sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 0:27

Tichetele de vacanță primite de gorjeni, motiv de afaceri ilegale. Ce riști dacă îți vinzi voucherul de vacanță?


Un nou trend a apărut în țară. Bugetarii care nu merg în concediu în țară își vând pe internet voucherele de vacanță primite de la stat, ceea ce este ilegal.

Asociația Națională a Agențiilor de turism a anunțat că în primele cinci luni ale acestui an au fost acordare bugetarilor vouchere de vacanță în valoare de 22,5 milioane de euro, iar în luna mai au fost date mai multe vocuhere decât în primele patru luni ale anului la un loc.

Pe site-urile de vânzări/cumpărări apar din ce în ce mai multe anunțuri cu vânzarea voucherelor de vacanță primite de la stat. Desigur, doar cei care lucrează în sectorul public au această posibilitate, iar voucherele sunt cumpărate de către persoanele care lucrează în mediul privat.
Cel mai probabil, motivele principale pentru care bugetarii aleg să vândă aceste tichete este că acestea sunt valabile doar în țară, fiind fără valoare în cazul în care aceștia doresc o vacanță în străinătate. De asemenea, chiar și în țară, acestea nu sunt valabile în orice locație, ci doar la unitățile de cazare și restaurantele partenere.
Ofertele de pe internet sunt tentante pentru cei ce lucrează în sectorul privat și nu primesc vouchere de vânzare, fiindcă prețul lor de vânzare este mai mic decât valoarea lor.
De exemplu, 29 de tichete în valoarea de 1450 de lei sunt vândute la prețul de 1000 de lei.

Vânzarea lor este o ilegalitate

Însă, cu toate că voucherele se găsesc la preț redus și poate părea o alternativă bună de a avea parte de o vacanță cu mai puțini bani, însă atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii şi unităţile hoteliere comit o ilegalitate.
Potrivit ordonanței de urgență nr. 8 din 18 februarie 2018 privind acordarea voucherelor de vacanță, constituie contravenție și se sancționează cu 7 puncte de amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul lor. Astfel, ținând cont că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, unitatea ar trebui să plătească o amendă de peste 1000 de lei în cazul în care acceptă vouchere, iar numele nu corespunde cu cele de pe buletin.
Și cei care vând voucherele se expun unui risc major, deoarece „constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice”, dar și „diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanță utilizate de angajați”, este specificat la articolul 7, alineatul 1 al ordonanței de urgență.
Potrivit legislaţiei în vigoare, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie.
Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: