TURCENI – „ţara lucrului bine făcut”

• Centrală termică pe post de restaurant, canalizare doar pentru consilierul primarului, stradă rurală cu nume de VIP

În urma unor sesizări primite la redacţie, aflăm că, la Turceni, consilierul fostului primar Iordache este mai cu moţ decât alţii, fiindcă alimentarea cu apă a ajuns numai până în dreptul casei sale, la fel şi canalul de scurgere. Lumea din fostul sat Stolojani – actual cartier al oraşului Turceni – este extrem de nemulţumită, fiindcă, deşi „cartier”, nu există nici canalizare şi nici alimentare cu apă, deşi taxele şi impozitele se percep la nivel de „metropolă”. Aşa se face că din raţiuni „tehnice” construcţia canalului colector s-a realizat „din loc în loc”, iar conducta de apă mai aşteaptă să fie pusă în funcţiune, până la aprobarea unui proiect de extindere de către Ministerul Dezvoltării.

Stradă botezată cu numele primarului
Printre atâtea bizarerii din Turceni, încă una nu strică: „Fără să facă vreun referendum, fără să fim de acord cu aşa ceva, strada a fost numită după tatăl primarul Gâlceavă. Uite aşa! Că a fost pe timpul lui Ceauşescu şi profesor şi primar. Strada noastră se numeşte Emil Gâlceavă”, a declarat unul dintre localnici, Nicolae Beşliu. Întrebat dacă este adevărat că tatăl său primeşte şi o rentă pentru că a acceptat ca strada să fie botezată cu numele său, primarul a declarat: „La asta chiar nu m-am aşteptat. Nu este adevărat, e o nerozie. Nu e adevărat. Vreau să vă spun că propunerea ca numele tatălui meu să ajungă nume de stradă nu a venit din partea mea, ci din partea unui consilier. Eu m-am opus, dar consilierii au aprobat. Este o minciună că ar primi bani pentru asta”, a mai spus Dumitru Gâlceavă.
Situaţia din acest colţ al oraşului este extrem de complicată, iar coincidenţele se ţin lanţ: islazul fostului sat nu mai aparţine sătenilor legea prea permisivă făcând acest lucru posibil, fosta cramă – depozit de alimente şi băuturi a comunităţii a ajuns indirect şi după cum spun localnicii, să fie cumpărată cu 26 de milioane de lei vechi de chiar fostul primar, care vrea acum să scoată la vânzare „şandramaua”, cu 500 de milioane de lei vechi.

„Ce să facă vitele mele, şpagatul peste şanţ?”

Pentru că oamenii locului nu au reuşit să-şi construiască fose septice, apele şi reziduurile din gospodării inundau cel puţin două case de peste drum, adică cele situate vizavi de casa consilierului fostului primar Iordache – Dumitru Duică. Acesta, aşa cum anunţă primarul Dumitru Gâlceavă, este actualmente reprezentantul oamenilor în comisia de fond funciar. Ei bine, şanţurile colectoare au fost cimentate pe porţiuni strict stabilite: în faţa casei lui Duică, existând material totuşi şi pentru porţiunea din faţa celor două case inundate în repetate rânduri. Imaginea este cel puţin bizară, de-o parte şi de alta drumului principal din Stolojani, existând canale doar din loc în loc. Proiectantul a greşit schiţa şi iată că unul dintre săteni, vecin cu Dumitru Duică, este extrem de supărat. Şi asta, pentru că, pe jumătate din lungimea gardului său, tronează acum ditamai canalul, ocupând accesul familiei şi al animalelor din gospodărie: „Să-mi facă pod! Asta e bătaie de joc. Ce să facă vitele mele, şpagatul? Cum să intre în curte? Trebuie să sară peste şanţ”, a spus Nicolae Drăgoi, pensionar.

Ghinion! „Proiectantul a uitat câteva case şi au rămas neracordate”

Cu alimentarea cu apă este o întreagă peripeţie. După cum spune primarul actual al Turceniului, Dumitru Gâlceavă, s-a întâmplat ca, în urmă cu 3-4 ani, proiectantul alimentării cu apă să uite să treacă, în proiectul său, câteva case. În plus, vechiul proiect nici nu mai e valabil, drept pentru care nici cei care au avut apă nu mai au. Iată explicaţiile edilului: „Este vorba despre o lucrare aprobată în Consiliu Local, în urmă cu câţiva ani, când nu eu eram primar, ci Iordache. Când s-a hotărât modernizarea instalaţiei de apă, au rămas fără apă cei care aveau şi contracte cu furnizorul, fiindcă ar fi însemnat să plătim în plus, ar fi însemnat un proiect făcut pe bucăţi. Asta se întâmpla prin 2011,â –2012. Apoi, s-a modernizat şi până acolo e conducta (până la casa fostului consilier al ex-edilului Iordache, n.red.). Deci, a fost o lucrare de extindere acum vreo trei ani, o parte dintre localnici erau prinşi în acel proiect şi aveau şi contract cu furnizorul”, a spus primarul. Întrebat cum se face că ţeava de apă s-a oprit fix în bătătura fostului consilier, Dumitru Gâlceavă a mai spus: „ Proiectantul a uitat să treacă 5, 6 case în proiect şi au rămas fără apă. Până la urmă, reţeaua veche a fost închisă. Acum, pentru alimentare cu apă, zona este prinsă într-un nou proiect, cu o valoare de 11 milioane de euro şi cuprinde Stolojani plus satele învecinate. Aşteptăm să fie aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale”, a mai „lămurit” primarul.

Oraşul obosit cu locuri exotice

Un alt aspect interesant în Turceni este că fostul primar, actual om cu activităţi libere şi liberale, Ion Iordache, şi-a cumpărat hălci întregi din oraşul pe care l-a condus. Liberalul a lăsat locul altui coleg de doctrină, care nu a reuşit încă să rezolve problemele sociale ale comunităţii. De pildă, aflăm de la Dumitru Gâlceavă că, în prezent, blocuri întregi zac părăsite, 600 de apartamente fiind complet goale. Restul locuitorilor au rămas fără încălzire. Anumite colţuri din oraş arată sumbru, blocurile fiind distruse şi devastate aproape în totalitate. Imaginea dezolantă şi realitatea odioasă a vieţii în Turceni servesc drept explicaţie pentru pentru existenţa a două dintre centralele termice care au devenit într-un mod exotic, magazin „la doi paşi” de orice şi restaurant: „Oamenii nu mai beneficiază de încălzire centralizată de mai bine de şase ani, ei neplătind facturile… Fiecare s-a descurcat cum a putut, aşa cum am făcut şi eu. Mi-am montat centrală proprie. Acum, nu mă priveşte cum au fost cele două centrale termice concesionate. Nu eram primar în urmă cu câţiva ani…”. Aşa cum anunţă unul dintre localnicii din Turceni, centralele termice au ajuns în posesia lui Ion Iordache, prin concesionare în mandatul său. Mai exact, el a concesionat clădirile direct firmei sale, Ydail Construct.
„Au fost modernizate aceste centrale, după care nu au mai funcţionat. Au fost oprite, iar oamenii au rămas fără încălzire. Tot Turceniul trăieşte aşa”, a spus un localnic.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Un comentariu

  1. SPERAM CA O DATA CU ALEGEREA NOULUI PRESEDINTE CARE VA FI PONTA SA SE FACA DREPTATE CU CEI CARE AU CONFISCAT TURCENIUL ACESTA FIIND FOSTUL PROMAR ION IORDACHE CARE ARE O MULTIME DE DOSARE PENALE CARE STAU LA SERTAR.ACEST MAFIOT IORDACHE A LUAT CU JAPCA TOT TURCENIUL MAI ARE SA IA SI CETATENII SA-I FACA SLUGI PE MOSIILE LUI.SPERAM SA-L VEDEM CIT DE INDATA CU CATUSELE DE MIINI SI SA FIE DUS ACOLO UNDE II ESTE LOCUL LA PUSCARIE,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.