Tradiţii de Sfântul ILIE. Ce să faci astăzi pentru a pune capăt necazurilor

Sfântul IlieTradiţii de Sfântul ILIE. Pe data de 20 iulie 2019, adică azi, creştin-ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox. Sfântul Ilie este cunoscut şi ca „Sfântul care aduce ploaia„. Şi de acest sfânt creştin-ortodocşii au legat o sumedenie de tradiţii şi obiceiuri. Află, din materialul următor, care este însemnătatea celor mai răspândite tradiţii de Sfântul Ilie.

În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele nemăritate obişnuiau să se ducă noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă. Acolo, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cânepă, apoi se îmbrăcau, se întorceau acasă şi se culcau. Dacă le apărea în vis cânepa verde, însemna că se vor mărita cu un bărbat tânăr şi frumos. Dacă visau cânepa uscată, aveau să ia de bărbat un om mai în vârstă.

De Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, mai ales busuiocul. Plantele se aşază la uscat în podul caselor, sub streaşină sau în cămară.

Busuiocul este dus la biserică pentru a fi sfinţit. Adus acasă, busuiocul se pune pe foc, iar cenuşa este folosită atunci când copiii fac bube la gură.

Tot în ziua de Sfântul Ilie se strânge mierea din stupi, iar fagurii se împart celor nevoiaşi.

Sfântul Ilie. Iată şi alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie:

De Sfântul Ilie, nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină).

Pe Sfântul Ilie îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.

De Sfântul Ilie, se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocos tăiat deasupra lor.

Tot de Sfântul Ilie, se duc berbecii la berbecar.

Dacă tună de Sfântul Ilie, vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile.

De asemenea, de Sfântul Ilie, se ţine „Târgul de fete de pe Muntele Găina”, din județul Alba.

 

Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

 

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este Sergiu Sgurescu, în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.