Stradă asfaltată de primărie, printre cavourile rromilor de la Piștești. Criptele din poarta bisericii, fără autorizații de construire


În urmă cu un an și jumătate cavourile romilor din satul Pișteștii din Deal al comunei gorjene Scoarța au devenit subiect național, iar Arhiepiscopia Craiovei a cerut autorităților locale stoparea lucrărilor la unul din cavourile aflate în construcție, chiar în poarta bisericii, ce părea mai degrabă o vilă cu etaj. Cavoul a fost demolat, iar pe același loc familia care-l deține ridică acum o altă construcție megalomanică, cu patru cripte, la care se ajunge pe două alei, direct din stradă. Autoritățile au sistat, din nou, lucrările, pentru că proprietarii nu au nicio autorizație, însă, public, primarul comunei spune că nu are cadru legal să intervină.

Lucrări neautorizate la cavourile rromilor din Piștești

În primăvara anului trecut, presa semnala faptul că în poarta bisericii din Pișteștii din Deal au fost edificate tot felul de construcții care țin loc de morminte. Unele cripte, cu aspect de vilă, obturează chiar intrarea în lăcașul de cult, iar în toate acestea morții sunt la suprafață, în niște sertare din beton, nu în pământ. După o anchetă de presă, care a vizat tocmai construcția unui cavou tip bloc, Primăria Scoarța a fost sesizată de Arhiepiscopia Craiovei, iar primarul a semnalat Direcția de Sănătate Publică și s-a cam spălat pe mâini în ceea ce privește măsurile și aplicarea legii, doar era vorba de comunitatea de rromi și de câteva sute de voturi, așa că a motivat că, fiind vorba de un cimitir parohial, autorizațiile nu sunt date de primărie, ci de consiliul parohial.
În prezent, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, cu excepția faptului că acel cavou megalomanic, aflat în construcție a fost demolat. Pe același loc, familia omului de afaceri Ion Bârcină, a construit un alt cavou, cu patru cripte, de data asta adânci de vreo 3-4 metri, numai că, peste acestea va fi edificată o nouă construcție uriașă. Mai mult, până la cavou, au fost construite, direct din stradă, trepte și două alei.

Primarul Stamatoiu, un edil fără cadru legal

Pe telefonul oficial al primarului Ion Stamatoiu, apelurile de sosire sunt restricționate, semn că edilul nu dorește să fie deranjat de toți necunoscuții, însă, într-o intervenție telefonică la Tele3, acesta a susținut, iarăși, punctul de vedere exprimat în urmă cu un an și jumătate: nu are cadru legal să intervină pentru că autorizațiile nu sunt date de primărie, ci de consiliul parohial.
Stamatoiu a mai afirmat că strada care trece prin fața cavourilor a fost asfaltată de primărie, însă a negat că a fost modernizată pentru a le crea condiții rromilor care vin cu limuzinele la necropolele tip vilă.
Totuși, Mihai Arcuși, viceprimarul comunei Scoarța, a declarat că lucrările au fost sistate, începând cu data de 11 septembrie, adică în urmă cu două săptămâni, până la intrarea în legalitate. ”Nu e nicio autorizație de construire pentru cavoul acela. S-a sistat lucrarea până-și ia autorizație. Au făcut și niște alei din stradă, e adevărat. Deocamdată n-a venit nimeni să se autorizeze”, a precizat viceprimarul.
Anul trecut, Arhiepiscopia Craiovei a remis o solicitare scrisă către Primăria Scoarţa în vederea remedierii situaţiei celorlalte cavouri, impropriu construite la poarta bisericii, însă nimeni nu i-a deranjat până acum pe rromi, așa că și în 2017, dar și în acest an, cei care dețin astfel de cripte și-au ”îngropat” morții în ele.

loading...
Loading...

Citește și

Șeful IPJ Gorj, Decebal Drăghia, preocupat de imagine, în loc să prindă hoții! Un dosar de furt de la Primăria Drăguțești, în care a fost indicat autorul, zace de mai bine de o jumătate de an prin sertarele poliției

O sesizare penală depusă la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj, în urmă cu mai …

6 comentarii

  1. A se vedea si in cimitirul municipal din Tg Jiu ce edificii se ridica in fiecare zi.deci acolo se dau autorizatii?

  2. Protopopul Campeanu e pe mana cu preotul de la Pistesti .el ar trebui intrebat de astea .si dus si la politie . El de ce nu ia masuri .stie doar sa primeasca . Nu e altul mai halap .

  3. Atacurile la persoana sunt de prisos.asa este in comunitatea de etnie roma.peste tot in Romania e la fel.asa ca sa aruncam cu noroi este usor.de vina este cine a ingaduit sa se faca primul cavou.pe urma ce a urmat este lesne de inteles.

    • Misto soseaua asfaltata! Ea poate prelua si apele pluviale din cimitir ,daca vizitezi cimitirul pe timp de ploaie,te poti lauda ca ai trecut Styxul,la propriu…ideia ar trebui preluata si de edilii din Tg Jiu..drumul ar trebui numit Soseaua Spiritelor sau Route 666 ,asa ca la americani ,ma gandesc ca tot asa au si ei insirate motelurile ,precum aici,cavourile…partea proasta este ca la noi soseaua are pt,locuitori, sens unic…primarul,popa ,dar mai ales arhitectu’ ar trebui felicitati….

  4. Stamatoiu un iedil de succes,ajuns intimplator si fara merite,in fruntea obstii.Se pricepe foarte bine la hau-hau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: