Transelectrica a cumpărat cărbune de la CEO în timp ce vântul era în top


Producţia de energie eoliană s-a aflat ieri dimineaţă pe primul loc, în topul resurselor care generează electricitate la nivel naţional, având o treime din ponderea totală, în timp ce energia hidro asigura în jur de 15%, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, prezentate pe site-ul „Transelectrica”.

Astfel, ieri la ora 10:00, producţia de energie electrică era asigurată din următoarele surse: 29,95% eolian – 2.516 MW; 23,16% cărbune – 1.946 MW; 20,63% hidrocarburi – 1.733 MW; 13,32% hidro – 1.119 MW; 11,24% nuclear – 944 MW; 1,15% foto – 97 MW; 0,55% biomasă – 46 MW.
Producţia totală era de 8.401 MW, consumul naţional, de 7.112 MW, iar soldul import/export este de -1.394 MW (în favoarea exportului). De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare meteorologică Cod galben de intensificări ale vântului pentru duminică în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei, regiuni unde se află majoritatea parcurilor eoliene din ţara noastră.

 

Nu a cumpărat vânt!

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a cumpărat însă, tocmai la finalul săptămânii trecute, energie electrică de 38,5 milioane lei, fără TVA, de la Complexul Energetic Oltenia, pentru consumul propriu tehnologic pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – prin negociere continuă (PCCB-NC), arată un comunicat al transportatorului. În documentul citat se precizează: „vânzătorul va transmite facturile în prima zi lucrătoare a lunii imediat următoare lunii de livrare. Facturile vor fi plătite de cumpărător până la termenul scadent care este cel mai târziu în a şaptea zi lucrătoare de la data transmiterii facturii”.
Transelectrica este operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport. Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic faţă de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

loading...
Loading...

Citește și

Protipendada târgului, la lojă! Bdul „C. Brâncuși”, No. 6A. Stadionul din Tg-Jiu! Cum a început totul!

Actorii politici de ieri și de azi vor participa la parada de impostură, vineri seara, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: