duminică , 21 octombrie 2018 - 11:54

Tradiții pentru spor şi sănătate la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri


La 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Praznicul Sfinţilor Arhangheli se sărbătoreşte timp de trei zile, numite în popor „Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada acestuia.” În ţara noastră cultul pentru Sfinţii Arhangheli este foarte răspândit. Numeroase biserici şi numeroşi credincioşi le poartă numele, iar icoana care-i reprezintă este întâlnită în casele a sute și sute de credincioși români.

Îngerul Mihail alungă paguba din viaţa noastră
În momentele de cumpănă este firesc să-l chemăm în ajutor, rostind chemarea: „Sfinte Arhanghel Mihail, ajută-mă!”. Atunci, sabia Arhanghelului „taie” legătura negativă dintre noi şi un semen din anturajul nostru, persoană care fură sporul muncii noastre. Mihail ne dă puterea să mergem mai departe.

Numele îngerului Gavriil înseamnă:”Puterea lui Dumnezeu”.
În iconografie, Gavriil poartă într-o mână un crin, simbolul Maicii Domnului sau o oglindă de jasp, pe care apare litera X -adică prima literă a numelui lui Hristos (H în limba greacă).
În ziua praznicului să împlinim tradiții care atrag sporul și sănătatea în viața noastră:

1. Să ne punem trei dorințe
Se spune că între Sărbătoarea Arhanghelilor şi a Crăciunului vor fi trei-patru zile senine şi călduroase numite în popor „Vara Arhanghelilor”. În acest interval este bine să ne punem trei dorinţe. Atunci când credem în puterea Arhanghelilor, dorinţele noastre se împlinesc.

2.Să aprindem lumină în bisericile cu hram
În ziua praznicului, fiecare creştin este bine să aprindă în biserică o lumânare, aceasta simbolizând lumina călăuzitoare pentru spor şi sănătate, dar şi drumul spre viaţa veşnică a acelui credincios. Tot acum, este bine să aprindem lumânări în bisericile cu hram pentrui sănătatea celor vii şi pentru odihna celor adormiţi întru Domnul.

3.Să nu uităm să dăruim ofrande
În ziua praznicului se dau ofrande alimentare pentru sufletul celor adormiţi: rude sau prieteni. Aceste ofrande: fructe, pește și pâine de casă poartă numele de Moşii Arhanghelilor.

 

4. Vremea se răceşte după cele trei zile ale sărbătorii
Ziua Sfinţilor Arhangheli este un hotar între toamnă şi iarnă. Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece.

5. În ziua praznicului să aducem daruri naşilor de cununie
Pentru cei căsătoriți, sărbătoarea Arhanghelilor are o importanță deosebită: femeile oferă în dar naşilor de cununie câte doi colăcei, deoarece la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi Arhangheli, care le ocrotește căminul .

6. În ziua Soborului Sfinților Arhangheli să mâncăm peşte
În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele şi pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

7.Arhanghelul Mihail este nașul săracilor, cu mulți copii
În ziua sărbătorii, oamenii săraci, cu mulți copii, cer ajutorul Arhanghelului Mihail, pe care-l consideră nașul lor. Ei cred că rugăciunile lor sunt ascultate și viața lor se va îmbunătăți.

8.De asemenea Sfântul Mihail este protectorul multor categorii sociale
Este un fapt dovedit: Sfântul Mihail este protectorul armatelor creștine, al călugărilor, negustorilor, marinarilor și al persoanelor bolnave. Mai ales în ziua sărbătorii, membrii acestor categorii sociale îi cer spijinul Arhanghelului Mihail, rugându-l să-i apere de orice necaz și să alunge din calea lor orice obstacol.

9.Credincioșii se roagă Arhanghelului Gavriil să le aducă vești bune
În această zi, prin tradiție, credincioșii se roagă la Arhanghelul Gavriil să le aducă numai vești bune și să le împlinească dorințele.

10.Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine
Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine. La el se roagă, în ziua Sărbătorii, cerând ajutor și protecție, mamele, fecioarele creștine, copiii și călugărițele. La Arhanghelul Gavriil este bine să ne rugăm și în momentele de cumpănă sufletească și trupească.

sursa: click.ro

loading...
Loading...

Citește și

Încep înscrierile la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri

Interpreții gorjeni care vor să participe la Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu” se pot …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.