Târgujianul George Filip, pe buzele olandezilor, după ce a descoperit un jucător de 20 de MILIOANE de lire!


• „Am o relaţie specială cu Hagi!”. Detalii fabuloase, în interviul de mai jos

Fost arbitru de meserie, George Filip, un tânăr târgujian care şi-a pus deja amprenta în lumea fotbalului românesc, are o meserie mai puţin cunoscută la noi, însă deja celebră în afară, mai exact, aceea de scouter.
Scouter-ul este acea persoană care trebuie să cunoască tipologia unui fotbalist nu numai din punct de vedere sportiv, ci și din punct de vedere comportamental, spun cei care activează în domeniu. Mai simplu spus, trebuie să „vâneze” fotbalişti, să-i descopere pe cei mai buni şi, cel mai important, să… rişte, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Numele lui George a apărut deja în presa olandeză, după ce Janssen, unul dintre jucătorii pe care George i-a descoperit, a fost vândut pe 20 de milioane de lire în Anglia.

R.: Bună! Spune-le cititorilor noştri ceva despre tine.
G.F.: Bună! Am 32 de ani, sunt născut şi crescut în Târgu Jiu. Am absolvit liceul, apoi am plecat în Bucureşti. Părinţii mei locuiesc aici. (…) E o urmă de regret faţă de locurile unde am crescut, însă vin mereu cu mare plăcere, pentru că Târgu Jiul este un oraş frumos. Mai am un frate, care locuieşte tot în Bucureşti. El lucrează în domeniul IT, e un programator foarte bun.

R.: Ce îţi trebuie ca să fii bun în domeniul în care activezi?
G.F.: Ca să găseşti fotbalişti buni, trebuie să ai şi un pic de talent, să simţi jucătorul, să-l priveşti, să vorbeşti cu el, pe calea psihologică, mental, nu doar în teren.

R: De cât timp faci asta?
G.F.: De vreo 7, 8 ani mă ocup de acest lucru, însă de mic mi-a plăcut fotbalul şi nu mă văd făcând altceva.

„Nu e nevoie de un mentor, e suficient să ai talent”

R.: Care a fost începutul tău în această meserie?
G.F.: Am fost arbitru ceva timp şi, după aceea, m-am apucat de partea aceasta. La Dinamo am lucrat cu Mircea Rednic, cu Dinu Gheorghe, cu Daniel Stanciu, oameni de la care am avut ce să învăţ. Am învăţat reciproc unul de la altul. Sunt oameni cu experienţă. Şi acum mai ţin legătura cu ei.

R.: Ai avut vreun mentor în meseria asta? Cu ce jucători cunoscuţi ai colaborat?
G.F.: Aici nu e nevoie de un mentor, e suficient să ai talent, să te pricepi. Am adus în ţară jucători, de exemplu, la Dinamo, ca Gordan Bunoza, de a fost la Pandurii, Miha Mevlja, Hatem Elhamed, Antjun Paljic, Marcel Essombe. Am adus un englez la Timişoara, Ross Jenkins. Acum lucrez cu multe echipe din afară şi în special în ţară colaborez foarte mult cu Hagi. Cu Hagi am o relaţie specială. Şi noaptea vorbim despre fotbal. Îmi place cum gândeşte. Am adus acum un jucător la Viitorul, de la Mioveni, a semnat cu ei, dar se duce din vară, Eduard Florescu. Am vorbit cu Hagi, i l-am propus, eu l-am urmărit la multe meciuri şi apoi au negociat, s-au înţeles şi din vară se va duce la Viitorul. În afară, colaborez cu multe echipe din Polonia, din Olanda, din Spania.
E o activitate care-mi place foarte mult, care îmi ocupă mult timp. Stau şi noaptea, mă uit la meciuri, urmăresc aproape toate campionatele din lume.

„Totul porneşte de la mentalitate”

R.: Cum convingi un jucător bun să meargă pe mâna ta?
G.F.: Pe jucător trebuie să-l descopăr în primul rând şi, ca să-l descopăr, trebuie să-l urmăresc, iar, dacă e bun, trebuie să-l conving ca să-l propun la o echipă. Pentru România e mai greu să-i convingi (pe jucătorii din afară, n.red.), pentru că cei din afară au mentalitatea asta despre România, că sunt salariile neplătite, lipsa de respect a preşedinţilor de club faţă de jucători, sunt multe cazuri… Jucătorii vorbesc între ei. Dacă vine cineva cu o ofertă din România pentru tine, tu, fiind străin, cauţi alţi jucători, te interesezi de situaţie şi feedback-ul nu e prea pozitiv. Şi e greu, foarte greu să-i convingi. Am avut şi eu probleme cu nişte olandezi, de exemplu, tot cu Gică Hagi a trebuit să vorbesc să aduc un jucător care a jucat la Barcelona, israeliano-spaniol, şi el n-a vrut să vină din cauză că a auzit de situaţia din România, din cauza contextului fotbalului de la noi. Asta cu toate că avea oferta pe masă, avea banii, tot, chirie… Şi Viitorul e printre puţinele formaţii din România care chiar plăteşte la timp. Asta se întâmpla înainte cu un an ca Viitorul să ia campionatul, iar, în celălalt an, după ce Viitorul a luat campionatul, am primit mesaj de la jucătorul respectiv în care spunea ce idiot a fost că n-a venit.

R.: Cât timp petreci făcând această meserie?
G.F.: Aproape tot. Merg în afară şi în ţară la meciuri, în cantonamente, plus de asta, studiez acasă, mai ales noaptea îmi place să mă uit la meciuri. Am o agendă foarte stufoasă de oameni cu care vorbesc, din acest domeniu.

R.: Până acum ai vorbit doar despre partea frumoasă a acestei lumi din care faci parte. Spune-ne şi despre partea urâtă…
G.F.: Partea urâtă e că nu prea sunt oameni de cuvânt. Oameni pentru care faci ceva şi apoi uită, nu vreau să dau nume acum, şi jucători şi antrenori.

R.: S-a întâmplat să-ţi iei „ţeapă”?
G.F.: Da, de multe ori. Dar acesta e riscul meseriei. De exemplu, şi acum am de luat bani… nu sunt sume enorme, dar e vorba mai mult despre pierderea timpului, dar asta e. E o lume în care trebuie să ştii cu cine te baţi, cu cine vorbeşti, cu cine colaborezi, e o lume a fotbalului şi managementului, a scountingului, a impresariatului, o lume puţin nebună. Nu toţi oamenii sunt de caracter, şi nu numai în România, ci şi în afară. Trebuie să ai grijă cu cine colaborezi. Dar nu numai mie mi se întâmplă.

R.: Unde crezi că e problema?
G.F.: Eu zic că totul porneşte de la mentalitate. Ca să-ţi dau un exemplu, la Viitorul, orice jucător care este luat de mic are implementată o anumită mentalitate, să fie corect, să fie învingător, să lupte pentru idealul lui, să creadă în el. E o mentalitate cu care, dacă pleci de mic, te ajută foarte mult pe viitor. De aceea, Hagi are acum aceste rezultate, pentru că jucătorii lui sunt învăţaţi de mici ce e respectul, să creadă în ei, să lupte, să învingă mereu şi e o poziţie foarte corectă din punctul meu de vedere. Cred că va trece foarte mult timp ca să avem o astfel de mentalitate, să zic aşa, pozitivă. Nu credem în noi cât trebuie, ne lamentam cu tot felul de situaţii şi asta e o foarte mare problemă.

„Nu banii fac totul. Au şi ei puterea lor, dar nu fac totul”

R.: Care e transferul de care eşti cel mai mândru?
G.F.: De exemplu, pentru transferul pe care l-am făcut pentru echipa lui Hagi am muncit foarte mult, vreo două luni de zile, cu telefoane şi noaptea, peste tot, negocieri, şi până la urmă s-a concretizat. Îmi doream foarte mult asta, nu neapărat că eu câştigam ceva, ci pentru că era vorba despre Hagi. Altceva e să aduci un jucător la Hagi, are altă deschidere, altă publicitate, şi am muncit foarte mult pentru acest transfer. Florescu e un jucător în care cred, are 20 de ani şi va spune multe în lumea fotbalului. Au mai fost şi în rest multe transferuri importante, am rămas prieten cu mulţi dintre jucătorii cu care am colaborat şi sunt mândru. Sunt satisfacţii materiale, dar şi sufleteşti.

R.: Cum vezi viitorul tău? Făcând tot asta?
G.F.: Da, da, da… Toată viaţa mă văd făcând asta, pentru că-mi place, simt că fac treabă bună, simt că sunt apreciat. Material nu prea pot să mă bucur deocamdată, dar sufleteşte mă pot bucura, e ceva când te sună Hagi să-ţi ceară o părere despre un jucător. De exemplu, azi dimineaţă am vorbit cu Dinu Gheorghe despre problemele din fotbal. Vorbesc cu jucători, cu preşedinţi, e o bucurie când vezi că eşti apreciat. Am o concepţie în viaţă: nu banii fac totul. Au şi ei puterea lor, dar nu fac totul.

R.: În afară de fotbal, mai ai şi alte pasiuni?
G.F.: Da. Fotbal, fotbal, fotbal (râde n.red.). Îmi place să mă distrez, să ies, să citesc, însă fotbalul îmi ocupă tot timpul. Nici n-aş avea timp de altceva.

A consemnat Laura Andrei

Loading...

Citește și

Alocațiile, înlocuite cu vouchere!

Modul de acordare a alocațiilor de stat pentru copii ar putea fi modificat. Mai exact, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.