Un bărbat din Țicleni, dosar penal pentru o arme neletale

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ţicleni, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 33 ani din localitate, nu a depus la un armurier autorizat o armă neletală de autoapărare cu proiectil din cauciuc şi o armă neletală de tir sportiv, în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă şi nu s-a prezentat în termen de 5 ani la structura de poliţie competentă cu arma şi documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii nr. 295/2004-Rep, pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă .

Efectuând verificări pe linia respectării prevederilor Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au constatat că bărbatul de 33 ani, din oraşul Ţicleni, a fost autorizat să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii neletale, însă nu a respectat obligaţiile prevăzute de legea menţionată.

Persoana în cauză avea obligaţia de a se prezenta la structura de poliţie competentă, cu armele şi documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, care se realizează la o perioadă de 5 ani.

Deoarece, nu s-a conformat acestei obligaţii, iar după expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, nu a depus, în termen de 10 zile, armele la un armurier autorizat, poliţiştii s-au autosesizat cu privire la faptul că bărbatul nu a respectat regimul armelor şi muniţiilor.

Armele neletale de au fost ridicate de poliţişti, până la finalizarea cercetărilor.

În prezent, poliţiştii îl cercetează pe bărbat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării” şi  ,,nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă’’, fapte pedepsite de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor .

Poliţiştii reamintesc deţinătorilor de arme letale şi neletale din categoria celor supuse autorizării că, potrivit Legii 295/2004 (modificată), privind regimul armelor şi al muniţiilor, au obligaţia să se prezinte la poliţie, înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de armă pentru prelungirea vizei. Termenul de valabilitate este de 5 ani de la data primei autorizări sau de la data ultimei vize de prelungire.

În cazul în care deţinătorii nu s-au prezentat pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la expirarea acestuia, să predea la un magazin autorizat arma şi muniţia deţinute. În caz contrar, aceste persoane săvârşesc infracţiunea de nerespectarea unor obligaţii prevăzute de lege, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani .

loading...
Loading...

Citește și

Horoscop 22 ianuarie. Berbecii renunță la oamenii toxici din jurul lor

Berbec, 22 ianuarie Încerci să faci o selecție când vine vorba de oamenii cu care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.