duminică , 23 februarie 2020 - 16:39

Suveica lignitului! UATAA cumpără cărbune de la un om de afaceri, fără nicio procedură legală de achiziție. Jianu: Voi sesiza DNA!


Organele judiciare pot verifica modul în care conducerea societății UATAA SA Motru, furnizorul de agent termic pentru populația din al doilea municipiul al Gorjului, a rămas, intenționat, fără contract cu distribuitorul zonal de gaze naturale, pentru a putea beneficia de un preț reglementat, cu scopul de a încheia acorduri succesive cu o firmă care deține, în zonă, o carieră privată de lignit, fără să organizeze proceduri legale de achiziție. În aceste condiții, societatea nu a putut porni un cazan nou, pe gaze, pentru a furniza apă caldă motrenilor, ci a continuat să utilizeze unul pe cărbune, care generează costuri suplimentare, iar contractele cu furnizorul privat sunt ținute la secret. Totul se întâmplă cu acordul lichidatorului judiciar al UATAA, care, întâmplător, are aceeași calitate și pentru firmele din portofoliul afaceristului agreat să furnizeze lignit pentru societatea Consiliului Local Motru.
Primarul Gigel Jianu, pus în fața acestor informații, a declarat, public, la postul de televiziune Tele3 că va sesiza DNA.

SC UATAA SA, firmă la care unic acționar este Consiliul Local Motru se află în insolvență din 2015, iar alianța politică PSD-ALDE, majoritară în legislativul motrean, l-a menținut în funcția de administrator special al acesteia pe Eugen Corcoață, fostul director, cel care a dus-o în stare de insolvență.
UATAA trebuie să respecte un plan de reorganizare judiciară și situația financiară a societății nu arată că aceasta s-a redresat, ci, din contră, sub conducerea eternului Corcoață, a generat pierderi de 2,1 milioane de lei, anul trecut.
Un singur exemplu relevă cât de interesați sunt administratorul special Eugen Corcoață și lichidatorul judiciar Siomax SPRL ca firma să se salveze de la faliment: în luna august a anului trecut, a fost pus în funcțiune un cazan nou pentru producerea apei calde menajere, pe perioada de vară, ale cărui costuri s-au ridicat la 913.164 de lei.
La finalul sezonului rece, când societatea nu a mai furnizat căldură în orașul Motru, în mod normal trebuia pornit acest cazan care funcționează cu gaze naturale, mai ales că, din acest an, UATAA putea beneficia de un preț reglementat printr-un act normativ, la prețul de 68 de lei/MWh, pentru achiziția gazelor, cu condiția ca aceasta să facă demersurile necesare repartizării cantității de gaze pentru perioada aprilie 2019 – martie 2020, iar distribuitorul zonal să facă rezervarea pentru cantitatea estimată. Mai exact, UATAA nu a solicitat, societății Premier Energy SRL să asigure o cantitate de gaze naturale la preț reglementat, așa că a ponit un cazan pe cărbune pentru producerea apei calde menajere, fără să aibă un contract de furnizare lignit, ci a folosit stocul rămas din contractul cu CEO din iarna trecută. După epuizarea celor aproape 1.400 de tone, UATAA a cumpărat cărbune direct, începând cu 15 mai a.c., fără nici o procedură de achiziție, prin două contracte succesive, de câte 2.500 de tone fiecare, de la Nast CRL Spedition SRL care deține o microcarieră în zona Samarinești.

Morișca lui Cîrligeru

Firma este controlată de către omul de afaceri Nicolae Năstasie Cîrligeru, din calitatea de manager coordonator, însă asociat al acesteia e fiul afaceristului. Cîrligeru este consilier local la Văgiulești și, pe lângă microcariera de lignit, deține doua autotutilitare MAN și o semiremorcă cu care cară cărbunele la UATAA.
Afaceristul apare ca împuternicit al societății Nicand Comtrans SRL aflată în procedura falimentului și care are ca lichidator judiciar pe Siomax SPRL, ca și UATAA.
În urmă cu doi ani, o altă societate a lui Cîrligeru, Roviatrans SRL, la care omul de afaceri deținea 99% din părțile sociale, a fost obligată, în urma unei sentințe judecătorești, să-i plătească firmei Nicand Comtrans, al cărei împuternicit era același Cîrligeru, suma de 460.000 de lei.
În luna aprilie a acestui an, Roviatrans SRL și-a cerut intrarea în insolvență și și-a ales administrator judiciar pe aceeași…Siomax SPRL.
Cîrligeru mai deține acțiuni în alte două societăți, Teg Logistic Germania, și 50% din Explorlignit Compani Impex SRL Dr.Tr.Severin.

Jianu: Le-am picat ca un nod în gât!

Pus în fața acestor informații, primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a declarat că mafiile locale sufocă municipiul Motru și că cele prezentate sunt doar un braț al Caracatiței.
”Trebuie să vă spun că m-ați lăsat fără cuvinte. Eu nu știam toate firmele și ce se întâmplă pe acolo, știam doar că are contract, fără nici o procedură cu o firmă. (…) Oamenii au așteptări, se uită doar la primar, dar nu realizează că, de fapt, controlul îl are consiliul local. (…) Da, acum îmi dau seama că mafiile locale sufocă municipiul Motru, dacă ne uităm la cine dirijează…acesta e doar un braț al Caracatiței…mai sunt activități de acest fel, le-aș spune mafiote, care leagă oamenii între ei și îi fac să formeze aceste alianțe și eu le-am picat ca un nod în gât, de aceea și toate aceste acțiuni de a mă bloca, de a încerca să mă scoată din joc. (…) Eu voi sesiza DNA! E în lucru sesizarea și vă spun de ce am ezitat: se tot zvonea că va fi contracandidat (Eugen Corcoață –n.r.) și n-am vrut ca cineva să creadă că este modalitatea prin care eu încerc să rezolv această situație”, a afirmat Jianu.

Loading...

Citește și

PSD nu se poate decide, între „Cipriano Ronaldo” și „Adriano Neymar”, pe cine sacrifică în confruntarea cu „Messi” Romanescu! Gabriel Coica, candidatul ProRomânia la Primăria Tg-Jiu!

Pro România filiala Gorj a stabilit, joi, candidatul care va intra în cursa electorală pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.