Tatuajele care îşi pot modifica culoare în funcţie de starea de sănătate


O echipă de cercetători a creat o serie de biosenzori, care pot fi aplicaţi sub formă de tatuaje şi care pot oferi informaţii despre nivelul de glucoză sau albumină al unei persoane.

Atunci când ne gândim la tatuaje ne gândim la o formă de artă sau la o modalitate prin care o personă alege să marcheze ceea ce este important pentru sine chiar pe pielea sa. Totuşi, o echipă de cercetători din a Universităţii Tehnice din Münchena reuşit să dea şi o utilizare practică, pe lângă cea simbolică, tatuajelor. Astfel, oamenii de ştiinţă au creat un biosenzor, intradermal, care poate răspunde la schimbările e albuminei sau glucozei din corp, notează Science Alert.

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest proiect sunt foarte entuziasmaţi şi deşi „tatuajele” lor nu au fost testate pe oameni, ele fiind testate doar pe mostre de piele care apaţineau unor porci, ei sunt de părere că ar putea reprezenta o modalitate prin care, pe viitor, ar putea permite medicilor şi pacienţilor să urmărească evoluţia unor boli cronice.

„Transformările corporale prin injectarea pigmenţilor sub piele este o practică veche de peste 4.000 de ani”, explică Ali Yetisen de la Universitatea Tehnică din München. „În acest caz, tehnologia cosmetică funcţională a fost creată prin combinarea tatuajelor artistice şi a colometriei biosenzorilor… Senzorii-tatuaje funcţionează prin modificarea culorii în spectrul vizibil ca răspuns la variaţiile pH-ului, glucozei şi a concentraţiei albuminei”, explică dr. Ali Yetisen.

Cei trei indicatori: pH, albumină şi glucoza au fost aleşi deoarece, adesea, modificarea nivelului unui sau mai multora dintre ei înseamnă că ceva nu se desfăşoară în parametrii optimi în corpul unei persoane.

Albumina este o proteină din plasma sângelui, iar un nivel scăzut al acesteia este un indiciu al unor probleme hepatice sau renale. Glucoza este strâns legată de evoluţia diabetului, acesta reprezentând incapacitatea corpului de a procesa zaharurile. În ceea ce priveşte pH, există două situaţii care pot apărea: acidoza şi alcaloza, ambele situaţii solicitând atenţia unui medic.

Studiul citat a fost publicat în jurnalul de specialitate: Angewandte Chemie International Edition.

sursa: descopera.ro

Loading...

Citește și

«Coronavirusul, armă biologică, se va răspândi peste tot în lume». Iată care ar fi antidotul!

Adevăr sau invenție? Despre epidemia de coronavirus care se va răspândi peste tot în lume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.