favoare prin intermediul flash-urilor din trafic. Întregul document poate fi lecturat mai jos.

„Dragă şoferule,   Te-aş ruga să nu mai dai flash-uri în trafic şi îţi spun şi de ce am această rugăminte. Imaginează-ţi că mergi cu maşina de acasă spre serviciu şi observi un echipaj de poliţie. Care este primul tău gând? Te-ai gandit că stau la pândă şi sunt cu radarul, nu? Ei bine, poate nu e aşa! După ce treci de echipajul de poliţie, vezi o altă maşină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ţie ţi se pare că ar merge cu viteză şi te gândeşti să le dai flash-uri şi ,,să-i scapi de amendă”.

Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârşit. Dar dacă într-una din acele maşini este un urmărit naţional sau internaţional şi ,,datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliţie, nu mai este oprit şi reţinut? Te-ai gandit la asta? Probabil că nu. Să-ţi reamintesc că el se îndrepta către locul din care veneai tu şi că există posibilitatea ca el să fie căutat pentru fapte deosebit de grave”, se arată în mesajul Poliţiei Române.

Dramatismul postării este amplificat în partea a doua a documentului prin detalierea unui caz ipotetic în care un accident poate fi cauzat de această practică cetățenească. „Alege tu aici câteva fapte din Codul Penal. Dacă te-ai gândit să dai flash-uri, sigur ştii şi ,,lucrurile astea”. Aceeaşi situaţie… observi un echipaj de poliţie, dai flash-uri, (da, da..spiritul civic, că despre el vorbim aici), iar una dintre maşinile din sens opus este condusă de un şofer începător…şi DA, a auzit el/ea ceva că dacă cineva îţi dă flash-uri, înseamnă că sigur în faţă se află un radar. Să revenim…un şofer începător, care nefiind experimentat în ale condusului, aşa ca tine, frânează brusc, pierde controlul asupra volanului şi se opreşte într-un copac. Interesant, nu? Dar măcar l-ai scăpat de amendă, o să spui, probabil”, au adăugat autoritățile în mesajul de pe Facebook.

”Şi dacă tot vorbim de ,,flash-uri”, te-aş ruga să dai dovadă de experienţa pe care crezi că o ai şi să nu mai mergi în banda nr. 2, cu viteză, iar când cineva din faţa ta merge cu viteză regulamentară, să te apuci şi să dai, iar, flash-uri ca ”să se dea la o parte ”, pentru că te grăbeşti şi te gândeşti că ,,asta e, mă ia radarul, plătesc o amendă”…pentru că ştim amândoi că nu este aşa.

Dacă te opreşte un poliţist, sigur îl apostrofezi – ,,dar pe ceilalţi nu-i vezi?” Ba sigur că îi vede şi i-ar şi opri din a produce vreun accident rutier, dacă tu nu ai sta atât de mult să-i explici că ai permisul de mult timp şi chiar dacă mergi tare, nu ai ,,făcut niciun accident”. Îţi mulţumesc încă de pe acum pentru atenţie şi sper să ne vedem în trafic, doar pentru a ne saluta. Nu uita! Pe toţi ne aşteaptă cineva drag acasă!” Astfel se încheie o postare care s-ar putea să rezoneze cu câțiva șoferi, dar este greu de estimat dacă va avea impactul scontat.

 

loading...
Loading...

Citește și

Un polițist local din Târgu Jiu a murit la doar 49 de ani!

Un polițist local din Târgu Jiu s-a stins la doar 49 de ani după o …

3 comentarii

 1. Draga politistule… daca ti-ai face datoria si nu ai mai sta la panda, ascuns prin boscheti, cu mana intinsa dupa spaga si ai avea un comportament demn pt haina pe care o porti poate si cetatenii ar cupla la aceste indemnuri ale tale…

 2. Jos haita roșie!

  Eu sunt sătul de aplicarea discriminatorie a prebederilor legale, pe lângă sila provocată de milogii în uniformă care cer șpagă. Totuși, am refuzat să dau vreodată șpagă. Unul dintre cei mai tupeiști ”milițieni”a fost cel pe care l-am ”întâlnit” la Drăgășani, într-o noapte, în jurul ori 2:00. După ce a ”bobinat” mașina, în căutarea vreunei ”hibe” și după ce a verificat atent ”actele”, mi-a spus că:” mâine este o zi mare (era o sărbătare religioasă), nu dai ceva pentru a sărbătorii…” Un alt milițian mi-a cerut să-i înmânez și cartea de identitate a mașinii și, pentru că nu o aveam, m-a ținut la intersectie timp de 30-40 de minute până ce a venit altul și mi-a dat dreptate…
  Pe DN67, Brânzan m-a oprit și a început să-mi întocmească pr.-verbal pentru că depășisem viteza cu 12 km/oră, iar în timp ce discutam se apropia un autoturim care avea cel puțin 100 de km/oră; doar că pe acel conducător auto, după ce l-a oprit, la insistanța mea, l-a lăsat să plece pentru că era: ”in misiune, cu nevasta”.
  Altă dată, tot Brânzan, la intersectia de la Arcani, unde deja testa un alt conducător auto, mi-a cerut să trag frâna de mână și să plec cu mașina de pe loc având frâna trasă, pentru ca el să vadă dacă ”ține frâna de mână”. Atât avea el în cap. Sigur că am refuzat și, organul iritat, m-a notat în carnețel, cu precizarea că” ne mai întâlnim noi!”
  De la ieșirea din Mătăsari m-a urmărit un alt milițian, cu mașina proprie (roșie), până ce am ajuns în satul următor, curios să afle ce transport. Prostovanul a rămas și fără benzină acolo, scoțând un bidon cu combustibil din portbagaj. Și ăla m-a notat în carnețel, după ce, la momentul opririi, s-a adresat nervos: Sunt conducătorul auto, …, ”prezentați-mi actele!”. Am râs de gafa lui, i-am spus că eu sun cond. auto, iar el și-a rectificat spusele
  Atunci domnea garcea, ăla de zbicește nervos umerii.
  Acum, toate intersecțiile sunt blocate de mașini parcate ilegal, inclusiv de cele ale organelor și alții plătiți să respecte și să apere legea.
  Ei, după toate astea, ce spune scriitorul de pe facebook, că noi să nu mai dăm flsh-uri, pentru că-i îngreunăm odihna; uită că marea majoritate a conducătorilor auto nu are încredere în polițiști. Chiar ne crede mai creduli decât el?! Păi, eu semnalizez cu farurile și 10 km după ce-i întâlnesc pe polițiștii ascunși în boscheți. Pentru că ei aplică legea după bunul plac; de când am eu permis. De aprox. 30 de ani.
  Și, a propos de spiritul civic, nici după ce au fost sesizați, șefii polițiștilor nu fac nimic pentru ca mașinile să nu mai fie parcare ilegal. De exemplu, la florăriile din Centru, ori pe ”Popa Șapcă”. Nimeni nu aplică sancțiuni. Și de aceea cetățenii nu dau bani mulți pe spusele polițiștilor.

 3. unul din popor

  Bravo,
  Trebuie sa incercam sa fim sinceri cu noi insine, cand gresim, sa recunoastem si sa nu incercam sa repetam.
  Daca citesti cu atentie, fara prejudecati, in mod neutru, sunt fapte reale din viata de zi cu zi.

  Impreuna putem sa fim mai buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: