Un alt EȘEC PREVIZIBIL al autorităților locale – CASA DE CULTURĂ! 7 zile până la ULTIMUL TERMEN al licitației, nici urmă de intenție de cumpărare din partea Primăriei Tg-Jiu


Casa de Cultură a Sindicatelor poate intra în posesia oricărui om de afaceri sau a unei firme, care oferă 8,7 milioane de lei la ultimul termen al licitației de pe 5 martie, în contextul în care este cât se poate de clar că municipalitatea nu este interesată de achiziționarea clădirii. Deși, în ultima vreme, atât primarul Marcel Romanescu, cât și cei doi viceprimari, Adrian Tudor și Aurel Popescu, au afirmat public că se vor înscrie în termen și Primăria Tg-Jiu va cumpăra clădirea, în final, toate acele declarații nu au fost decât gargară politică, în condițiile în care, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Tg-Jiu de luni, 26 februarie, ultima înaintea licitației, nu există nici un proiect de hotărâre cu privire la posibilitatea ca municipalitatea să depună o ofertă pentru cumpărarea Casei de Cultură. Mai mult, potrivit unui document aflat la mapa aleșilor locali, pentru achiziționarea de imobile, s-au alocat în bugetul din acest an doar 2,1 milioane de lei.

Administrație pe orbecăite…

…asta e senzația că se întâmplă la Primăria Tg-Jiu în situația în care mai sunt exact șapte zile până la ultimul termen al licitației stabilită de un lichidator judiciar care a scos la vânzare Casa de Cultură din Tg-Jiu, iar municipalitatea nu a făcut încă nici un demers pentru a achiziționa clădirea.
Interesele comunității locale, ale orașului, nu coincid cu cele ale autorităților locale, deși capii Primăriei Tg-Jiu ne asigurau, în cor, că vor cumpăra Casa de Cultură în acest an.

Ca să vă edificați cât de preocupați sunt primarul Marcel Romanescu și cei doi viceprimari, Adrian Tudor și Aurel Popescu, de achiziționarea unuia dintre imobilele reprezentative pentru oraș, trebuie precizat că peste exact o săptămână, adică pe 5 martie 2018, la orele 13,00, este ultimul termen al etapei de licitație cu strigare pentru vânzarea Casei de Cultură, organizată de lichidatorul judiciar Consulting Company IPURL. Consilierii locali ar fi trebuit să decidă, până atunci, dacă municipalitatea poate participa la licitație, sau nu. Luni, 26 februarie 2018, are loc ședința ordinară a Consiliului Local Tg-Jiu, ultima până în ziua licitației, iar pe ordinea de zi nu se regăsește nici un proiect cu privire la intenția de participare la licitație. Cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri, există posibilitatea ca până la finele acestei săptămâni să fie convocată o ședință extraordinară, sau de îndată a consiliului local, numai că potrivit ”Programului de investiții publice, pe grupe de investiții și surse de finanțare, pe anul 2018”, care va fi rectificat, împreună cu bugetul municipalității la ședința de luni, 26 februarie, pentru achiziționarea de imobile a fost alocată suma de 2.130.000 de lei, adică un sfert din cât ar trebui să aloce Primăria Tg-Jiu pentru a putea cumpăra Casa de Cultură. În aceste condiții, șansele ca municipalitatea să cumpere Casa de Cultură la termenul din 5 martie sunt aproape nule.
Mai trebuie precizat că, ultimul termen al procesului de insolvență a fost stabilit de judecătorii Tribunalului Gorj la data de 14 martie, adică după nouă zile din momentul finalizării etapei de licitație, în speranța că până atunci deja se va găsi un cumpărător, iar procedura de faliment se poate apropia de final.

Dacă ar fi fost interesați…

…de cumpărarea Casei de Cultură a Sindicatelor, aleșii locali ai târgujienilor puteau solicita clarificări de la lichidatorul judiciar al Fundației aflată în faliment, cea care deține clădirea din centrul orașului Tg-Jiu.
Pentru edificarea aleșilor locali, redăm, sumar, din lămuririle oferite de Consulting Company pentru Gorj Domino, cu privire la imobil. Clădirea a fost inclusă în patrimoniul Fundației Casa de Cultură odată cu înfiinţarea acesteia, în ianuarie 1998, prin decizia reprezentanţilor unor organizaţii sindicale. Alături de activităţi socio – culturale, în imobil s-au desfășurat, de-a lungul timpului şi activităţi comerciale, fundaţia datorând, din aceste considerente, impozit pe clădiri către Consiliul Local Tg-Jiu. În decembrie 2009, conducerea Fundaţiei , a solicitat Tribunalului Gorj deschiderea procedurii insolvenţei, motivul fiind lipsa de resurse financiare. Începând cu septembrie 2013, imobilul a fost predat de organizaţia sindicală, Fundației și au urmat demersuri pentru clarificarea regimului juridic al terenului, adică ai celor 5.000 de mp ce aparţineau „Statului Român”, conform unei hotărâri a Consiliului de Miniștri din 1977, dar la propunerea lichidatorului judiciar, Consiliul Local a aprobat, în iunie 2015, trecerea în domeniul public al acestuia, iar din acel moment a fost încheiat un contract de concesiune cu Fundația care deținea Casa de Cultură, aceasta fiind obligată să plătească suma de 12.515 lei, lunar. În cadrul procedurii de insolvență a fost aprobat de către creditori regulamentul de vânzare pentru clădirea Casei de Cultură la preţul de 8.728.000 de lei, adică la o valoare unitară de vânzare, pentru un imobil ultracentral, sub 500 euro /mp construit. Trebuie spus că principalii creditori ai fundației sunt Consiliul Local Tg-Jiu cu 1.716.000 de lei și ANAF cu 274.000 de lei. La această dată, clădirea a devenit aproape o ruină din cauza infiltraţiilor din acoperiş, ce ar trebui integral refăcut și a lipsei unui sistem eficient de încălzire. Situația dezastruoasă în care se află Casa de Cultură este și o consecință a dezinteresului total al autorităților locale și județene care anunțau, încă din 2015 că intenționează să achiziționeze clădirea, însă nu au făcut nimic concret pentru preluarea imobilului.

loading...
Loading...

Citește și

81 de hectare de teren forestier, pus sub topor pentru Cariera Roșia! Alte 28 de hectare au aceeași soartă pentru Jilț Sud

Guvernul a decis scoaterea definitivă din fondul forestier a unor terenuri pentru deschiderea şi punerea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: