Subvenții importante de la APIA pentru cireșarii din Rugi

ziua-ciresului-(7)

Autoritățile locale din comuna Turcinești au organizat joi, 12 iunie, cea de-a XIV-a ediție a Zilei Cireșului, manifestare menită să atragă atenția oltenilor și nu numai asupra calității superioare a cireșelor din această zonă. Producători și specialiști din agricultură s-au întâlnit pentru a discuta despre cireșe și livezile din Turcinești.

ziua-ciresului-(2)

ziua-ciresului-(4)La cea de-a XIV-a ediție a Zilei Cireșului, care a fost organizată într-o livadă de pomi fructiferi din satul Rugi, au participat autoritățile locale și specialiștii de la APIA, DADR și Camera Agricolă, dar și producătorii din zonă și elevii Școlii Gimnaziale Rugi. Copiii au pregătit un program artistic pentru cei prezenți și au ajutat și la expunerea diverselor soiuri de cireșe. „Suntem la cea de-a XIV-a ediție a Zilei Cireșului și am invitat doar cei mai importanți producători, elevii de la școală și specialiștii din agricultură. Scopul acțiunii de astăzi este de a promova cireșele de Rugi! Avem producători care au chiar și 300 de cireși în livadă, alții au mai puțini, este o zonă minunată pentru creșterea acestui pom fructifer. Elevii i-am invitat pentru că tot ce ne dorim este ca acești tineri să nu renunțe la cultivarea pământului, la îngrijirea cireșilor, să nu se descurajeze niciodată și să folosească ce ne-a lăsat Dumnezeu! Avem producători care câștigă bani frumoși din vânzarea cireșelor, este o zonă de pomi fructiferi”, a spus edilul Vasile Gogălniceanu, de la Turcinești.

Promisiuni bănești

Printre participanții la manifestare s-a numărat și Constantin Negrea, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Gorj, care a anunțat un nou program de accesare a fondurilor europene. Cireșarii vor avea ocazia să își îmbunătățească soiurile de fructe. „Am acceptat cu mare plăcere invitația domnului primar. Localitatea Turcinești este cel mai de tradiție loc de cultivare a cireșului din Gorj. Mă așteptam ca, de la un an la altul, interesul fermierilor din Rugi să fie mai mare, să participe mai mulți la această sărbătoare. Mă așteptam ca oamenii de aici care au cireși să se fi constituit într-o asociație. APIA Gorj sprijină fermierii cu subvenții importante. Am încheiat un ciclu și demarăm un altul: 2014-2020. Vreau să asigur toți fermierii că pot beneficia de importante sume de bani. Va exista un program de reconversie a plantațiilor pomicole și se vor putea accesa fonduri bănești importante de la UE. Se vor putea schimba sau îmbunătăți soiurile de cireși, important este ca cetățenii să se arate interesați, să se implice”, a spus Constantin Negrea, șeful APIA Gorj. „Din cauza ploilor, producția de cireșe de anul acesta a fost diminuată, afectată destul de mult. Au mai apărut, de asemenea, și boli ale cireșelor, pe care cireșarii de aici a trebuit să le combată. Nu este simplu să ai grijă de pomii fructiferi ca să ai o producție bună. Aici ne-am simțit foarte bine și sperăm ca, anul viitor, cireșarii să aibă o producție mult mai bună”, a spus Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

CANDIDEAZĂ la ȘEFIA CJ? Ce spune LIDERUL PNL Gorj

Dan Vîlceanu anunță că nu-și dorește funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, deși se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.