Tabăra de pictură religioasă „Lumină din lumină”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj organizează în perioada 26-28 iunie 2019 la Măceşu, la Muzeul Crucilor, a VIII-a ediţie a Taberei de pictură religioasă „Lumină din lumină”. La realizarea crucilor de pomenire care se vor face anul acesta participă profesorii Pompiliu Ciolacu, Cristina Ciolacu, Georgiana Brandt şi Florin Berculescu, alături de doi elevi, care urmează cursurile Palatului Copiilor din municipiul Târgu-Jiu. Etnologul Pompiliu Ciolacu spune că “timp de două zile cât durează tabăra se vor realiza cruci de pomenire pentru oameni de cultură, artă și politicieni ai României. Cei patru profesori vor încerca în cele două zile să facă o cruce cu răstignirea lui Isus de dimensiuni reale, doi metri, doi metri și jumătate. Aceeași echipa va încerca pe viitor să facă și cea mai înaltă cruce din țară.”
La muzeul de la Măceșu se pot vizita cruci de pomenire care au o vechime și de 130 de ani. Tot în cadrul muzeului se mai găsesc și crucile de căpătăi. Acestea se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarera păcatelor persoanei decedate. Crucile de jurământ sunt destinate iertării păcatelor, iar crucile de iertare a păcatelor erau puse în partea de răsărit atunci când murea cineva, ca să treacă purificat în lumea celor drepţi. Pompiliu Ciolacu mai spune că la muzeul de la Măceșu se găsesc și crucile de izvoare. Acestea erau amplasate lângă o sursă de apă bună de băut, pentru a potoli setea celui care ajunge în acel loc. Pe unele dintre crucile de pomenire sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi.

Loading...

Citește și

Colocviile de critică și istorie literară ale revistei „Portal Măiastra”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi 20 februarie 2020, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.