Transelectrica a cumpărat cărbune de la CEO în timp ce vântul era în top


Producţia de energie eoliană s-a aflat ieri dimineaţă pe primul loc, în topul resurselor care generează electricitate la nivel naţional, având o treime din ponderea totală, în timp ce energia hidro asigura în jur de 15%, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, prezentate pe site-ul „Transelectrica”.

Astfel, ieri la ora 10:00, producţia de energie electrică era asigurată din următoarele surse: 29,95% eolian – 2.516 MW; 23,16% cărbune – 1.946 MW; 20,63% hidrocarburi – 1.733 MW; 13,32% hidro – 1.119 MW; 11,24% nuclear – 944 MW; 1,15% foto – 97 MW; 0,55% biomasă – 46 MW.
Producţia totală era de 8.401 MW, consumul naţional, de 7.112 MW, iar soldul import/export este de -1.394 MW (în favoarea exportului). De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare meteorologică Cod galben de intensificări ale vântului pentru duminică în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei, regiuni unde se află majoritatea parcurilor eoliene din ţara noastră.

 

Nu a cumpărat vânt!

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a cumpărat însă, tocmai la finalul săptămânii trecute, energie electrică de 38,5 milioane lei, fără TVA, de la Complexul Energetic Oltenia, pentru consumul propriu tehnologic pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – prin negociere continuă (PCCB-NC), arată un comunicat al transportatorului. În documentul citat se precizează: „vânzătorul va transmite facturile în prima zi lucrătoare a lunii imediat următoare lunii de livrare. Facturile vor fi plătite de cumpărător până la termenul scadent care este cel mai târziu în a şaptea zi lucrătoare de la data transmiterii facturii”.
Transelectrica este operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport. Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic faţă de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

loading...
Loading...

Citește și

Șeful IPJ Gorj, Decebal Drăghia, preocupat de imagine, în loc să prindă hoții! Un dosar de furt de la Primăria Drăguțești, în care a fost indicat autorul, zace de mai bine de o jumătate de an prin sertarele poliției

O sesizare penală depusă la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj, în urmă cu mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: