Trei termocentrale din Gorj și Dolj, paralizate de greva angajaților din Direcția Minieră a CEO! Un grup de la Turceni, oprit sâmbătă noaptea din lipsa cărbunelui


Greva spontantă, începută vineri seara la Cariera Jilț Nord, s-a extins cu repeziciune în zilele de week-end în peste 60 la sută din unitățile aflate în subordinea Direcției Miniere a CE Oltenia.

Gheorghe Dobrițanu, directorul acestei structuri, nu a putut convinge minerii a căror număr a depășit o mie să reia activitatea de producție, asta deși a încercat să le spună greviștilor, personal, chiar și faptul că pierderile le vor fi imputate celor care s-au făcut ascultați doar întrerupând activitatea de producție. Din cauza grevei, livrările de cărbune către termocentrala Turceni s-au stopat, un grup al structurii energetice fiind oprit din lipsa materiei prime, iar termocentralele de la Craiova II și Ișalnița au înroșit telefoanele, cerând lignit pentru a funcționa la capacitate. Roșiuța a oprit însă livrările iar, în urma protestului angajaților ELCFU, și Lupoaia a făcut la fel, deși această unitate nu s-a aliat încă protestului.

Minerii ar putea stinge becul peste România, asta dacă liderii sindicali chemați astăzi la București nu vor convinge oficialii din Ministerul Energiei că situația este gravă iar greviștii, lipsiți de șefi pe linie sindicală, nu sunt controlabili. Șefii de Federații chiar și-au chemat membrii la raport, dorind încetarea protestelor, și țin încă cu greu în frâu situația la carierele Pinoasa, Roșia și Peșteana, unități care se aude că vor adera la protest luni dimineața, asta pentru ca ministrul Anton Anton să realizeze că, cu minerii nu e de glumit.

Revendicări la unison

Protestatarii sunt mai uniți ca niciodată și cer la unison creșteri salariale majore în acest an 2019, voucere de vacanță, investiții și ocuparea posturilor vacante din producție, locul unde se întâlnesc cele mai mari lipsuri de personal. Aceeași melodie le-a fost cântată tuturor celor care au încercat să vorbească cu ei pentru a opri protestele, fie că a fost Dobrițanu, fie că a fost Burlan, fie că a fost Iacob ori șefii lor de cariere. Șase unități aflate sub umbrela Direcției Miniere au continuat să spună nu, excavatoriștii, lăcătușii, electricienii, mecanicii de locomotive din structurile CEO demonstrând unitate pentru obținerea drepturilor comune. A fost liniște însă dinspre colegii energeticieni, care nu au schițat nici măcar solidaritate. Un iz de revoltă a venit însă dinspre Ișalnița, dar a fost estompat rapid de refuzul energeticienilor de a ieși din cuvântul șefilor lor.
Duminică, Cariera Jilț Nord care a dat tonul grevei și-a păstrat verticalitatea, la fel cum au făcut-o protestatarii și în martie 2018 când au plecat pe jos spre sediul CEO, unde se semna CCM-ul. Minerii de la Jilț Nord au fost urmați de cei de la Jilț Sud, de colegii de la Roșiuța, de ELCFU Motru și de cei de la Tismana 1 și Tismana 2.
Harta minieră a CEO este acoperită în mare parte de zonele în care nu se muncește, iar pierderile sunt deja contabilizate, asta deși salariații care au prestat 7 zile din 7 și chiar de sărbătorile de iarnă nu au încă toate posturile plătite așa cum s-a angajat administrația la finalul anului trecut.

loading...
Loading...

Citește și

„Generalul Izmană” Oprea, chef cu lăutari la Peștișani. Primarul Pigui și vicele Morega i-au ținut isonul!

Fostul ministru al Afacerilor Interne şi al Apărării, Gabriel Oprea, a făcut figurație electorală prin …

26 comentarii

 1. UNITATE! UNITATE!UNITATE!
  MINERII TREBUIE SA ARATE CA SUNT UNITI!
  ENERGETICA NU A FACUT NICIODATA VREUN PROTEST,ASA CA SA NU SE BAZEZE PE EI!
  LIDERII DIN MINERIT SA ARATE CA AU STOFA DE LIDERI SI NU DE INSPECTORI SOCIALI!

 2. Toate structurile și toate ministerele au dat bani la angajați, numai Anton mustăți nu vrea pina și pușcăriași primesc bani mai mulți pe orele lucrate, decât mineri.
  Energia este baza țări, dar ne plătită. Bravo ortacilor..

 3. România ,trezeste-te !

  Jos guvernul mafiot ! Jos cu partidul ticălos ! Jos cu hoții de la guvernare și alegeri anticipate.

  • Da mai prostule , sa vina altii mai hamesiti ca lacustele , sa vina liberalii Dan Valceanu si unchiu dsa Grivei sa conduca CEO si Gorjul? Astia sunt flamanzi rau , mai bine sa ramana PSD u la guvernare .

   • Mars la c.acat gunoi rosu… trebuie beliti ca oile… toti indiferent de partid… toate partidele sunt pline de hoti si prosti… astia au mai ramas in tara…

 4. Trebuie ca guvernul să înțeleagă că s-a desființat munca patriotică, minerii trebuie plătiți!

 5. Acum e momentul.fratilor nu la vara, ne-am saturat de minciuni si salari mici. Ori traim si noi mai bine ori punem lacat si plecam . Unitate intre noi fratilor , sa nu ne lasam pacaliti de sindicate incaodata. Sau de 100 de lei aruncata azi pe card , din februarie cresste iara salariiile se ……..

 6. Sindictul Speranta!

  Nu trebuie cedat um centimetru.
  Au avut bani pentru toti bugetarii.
  Pai noi ii tinem in carca!
  Trebuie restructurat CEO sus,cel mult 200 de oameni !
  Ce fac acolo 1500?

 7. In cariera in condiții inumane. Sa vina si ministrul sa stea 1 zi in cizme. In salopeta. Sa reziste la gradele cu minus de afara. Avem copii in scoli. In facultate. Ce știe Olaru director maree. Cu fisu un drogat. El la călduri a. Noi in frig ca niște câini.

 8. Acolo s-au aciuit multi lipitori de afișe ai partidelor politice , care nu vor să vina in productie ! Lucrează la căldurică iarna , la aer condiționat vara , nu le place in cisme și pufoaica !

 9. Gorjul Mineresc si Energetic

  Mariri de peste 45% s-au luat numai in anul cand a fost ultima mineriada,parca in 1999,cand Radu Berceanu s-a inteles cu Condescu pentru o suplimentare cu 50% a fondului de salarii pentru a nu intra in greva alaturi de Cosma si a pleca impreuna la Bucuresti.Numai Cretan a continuat si ati vazut ce a patit!
  De unde luati voi un Condescu acum?
  Ce situatie de forta majora este sa va dea 45% marire fond de salarii!
  Poate numai o solidarizare TOTALA a tuturor angajatilor din PRODUCTIA CEO ,atat energia cat si mineritul ,cu amenintarea REALA de oprire a lucrului pe TOATE palierele-MINERIT si TERMO, in aceste zile cand e ger !
  Pe de alta parte ,oamenii trebuie sa stie,cu 300-400 milioane in plus la fondul de salarii ,pierderile sunt tot la fel de mari .Cand vorbesti de 1 miliard pierderi cu cresteri salariale 0% ,pai ce mai conteaza inca 300 -400 de milioane in plus.Macar sa plateasca oamenii,ca oricum pierderile nu mai au de unde sa le acopere.Aveti ca exemplu ce s-a intamplat pana in 2015 cand s-a bagat carbunele livrat catre terti pe pierderi pentru ca nu mai aveai cum sa recuperezi banii !!Societatea a ramas pe pierderi si oamenii fara bani!
  La fel si acum ! La preturile actuale ale certificatului si cum se vinde energia inseamna ca niciodata nu se mai poate face profit!
  Daca vreti bani trebuie sa fiti uniti,altfel trebuie sa va multumiti cu INFLATIA.Si asta cu noroc!

 10. interesul poarta fesul

  Tot cei care duc greul au luat taurul de coarne,sectorul productiv din CEO sa saturat de dat la lopata din lipsa investitiilor,pe salarii de mizerie ,cei angajati politic prin birourile CEO stau linistiti la caldurica pe bani multi ,sperand sa mai obtina ceva si pentru ei palmasii.Din pacate liderii de sindicat au fost inexistenti pana acum si cu acceptul lor muncitorii au fast umiliti de administratia CEO fiind folositi ca sclavii prin diferite abuzuri datorita lipsei de personal,directorimea a incalcat flagrant FISA POSTULUI a tuturor angajatilor din productie.Interesul celor care ne conduc este sa ne tina saraci si bolnavi pentru a fi usor de condus,omul flamand si bolnav e supus si incapabil sa gandeasca ………………………………..

 11. Daca sindicatele sunt pentru oameni trebuie sa solicite demisia directoratului pentru 0 cresteri salariale.Daca nu le cer demisia inseamna ca sunt pe mana cu ei.
  Iovane ai aflat cum au dat la desulfurare la Craiova peste 10 clase la sfarsitul anului trecut!
  Ai curaj sa deschizi gura!

 12. Gata sa rezolvat, va da vouchere de 1400 lei, la munca acum. Vouchere si atata , si cfs la vara sa mergeti cu voucherwle. Prima data trebuia cresterea salaraila nu vouchere ca cu 1400 acum nu mai ieie nici la eforie 5 zile . gata la myncaaaaa toti.

 13. Secretarul de stat Visan a spus minerilor ca au fost informate organele statului ca este pusa in pericol securitatea sistemului energetic.

  Ar fi frumos sa-si bage concediul medical toti minerii vreo doua saptamani ,ca tot e ger afara si probabil se pot gripa cand stai cel putin 8 ore la cel putin -10 grade.

 14. Organele statului ar face mai bine daca ar investiga tranzacționarea certificatelor de carbon , pentru că e foarte dubioasă aceasta creștere a prețului.

 15. Despre securitatea locurilor de munca se vorbeste ceva!
  Este permisa functionarea cu uitilajele si instalatiile cu personal subdimensionat!
  Asigura locurile de munca securitatea integritatii salariatilor?

 16. summus jus,summa injuria

  Guvernantii prin vocea secretarului de stat de la energie Visan dupa doua runde de negocieri fac ce stiu ei mai bine,ameninta si pun in spatele angajatilor CEO toata incompetenta lor.Parca e mai frumos cand dai vina pe cei care muncesc si nu pe cei care trandavesc prin ministere pe bani foarte multi.Brava guvernantilor,toata tara este vinovata pentru incompetenta voastra manageriala.Cand vezi asemenea declaratii parca te apuca sa vinzi tot ce ai agonist in aceasta tara si sa iti iei lumea in cap.Nu se poate asa ceva sa ameninti direct ca ai sa tragi la raspundere penala angajatii care nu gasesc intelegere pentru a primi un salariu decent pentru munca lor cinstita,dreptul la concediu pe 3 luni l-au luat,dreptul la greva se pare ca incearca sa-l ingradeasca,oare unde dracu este democratia trambitata de guvernanti.Oameni buni mergeti la CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI si cereti ce glas tare bunului DUMNEZEU sa ne dea la conducerea tarii oameni luminati la minte ca in ritmul asta Romania va ramane singura tara din UE doar cu pensionari cu pensii speciale ………………..

 17. Ziar de nesimtiti care provoaca la panica.Nici un grup de la Turceni nu a fost oprit din lipsa de carbine

 18. Hai sa dam mana cu mana

  Sa vina Laurentiu Ciurel, ca a demonstrat cum se manageriaza o companie mastodont. El si echipa lui de atunci au tinut 19.000 de mineri cu pret la energie de 120-150 de lei si CO2 la 8 euro….Cei de acum nu sunt in stare sa tina 13000 de angajati cu preturi la energie de 400-500 lei si CO2 la 20 euro… Baaaaa ati luat premii an de an ‘managerul anului, compania anului’ ‘profit mare’….si noi suntem flamanzi si cu buzunarele goale de 2 ani….Baaaaaa

  • Ai dreptate! In curand vom demonstra oamenilor cum bugetul de cheltuieli al CEO este scutit pentru anul 2019 de cel putin 100 de milioane.

 19. Gata , rezolvara : mărire 12,% (numai pt personalul muncitor) de la 01 aprilie (adică la lichidarea din mai ) + vauchere de vacanta.

 20. Sa spuna Tomescu Manu,Ce a căutat la turceni ?cit a primit de la Iordache și Filip?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: