UATAA, încă fără certificatele de carbon cumpărate pentru 2018! Riscă o amendă de milioane de euro


Aproape 27.000 de certificate de carbon trebuiau achiziționate până la finalul lunii martie și predate până la finalul lui aprilie, pentru ca UATAA să poată funcționa anul acesta fără a plăti amenzi și penalități de mediu de milioane de euro. Din păcate, UATAA nu a achiziționat decât 6800 de certificate de la Fondul de Mediu, plus alte 8000 pe care le-a achiziționat din fonduri proprii. Uzina mai are nevoie de aproximativ 12.000 de certificate, și asta în maximum o săptrămână, pentru care se fac eforturi disperate, una din soluții fiind împrumutarea lor de la SC TERMOFICARE Oradea SA.

Prin intermediul unui artificiu, UATAA speră să cumpere prin firma din Oradea certificatele lipsă, această societatea beneficiind de puterea financiară de a le cumpăra la un preț de aproximativ 27 euro/bucată și să predea către uzina motreană la 30-31 de euro/bucata. Mai exact, firma orădeană va lua un comision de peste 40.000 de euro din afacerea cu UATAA, pe care unii o consideră, în mod greșit, profitabilă. Asta deoarece uzina a avut banii necesari pentru cumpărarea certificatelor dar Corcoață a preferat să plătească în avans ratele asumate, stabilite de firma de insolvență, asta până la finalul anului, suma ridicându-se la aproximativ 35 de miliarde de lei vechi. Suma provine din ajutorul guvernamental de peste 90 de miliarde de lei vechi, primit de UATAA la finalul lui 2018.

Contract ferm

În cazul parfării contractului cu firma din Oradea, UATAA trebuie să plătească 18 miliarde de lei vechi în decurs de trei luni, în caz contrar, primăria, dacă își asumă asta prin hotărâre de CL, va trebui să plătească ea această sumă.
Pentru parafarea contractului se cere o garanție de 5 miliarde de lei vechi, care se ia în calcul ca plată la ultima rată.
Dacă graficul de eșalonare nu se respectă de UATAA, se va pierde garanția și se vor achita cele 18 miliarde integral și penalități și majorări la această sumă.
Localnicii nu înțeleg de ce s-a așteptat până în ultima zi când problema certificatelor este dezbătută de mai bine de un an de zile și de alte societăți, de exemplu de CE Oltenia.

loading...
Loading...

Citește și

Directori menținuți ilegal în funcții la Serviciul de Ambulanța Gorj

Ministerul Sănătății a dat aviz negativ pentru doi dintre directorii Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: