Termen optimist pentru adoptarea Strategiei Energetice a României, luna iunie! Maioreanu: Este un proces lung și complex, cu etape legale obligatorii


Proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, finalizat, în septembrie, anul trecut, abia e în faza consultării publice interne, dar și cu statele vecine. Autoritățile române interesate, dar și din trei țări vecine, pot notifica Ministerul Energiei, după evaluarea documentului, iar ulterior, urmează alte proceduri, până la adoptarea Strategiei printr-o hotărâre a Executivului.
Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat, într-o postare publică, procesul ”lung și complex, cu etape legale obligatorii” și a estimat că documentul va fi adoptat, potrivit Legii cadru a sistemului energetic, cel mai probabil, în luna iunie a acestui an.

După șase luni de la momentul în care Ministerul Energiei a prezentat proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, documentul nu a trecut de faza consultării publice, iar mai apoi, după unele proceduri, evaluări și puncte de vedere din partea autorităților române și străine, din țările vecine Ungaria, Bulgaria și Serbia, urmează o nouă dezbatere publică pe raportul de mediu.
Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că procedurile legale au impus parcurgerea unor etape obligatorii, iar proiectul a fost supus procesului de evaluare adecvată (SEA) și a fost realizat Raportul de Mediu.

”Au fost notificate toate autoritățile publice interesate din țară, iar documentele, traduse în limba engleză, au fost trimise către autoritățile competente din țările vecine. Implementarea strategiei energetice a unei țări, oricare ar fi aceasta, dar cu atât mai mult a unei țări membre UE, este un proces cu impact major și dincolo de granițe.
Autoritățile române interesate au 45 de zile la dispoziție pentru a transmite observații, iar autoritățile competente din statele vecine au, la rândul lor, 60 de zile după primirea notificărilor pentru a ne transmite punctele lor de vedere”, a scris Maioreanu.
Potrivit demnitarului, Ministerul Energiei urmeză să anunțe datele dezbaterilor publice, în condițiile în care legea mai prevede un termen de 60 de zile după primirea punctelor de vedere de la statele vecine pentru organizarea dezbaterii publice a Raportului de Mediu, iar mai apoi, în 15 zile după această dezbatere, va fi emis Avizul de Mediu, autoritățile din România și din țările vecine vor fi informate și despre acest lucru și după această etapă va fi redactată Hotătârea de Guvern prin care urmează să fier adoptată Strategia Energetică, după ce vor fi obținute avizele necesare de la ministerele care au responsabilitate în procesul de avizare.
”Din punctul meu de vedere, Strategia va fi gata pentru adoptarea prin Hotărâre de Guvern în luna iunie a acestui an. După cum observați, este un proces lung și complex, cu etape legale obligatorii.
Am considerat că este important să știți în ce stadiu se află adoptarea Strategiei Energetice a României, un document important pentru dezvoltarea domeniului energetic și al economiei românești.
Așa cum am spus-o de multe ori, Strategia Energetică a României se bazează pe mixul energetic echilibrat și diversificat al țării noastre, pe resursele și potențialul pe care le avem. Viziunea Strategiei este de creștere a sectorului energetic în condiții de sustenabilitate, iar dezvoltarea sectorului energetic este parte a procesului de dezvoltare a României”, a conchis secretarul de stat Maioreanu.
Trebuie amintit că, prin Strategia Energetică a României, sunt considerate investiţii strategice de interes naţional finalizarea Grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, realizarea grupului de 600 MW de la Rovinari, precum şi realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Măgurele – Nicopole.

Loading...

Citește și

PSD nu se poate decide, între „Cipriano Ronaldo” și „Adriano Neymar”, pe cine sacrifică în confruntarea cu „Messi” Romanescu! Gabriel Coica, candidatul ProRomânia la Primăria Tg-Jiu!

Pro România filiala Gorj a stabilit, joi, candidatul care va intra în cursa electorală pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.