Sute de spectatori au vizionat „Transalpina – Drumul Regilor” în cadrul proiecțiilor speciale de Centenar

În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, peste 1000 de spectatori au umplut sălile dedicate proiecțiilor speciale ale documentarului semnat de regizorul Dumitru Budrala și produs de Astra Film pentru a omagia Centenarul Marii Uniri, în Sibiu, Săliștea Sibiului și Novacii Gorjului.

Proiecția specială de 1 Decembrie de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu a depășit orice așteptări: deoarece sala mare a devenit neîncăpătoare dată fiind cererea substanțială, organizatorii au suplimentat programul cu o a doua proiecție, de asemenea ținută cu casa închisă, în cea de-a doua sală a centrului.
În afară de Sibiu, au mai fost organizate proiecții și în punctele-cheie ale celebrei șosele care dă titlul filmului. Astfel, audiența totală a fost completată de publicul de la Săliște și de la Novaci, cele două localități care marchează punctele extreme ale Transalpinei.
Transalpina este șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, „Drumul Regilor” și al unirii. Antic drum al dacilor şi al romanilor, al transhumanţei, al miturilor şi legendelor, șoseaua leagă azi judeţele Alba şi Sibiu de Gorj şi Vâlcea.
Filmul are o reală valoare documentară, folosind atât inestimabile imagini de arhivă, cât și savuroase interviuri cu localnicii. Din acestea spectatorii află de unde provine denumirea de „Drumul Regelui” sau cum în anii ’30 drumul a fost pietruit şi inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme o realizare tehnică extraordinară, cu un deosebit rol economic.
Acest drum simbolic este numit în film „drumul regilor”, fiindcă a fost străbătut de mai mulți regi, din cele mai vechi timpuri. Firul șerpuit al drumului, cunoscut încă din Antichitatea timpurie, trece prin locuri cvasimitice, precum vechea cetate dacică de la Arcina, peștera Polovragi și cetățile de la Căpâlna și Tilișca, pe unde legendele spun că se preumbla însuși Zalmoxis, zeul suprem al dacilor.
Iată ce afirmă Radu Stănese, lector la Facultatea de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu despre filmul Transalpina: “În sfârșit, un film documentar despre noi. Așteptarea a fost lungă, dar a meritat. Dumitru Budrala ne oferă drumul identității noastre, cu vorbe-văi și imagini-munți, cu legende și realități – repere palpabile vizual pentru a contura identitatea neamului nostru. Documentarul nu este cordial în sensul formal al cuvântului, ci tocmai invers, adică în sensul propriu-zis – de la inima autorului la cea a privitorului, din inima țării către toții cei ce simt românește, sau către cei ce vor să înțeleagă din interior acest simțământ.”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al CNM Astra și al Centrului Cultural „Ion Besoiu”.
Dumitru Budrala este regizor, director de imagine și fotograf, fondator și director (din 1993) al Astra Film Festival, cea mai amplă manifestare dedicată filmului documentar organizată în România. A semnat filme documentare prezentate și premiate la festivaluri din Europa și din lume, precum „Blestemul ariciului”, „La drum” sau „Sibiu 825”.

loading...
Loading...

Citește și

Noi documente disponibile în Spaţiul Privat Virtual pentru persoanele juridice

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, reaminteşte persoanelor juridice …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: