Tânăr din Gorj, medic rezident în București: „Te aruncă în spital și trebuie să te descurci cum poți!”. De ce n-a mai vrut să fie POLIȚIST!

colaj

• „Dragi medici, să nu uitați de unde ați plecat și de ce faceți asta!”, spune rezidentul.

Gorjeanul Flavius Gherasie este medic rezident la Spitalul de Urgență Floreasca din București, fiind un tânăr plin de umor și foarte inteligent, care a ajuns acolo prin multă muncă și pasiune. A vrut să se facă polițist, dar în clasa a XII-a a decis că va urma Facultatea de Medicină și a muncit pe brânci, fiind admis la Timișoara, la UMF. Decizia a fost luată și datorită unei întâmplări: se afla în mașină cu mama sa, care este asistentă medicală în Italia, și au fost opriți de un polițist din cauza vitezei (avea 60 km/h n.red). Polițistul l-a tratat cu superioritate și aroganță, atitudinea nepotrivită a acestuia dezamăgindu-l pe adolescentul ce se visa în uniformă! A ascultat sfatul mamei și a dat la Medicină. La finalul celor șase ani de facultate, viitorul medic Flavius Gherasie, din Sadu, le-a vorbit colegilor și a transmis un mesaj care a devenit viral: „Dragi medici, pacientul din mine vă roagă ca oriunde ați fi, oriunde ați profesa, în orice condiții, la orice nivel să nu uitați de unde ați plecat, să nu uitați cine sunteți și de ce faceți asta!”, le transmite medicul rezident Flavius Gherasie. 

„Să fii medic în România înseamnă, în primul rând, multe sacrificii”!

Reporter: Ați absolvit medicina la Timișoara și acum sunteți rezident la Spitalul Floreasca. Cum a fost examenul de rezidențiat?
Flavius Gherasie: Da, am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, specializarea Medicină Generală în 2015. Din punctul meu de vedere, examenul de rezidențiat a fost greu, în primul rând din cauza materiei, unele capitole nu au fost bine structurate, iar multe informații nu mai erau de actualitate.

Rep.: Ce specializare v-ați ales?
F.G.: Încă din facultate am fost fascinat de fiziologia și fiziopatologia inimii, așa că m-am gândit să aleg o specializare legată de patologia cardiacă. Am ales chirurgie cardiovasculară pentru că ceva din mine mă împingea să fac asta, pur și simplu nu puteam să văd decât chirurgie cardiovasculară pe slide-ul cu specializări proiectate pe tabla amfiteatrului.

Rep.: Ați fost medic rezident pe chirurgie cardiovasculară, iar acum sunteți rezident pe medicină internă. Ce s-a întâmplat?
F.G.: Am fost rezident pe chirurgie cardiovasculară timp de 4 luni, a fost o experiență unică, practic aproximativ 50 de inimi au bătut în mâna mea, numai că am considerat că nu pot să fac performanță și am decis să îmi schimb specializarea. În seara de 27 februarie, scriam așa: oare cum este să fii întins pe masa de operații, să vezi personalul medical cum se agită pe lângă tine, pregătesc tot, anestezistul îți spune că o să adormi și tu începi să numeri 1,2,3,4,5… ți se taie filmul, pentru 8 ore ești întins acolo cu sternul deschis, cu cordul oprit și linii de presiune unde circulă sângele ce face legătura între vase și circulația extracorporală, te trezești la terapie intensivă, obosit, ai vrea să spui că te doare, dar ești prea obosit să spui asta, starea ta de sănătate se ameliorează pe zi ce trece, începi să te mobilizezi, începi să zâmbești, simți că ai avut a doua șansă, pleci pe picioarele tale la familia ta. Mă rezum să spun că în spitalele din România locul medicului rezident nu este bine stabilit, rezidențiatul în sine este considerat o formă de învățământ, atât în țara noastră, cât și în Occident, iar calitatea actului didactic lasă de dorit de multe ori… Nu sunt supărat pe chestia asta, nu dau vina pe nimeni, am înțeles cum merge sistemul medical, nu este pregătit să te formeze ca medic, „te aruncă în spital și trebuie să te descurci cum poți”. Mi-am schimbat specializarea în Medicină Internă și sunt mulțumit, aici fac medicină, cel puțin pentru moment sunt unde trebuie, nu este o specializare spectaculoasă cum este chirurgia, dar am acumulat multe informații și pentru mine asta este important, pentru mine acum și pentru pacienții mei mai târziu.

„Pacientul român este umil!”

doctor-Flavius-Gherasie-1Rep.: Ați fost voluntar la Serviciul de Reanimare Timișoara. Ce a însemnat această experiență/ce ați învățat despre oameni, despre viață, despre moarte?
F.G.: În timpul facultății am considerat că mi-ar fi de ajutor un voluntariat la SMURD pentru dezvoltarea mea profesională, în anul 4 am fost la o tabără de vară organizata de SMURD Târgu-Mureș, după care m-am înscris la Timișoara unde am început să fac gărzi ca și voluntar. Ce am învățat despre oameni? Probabil am învățat că românii merg la medic când au o stare de sănătate agravată, uneori când este prea târziu și evită să meargă la medicul de familie, de obicei se prezintă în Serviciul de Urgență, astfel colegii urgentiști au un volum mare de pacienți și implicit de muncă. Pacientul roman este umil, de obicei nu are educație sanitară și puțini din pacienți urmează indicațiile medicului după ce se externează. Despre viață și moarte? Moartea apare secundar încetării proceselor vitale, când reanimarea nu mai este posibilă, am resuscitat de multe ori pacienți, ca și medic scopul meu este ca pacientul să aibă o stare de sănătate care să-i ofere o viață fără scăderea sau limitarea activităților cotidiene, o viață sănătoasă.

Rep.: Ați copilărit la Gorj. Ce ați spune despre o reîntoarcere acasă, ca medic?
F.G.: Am copilărit în orașul Bumbești-Jiu unde am făcut atât școala generală, cât și liceul, după care am plecat la facultate în Timișoara. M-aș întoarce acasă, acasă găsești familia, prietenii, amintirile, „nicăieri nu-i ca acasă”.

Rep.: În opinia dvs, ce înseamnă să fii medic în România? Care sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din România?
F.G.: În opinia mea să fii medic oriunde în lume îți oferă o satisfacție enormă, însă să fii medic în România înseamnă, în primul rând, multe sacrificii, atât pentru noi, cât și pentru familie. Sistemul medical are cu adevărat multe probleme, vedem asta zi de zi, cred că este nevoie de investiții mari și trebuie regândit, numai muncind în același sens și pe parcursul mai multor ani, putem să schimbăm ceva. Vocea noastră, a tinerilor medici a pierit de ceva timp, începem să vedem realitatea sistemului și încercăm să îl înțelegem, deja toți numărăm momentele de tensiune, un haos care ne împiedică să profesăm cum ar trebui. Dar ce e de făcut? Ce pot face eu când neajunsurile își fac simțită prezența și frustrarea personalului medical se vede cu ochiul liber? Ce pot face eu când țipetele acoperă dialogul? Ce pot face eu când dialogul nu există? Încă cred că România vrea să își păstreze medicii școliți din bugetul țării între granițele sale și încă cred că pacienților mei le voi zâmbi și le voi vorbi în limba română.

Rep.: Vine și problema salarizării, a plății gărzilor. Ce părere aveți despre aceste probleme ce par fără rezolvare în țara noastră?
F.G.: Legat de salariu, nu pot să spun că este mare, dar toți am știut asta, ne-am asumat asta și am rămas aici, cunosc mulți colegi care au emigrat și mulți colegi care vor să emigreze și se pregătesc în acest sens. Implicit eu am învățat limba germană, nu aș spune nu altei țări, în meseria mea există o nesiguranță legată de postul de muncă, suntem puțini, suntem căutați, dar se pare că în România nu sunt posturi pentru noi, un paradox… țară fără medici, țară fără posturi de muncă destinate medicilor.

„Să nu uitați de unde ați plecat!”

Doctorul-Gherasie-si-mama-saRep.: „Ce ne costa sa zâmbim? Simplitatea si bunătatea unui om poate schimba lumea… Ai zâmbit astăzi?”, scriați mai de mult. Care sunt cele mai importante principii după care vă trăiți viața?
F.G.: Îmi place să fiu eu însumi, am observat că dacă un lucru nu mă face fericit, trebuie să renunț și să merg mai departe, am învățat că în viață nu ai întotdeauna dreptate și că trebuie să admiți când greșești, eșecul nu înseamnă sfârșitul lumii, doar o experiență din care ai învățat ceva și care cu siguranță te face mai puternic și cel mai important „Dacă vrei ceva, du-te și ia-l. Punct.“

Rep.: Aveți vreun sfat pentru tinerii care își doresc o carieră în medicină, în România?
F.G.: Înarmați-vă cu răbdare, cu informații medicale, faceți practică și voluntariat în timpul facultății, o faceți pentru voi, iar când veți fi medici încercați să nu uitați de unde ați plecat, să nu uitați cine sunteți și de ce faceți asta. Am avut un discurs la finalul universității, ca un răspuns la întrebarea de ce am ales medicina și ce a însemnat pentru mine. Atunci am transmis acest mesaj, care rămâne valabil: Dragi medici, pacientul din mine vă roagă ca oriunde ați fi, oriunde ați profesa, în orice condiții, la orice nivel să nu uitați de unde ați plecat, să nu uitați cine sunteți și de ce faceți asta!

loading...
Loading...

Citește și

Noul PREFECT de Gorj, DECIZIE privind ACCESUL în PREFECTURĂ

Cristinel Rujan nu renunță la ordinul dat de Ciprian Florescu prin care se impune un …

34 comentarii

 1. Respect dl Gherasie! Sunteti un exemplu demn de urmat!

 2. GHERASIE VICTOR

  Ai spus ginduri frumoase ,sunt mindru de tine,mergi inainte cu fruntea sus,tata te sustine.
  VICTOR GHERASIE viceprimar Comuna Hurezani.

 3. Bravo Flavius imi pare bine ca Aura nu a muncit degeaba si are cu cine se mandri.

 4. Mi se pare aberant articolul, nu este singura persoana din Gorj care a urmat Facultatea de Medicina si a devenit medic, sunt medici exceptionali care salveaza vieti si nu se lauda cu acest lucru, nu am vazut sa dea interviuri si sa se laude singuri, dl. Medic este doar un papagal care doreste sa se afirme. Dar cel mai aberant este faptul dl. Medic rezident a mintit, el nu a putut sa poarte uniforma, pentru ca a avut antecedente penale, deci ar fi cazul sa stea in banca lui si isi retraga afirmatiile. In concluzie, lauda de sine nu miroase a bine. Peace off!

  • INVIDIAAAAAAA! !!!!

   • Daca tu esti „perfecta „….hahahaha. …unde era „sfanta „!!!!! Nu poti dormi de grija altora! !!! Asta inseamna sa urasti !!!!!! El e un Om deosebit! !!!! Nu sa laudat cu nimic! !!! Cei care il cunosc cu adevarat stiu cum e!!!! DUMNEZEU EXISTA! !!!si vede tot! !!!!

  • Nu uita ca stim toti cine esti, stim toti ca esti gay. Păcat ca stai in Romania, nu poti sa-ti oficializezi căsătoria :))

   • Nu înțeleg ce ai cu Flavius, atâta răutate intr-un persoana mai rar. In primul rând nu s-a laudat cu numic, nici măcar nu ai citit articolul. Cum e aia? Câinii latră, ursul merge

   • Mirona si Dorin

    Este strict personala alegerea sexuala, in cazul in care ai dreptate, duduie. Nu vad ce are sexul cu pregatirea profesionala a acestui om si cu verticalitatea sa. Pacat. Nu ai citit nici 10% din articol. Rezidentul spune lucrurilor de pe nume, este baiat inteligent si va fi un medic bun. Restul e invidie (aici, la restul, ma refer la comentarii)

   • Esti un fel de vaca needucata daca judeci un om dupa cum are sex….mai citeste si te mai informeaza….si mai ales uita te la tine.

  • Mai Alexandra fii sincera, dl doctor te-a refuzat vreodata? De ce faci riduri degeaba? Noi toti cei care il cunoastem stim nu doar ca este un om deosebit dar este si un viitor medic exceptional!
   Te rugam nu te mai ascunde in spatele unui nume si daca ai ceva pe suflet roaga-l sa va vedeti la o cafea, poate de data asta i se face mila de tine si isi rupe cateva momente din timpul lui pretios si te asculta!
   Pe bune, ia-o ca pe un sfat! Nu te mai agita din spatele telefonului.. Sau… Uite ca acum mi-a picat fisa, tie cumva iti place „din spate”? :)))) RUSINICAAAAA

 5. foarte adevarate spusele lui Flavius!

 6. Da fetițo eu sunt perfecta si crede-ma nu am cum sa fiu invidioasa pe el, cine e el? e doar un medic rezident, ha ha ha, ma faci sa rad…si ai dreptate persoanele care il cunosc stiu si faptul ca el a fost cercetat penal, deci tu nu prea il cunosti, data viitoare abtine-te, nu mai comenta aiurea daca nu cunosti, stii vorba aia ,,ciocu’ mic si joc de glezne”…si D-zeu urăște minciuna si el este in masura sa judece, nu tu.

  • Esti un fel de vaca needucata daca judeci un om dupa cum are sex….mai citeste si te mai informeaza….si mai ales uita te la tine.

  • Aberatii, aberații, aberații…Alexandra de fapt este un tip care este clar pe langa subiect, cred ca ea(el) este papagalul.
   PS: nu te mai ascunde in spatele unui nume, ai curaj sa îti asumi afirmațiile ! Mai greu pentru tine, întodeauna ai fost un las :))

 7. Oamenii nefericiti sant cei care vad paiul din ochiul vecinului si nu vad parul din ochiul lor.Nu ne intereseaza comentariile rautacioase tinele pentru tine si cei ca tine. Flavius este si va fi un medic bun.

 8. Bravo Flavius! !!! Noi tinerii trebuie sa fim ca tine, ambitiosi ,fumosi,nu perfecti. Toti facem greseli, cum bine zici chiar tu. Noi prietenii tai adevarati stim ca nu ai facut nimic de care sa iti fie rusine. Succes!

 9. Bravo domnul doctor. In viata nu vei intalni numai oameni buni, din pacate! Iar asta ne invata sa nu avem incredere in nimeni. In FEMEI mai ales. Aceasta domnisoara perfecta cred ca a suferit din dragoste. Mult succes in viata!

 10. Dosare penale Au foarte multi oameni puternici nu toti platesc pentru ca la sfarsit nu sant vinovati. Cred ca Flavius nu a gresit alegerea facultati. . Terminati cu ura! Aici se vorbeste despre viitorul sanatatii in tara noastra. Avem nevoie de medici buni si ambitiosi. Iar domnul doctor e unu dintre ei. Cu respect!

 11. Nu mai comentați daca nu știți despre ce vorbiți, nu are nici un dosar, il stiu de cand era mic, e curat. Nu mai vorbiți prostii. Inainte sa afirmi ceva merge si informează-te!!!

 12. Perfecta Alexandra Hahahaha.Perfect e numai Dumnezeu! Sigur domnul doctor nu sa uitat la tine. El are prieteni tu nu vei avea niciodata. Daca te intereseaza viata lui asa mult ar trebui sa sti ca are un suflet minunat, ca vrea sa faca ceva bun ca medic. Mergi la Bucuresti unde munceste si vorbeste cu oamenii pe care ai ajuta. NU cred ca ai intereseaza prostiile copilaresti pe care le-a facut. EI VAD OMUL DE AZI! !!! Intorcetiva acasa la noi doctore dupa rezidentiat, VA VREM AICI! Sa traiti! Cu Drag.

 13. Nu cunosc personal acest baiat, dar imi place cum gandeste. Nu o cunosc nici pe Alexandra ,dar nici nu vreau. Avem aici doua forte BINELE SÌ RAUL.va castiga BINELE. Acest baiat imperfect va fi un doctor adevarat. Iar acea persoana va fi un nimic daca nu se va schimba. Succes domnule doctor!

 14. GHERASIE VICTOR

  Draga Alexandra,
  Prietenia voastra s-a destramat exclusiv din cauza ta ,nu arunca cu venin in baiatul meu e imun.
  Un om cu o mare personalitate este sustinut de o femeie energica,sigur nu esti tu ,asteptam sa apara
  linga Flavius.

 15. Viceprimar semi-analfabet. Asta spune multe.

  • Semianalfabet*.Acest cuvant este format prin derivare,nu prin compunere. Hm!…Cand te gandesti ca din cand in cand cei care corecteaza trebuie corectati.

  • Imi pare rau ca oameni ca dl.”primar” exagereaza din cauza unei greseli nevinovate,probabil facute in graba.Cu totii am scris o litera gresita cel putin o data!!!

 16. Bravo,Flavius!! Tine-o tot asa si nu asculta critica unei persoane ce da cu noroi intr-un om care doreste doar sa inspire pe altii! Multi nu indraznesc nici sa incerce,dar o poveste ca a d-lui doctor poate schimba situatia. Succes in continuare si ai resprectul meu!

 17. Frumoase cuvinte domnu doctor, mult succes! Am vrut sa spun doua cuvinte de domnul viceprimar, care a fost colegul meu in liceu. A fost un geniu in matematica si nu numai. cei care au comentat nu cred ca il cunosc, altfel nu s-ar fi permis. felicitari din inima la amandoi!

 18. Santeti „tare”, mult succes!

 19. Olariu Loredana

  Conjunctura a făcut ca acest brav tanar medic să-l vizitaze pe tatăl meu, pe care nu-l văzuse niciodată până atunci, la cateva zile după ce a fost diaconsticat cu cancer pulmonar cu metastateze cerebrale. El a fost singurul dintre toţi medicii întâlniţi până atunci care ne-a spus că problemele au început în urmă cu doi ani şi jumătate, cand săracul tata a ajuns în comă la spital, iar domnii specialişti l-au internat la Secţia Psihiatrie pe motivul că ar fi sărbătorit mai mult de Sfintele Paşte.
  Să dea Domnul să mai avem parte de astfel de medici şi noi să luptăm să-i ţinem în ţară.

 20. Un medic deosebit! !!! Cuvinte care merg la inima! !!SUCCES! !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: