Trotea şi Graure, păcăliţi de Elena Udrea şi Rudel Obreja?

trotea-graure02

• DNA îi cercetează pe funcţionarii din subordinea fostului ministru
• Fostele CE Rovinari şi CE Turceni au sponsorizat cu câteva miliarde de lei vechi evenimentul sportiv din iunie 2011

Procurorul șef adjunct al Secției a II-a din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a dispus infirmarea rechizitoriului prin s-a dispus trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja privind gala în care a boxat Lucian Bute, pentru continuarea cercetărilor față de funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box, implicați în săvârșirea faptelor.

complexuri

În ordonanţa procurorului se arată că acesta dispune infirmarea rechizitoriului nr. 320/P/2013 din 6.11.2013, „în vederea efectuării urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, prevăzut de art. 26 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare cu referire la 248 C.p. și art. 2481 C.p. și contra intereselor financiare ale Uniunii Europene descrise anterior prev. de art. 20 C.p. rap. la art. 184 și 181 din Legea nr. 78/2000, de către funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box, implicați în săvârșirea faptelor descrise anterior, precum și cu privire la participarea inculpatului Obreja Rudel în calitate de instigator sau complice săvârșirea acestor fapte”.

Elena Udrea nu a semnat nimic

Procurorul acuză în mod special funcţionarii MDRT, minister condus de Elena Udrea la vremea respectivă, cea care a anunţat evenimentul sportiv ca pe o reuşită proprie. Interesant este că aceasta nu a fost chemată la audieri, fapt normal de altfel: nu a fost semnatara documentelor prin care banii companiilor de stat şi chiar ai MDRT au ajuns la firma lui Rudel Obreja. Bizar este faptul că nici funcţionarii care au semnat fiind în subordinea directă a fostului ministru nu au fost chemaţi la audieri. În ordonanţa procurorului, pare că acesta urmăreşte o reconstrucţie a dosarului. Astfel, acesta arată că „în fapt, s-a reținut că la data de 24 iunie 2011, SC Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Obreja, a încheiat cu reprezentanții MDRT un contract de prestări servicii de promovare de brand în valoare de peste 8,1 milioane lei fără TVA. Contractul a fost încheiat prin procedura negocierii fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, motivat de împrejurarea că societatea administrată de inculpat ar fi avut un drept de exclusivitate cu privire la organizarea Galei de Box «Campion pentru România», în cadrul căreia urmau să fie prestate serviciile. La încheierea contractului, inculpatul a prezentat înscrisuri falsificate și a făcut declarații inexacte, pe care funcționarii le-au transmis ulterior instituțiilor care gestionează fonduri europene în vederea acordării unei asistenței financiare nerambursabile”, se arată în document. Procurorul mai arată că, totodată, inculpatul (Obreja – n.red.), acționând în calitate de președinte al Federației Române de Box, a indus în eroare reprezentanții a 10 companii naționale aflate în subordinea Ministerului Economiei, pe care i-a determinat să sponsorizeze federația cu suma de aproximativ 1,8 milioane lei în vederea organizării galei, ascunzându-le faptul că evenimentul este organizat de o societate comercială, ceea ce ar fi împiedicat acordarea fondurilor.

Rechizitoriul, nelegal

În ordonanţa procurorului DNA, „rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluțiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați în săvârșirea faptelor descrise și al calificării faptelor reținute în sarcina inculpatului Obreja Rudel, urmând să se dispună infirmarea. Atribuirea contractului de prestări servicii către SC Europlus Computers s-a realizat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și a produs un prejudiciu bugetului de stat, procurând totodată un folos material în același cuantum firmei, astfel încât se impunea efectuarea urmăririi penale împotriva tuturor persoanelor responsabile pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, (…), în forma autoratului, instigării sau complicității, după caz” – se mai spune în ordonanță.

Finanţări de sute de mii de euro

În septembrie 2013, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, și șefii din 2011 ai companiilor energetice de stat, Octavian Graure (CE Turceni) şi Tiberiu Trotea (CE Rovinari), au fost chemați la DNA, pentru a da explicații în legătură cu sponsorizări ilegale făcute pentru „Gala Bute”, organizată de fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, prin firma sa – Europlus Computers, și cu sprijinul nemijlocit al Elenei Udrea. În urmă cu doi ani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a venit în Gorj pentru  o întâlnire de „afaceri” cu șefii societăților cu capital majoritar de stat din județ. La câteva zile după vizita Elenei Udrea, foștii directori ai complexurilor energetice Turceni și Rovinari anunțau sponsorizări consistente pentru „Gala Bute”. Cinci dintre cele 10 companii de stat au făcut următoarele sponsorizări: Hidroelectrica a cotizat pentru organizarea galei cu 150.000 de euro, Transgaz – 100.000 de euro, contribuția Transelectrica fiind de 40.000 de euro, iar CE Turceni și CE Rovinari „au pus” câte aproximativ 25.000 de euro.

loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

Un comentariu

  1. Trotea aluat 15% din sma virata,stie nevasta-sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: