Traian Pătrăşcoiu, vicepreşedinte PSD Tg Jiu: „Vreau să vă arătăm că nu dormim!”

traian-patrascoiu

Vicepreşedintele PSD Tg-Jiu, Traian Pătrăşcoiu, ne-a acordat un interviu în care ne vorbeşte despre principalele aspecte ale bilanţului guvernării Ponta, prezentate în cadrul Consiliului Naţional al PSD, care a avut loc la Bucureşti, în urmă cu aproape două săptămâni.

Reporter: Bună ziua! V-am văzut la Consiliul Naţional al PSD, ne-aţi putea spune care sunt punctele cele mai importante care au fost discutate acolo?
Traian Pătrăşcoiu: Lucrările s-au desfăşurat pe durata a două zile, eu am fost numai sâmbătă, dar ştiu în mare ce s-a dezbătut acolo.

Rep.: Pentru noi, pentru gorjeni, s-a discutat ceva punctual?
T.P.: Mă luaţi prea repede cu gorjenii… A fost un bilanţ al guvernării Ponta pe un an de mandat naţional.

Rep.: Puteţi să ne detaliaţi câte ceva din acest bilanţ?
T.P.: Ca orice guvernare, nu se laudă cu nerealizări. S-a început cu prezentarea reparării nedreptăţilor făcute de guvernele anterioare, adică au reîntregit salariile tuturor bugetarilor, iar, din 2014, mărim salariul minim în două tranşe, până la 900 RON. Au crescut pensiile şi am redat pensionarilor banii reţinuţi ilegal de către Boc şi Băsescu. Am demascat corupţia guvernării PDL şi am oprit furtul la ministerul Dezvoltării, Hidroelectrica, CONPET, RADET, RATB, CET-uri etc. Am reziliat contractele ,,băieţilor deştepţi” cu Hidroelectrica, am plătit subvenţiile din agricultură blocate de PDL, am redeschis 17 spitale închise tot de PDL şi asociaţii, am reînfiinţat posturile de poliţie rurală (de la 1 septembrie 2012 funcţionând 2748 posturi de poliţie rurală), am deblocat posturile din sănătate-aproape 4000 au fost deblocate-şi, nu în ultimul rând, am început să restituim rate din creditul de 20 de miliarde de euro (rata numai la nivelul lunii septembrie fiind de aproximativ 170 de milioane de euro).

Rep.: Referitor la domeniul agriculturii, ca prioritate, aţi iniţiat vreo măsură importantă sau ne rugăm la Dumnezeu să fie şi 2014 la fel de bogat în precipitaţii?
T.P.: A existat în raport şi agricultura. Aici, putem începe cu reducerea TVA-ului la pâine, de la 24% la 9%, acordarea de despăgubiri de la buget pentru fermierii afectaţi de secetă din 2012; plata subvenţiilor blocate de portocalii-aproximativ 2,7 miliarde pentru aproape un milion o sută de beneficiari; au fost finanţate aproximativ 50 de proiecte pentru depozite de legume fructe destinate preluării, sortării, păstrării şi ambalării produselor; am promovat produsele tradiţionale şi produsele româneşti de calitate. A fost elaborat un proiect de act normativ pentru reglementarea pieţei agricole; a fost adoptată, de asemenea, o OUG pentru înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură; s-a încurajat agricultura ecologică şi s-au înfiinţat platforme de colectare sortare şi prelucrare a produselor agricole. Începând din anul 2013, se vor acorda 500 milioane de euro drept plăţi anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor (aviz şi Ioanei Băsescu). România a fost declarată „ţara anului” la ediţia din 2013 a celui mai mare târg de produse bio din lume, Biofach, de la Nurnberg. Vom reabilita sistemul de irigaţii printr-un Program Naţional susţinut din fonduri europene (deja au fost obţinute 220 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii principale de irigaţii). Se va implementa programul „Start în agricultură”, prin linii de credit speciale pentru investiţii realizate de fermieri, 60% înfiinţare microfermă şi 40% capital de lucru; se va finaliza canalul Siret-Bărăgan; se va diminua fiscalitatea în agricultură şi alte facilităţi privind absorbţia fondurilor pentru mandatul 2014-2020.

Rep.: Conform unor informaţii, singura sursă de investiţii pentru anul viitor sunt fondurile europene. Cum a fost abordată această temă?
T.P.: Aici s-a restabilit fluxul de plăţi pe 5 programe operaţionale, blocate din cauza neregulilor înregistrate în perioada 2010-2011. De asemenea, s-a stabilit un mecanism de decontare directă a cererilor de plată pentru beneficiarii locali, care sunt în imposibilitatea de a achita facturile acceptate la plată; am obţinut, de asemenea, un an suplimentar pentru absorbţia a încă 2,7 de miliarde de euro pentru firmele din România; au fost scutiţi beneficiarii de la plata dobânzilor şi penalităţilor aferente datoriilor acumulate pentru neplata la termen a contribuţiilor la bugetul de stat; urmează să se facă o planificare strategică pentru viitorul cadru financiar multianual, astfel încât să obţinem o absorbţie maximă a fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Rep.: În campaniile electorale, aţi vorbit despre crearea de noi locuri de muncă. S-a vorbit, dar aţi şi făcut ceva în acest sens?
T.P.: Nu dormim… În acest sens, s-a creat un plan naţional de investiţii. Aici sunt cuprinse marile proiecte de autostrăzi, realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, finalizarea hidrocentralelor Tarniţa şi Bumbeşti, revitalizarea proiectului canalului Dunăre-Bucureşti, canalul Bărăgan-Siret şi alte investiţii regionale. De asemenea, am readus România pe un drum de stabilitate macroeconomică şi continuăm finanţarea schemelor de ajutor de stat în suma de 170 de milioane de euro, pentru crearea de locuri de muncă. Ne luptăm în continuare să aducem investitori din ţările dezvoltate ale planetei. Avem în vedere să reducem CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu creşterea progresivă, până în 2016, a salariului minim la 1200 RON. Alte prevederi ar fi: revenirea la TVA-ul de 19% la final de mandat, alinierea redevenţelor cu cele europene, promovarea parteneriatului public-privat în marile proiecte.

Rep.: Sunt sigură că aţi discutat şi alte probleme de interes naţional, dar revin şi vă întreb: pentru Gorj, pentru Tg-Jiu, se întrevăd rezultate concrete? Avem, totuşi, un deputat de Gorj premier! Mă gândesc la Cluj, la Boc, la câte a făcut pentru clujeni şi la următoarele alegeri a gâfâit!?
T.P.: Înţeleg unde bateţi dumneavoastră! La şedinţa de vineri, au fost cei 2 preşedinţi ai noştri la discuţiile pe departamente, unde au abordat şi problemele noastre locale. Mă refer aici la cele promise de candidatul-premier în campania electorală, adică finalizarea tronsonului Rovinari-Sadu, demararea lărgirii defileului, centura ocolitoare a municipiului (adjudecată de o firmă din Italia), noi locuinţe ANL, investiţii noi. Nu cred că premierul poate avea soarta lui Boc, pentru că diferenţa este mare! Ponta dă ce a luat Boc, cu toate că sacul era gol când a ajuns în gestiunea sa. În trei ani de guvernare Boc, s-au luat „centuri de siguranţă” de 20 de miliarde de euro, or, banii ăştia trebuie daţi înapoi, nu de către cei care i-au cheltuit, ci de tot poporul!
A consemnat Adelina Belgun

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

3 comentarii

  1. Poate va declara dl Patrascoiu si cum a falimentat , pe cand era director general , fost Fabrica de caramida Unirea pe al carei teren , dupa ce a fost demolata , a fost construit supermarketul Lidell.

  2. Ce sa discutat ,se stie,dar,ce sa realizat in acest an al lui Ponta !? Voi aveti aceasi fata ordinara ca a partidului comunist,raportari false ,traim bine…! Cel putin pe acele vremuri,au facut si pus ceva de o parte,dovada ca mulgeti si sugeti inca si acum! Dzeu este si vede,daca nu aveti bunul simt fata de copii vostri cind le puneti pe masa,atunci…! Din corigentii si semianalfabetii tarii ati ajuns ,,gongoi,, de nu puteti sa va mai uitati in jur de nesimtirea din voi !

  3. Sa stati sub fusta mamii voastre ! Cu voi care n’aveti sange in instalatie nu se va putea trece nici santul! Dumnezeu sa va aibe in paza mai labarilor!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.