Un cuplu din Gorj a hotărât SĂ DIVORŢEZE după 35 de ani de căsătorie! Ce s-a întâmplat în faţa mediatorului: „S-a terminat într-un mod foarte fericit!”

adela-sgondea-mediator-1

Medierea este soluția cea mai la îndemână când vine vorba despre rezolvarea unor conflicte și probleme legale. Grație medierii, scăpați de drumurile repetate și stresante la Tribunal sau Judecătorie și economisiți și bani! Un bun mediator trebuie să stăpânească foarte bine arta comunicării, să știe să asculte, să fie un fin observator și, nu în ultimul rând, să fie un om echilibrat, spune Adela Sgondea din Târgu-Jiu. Gorjeanca practică de câțiva ani această meserie și spune că cel mai des în biroul său de mediator intră gorjenii care vor să divorțeze și au copii, dar și cei cu probleme legate de partajul bunurilor comune și cauze penale. Momentan, românii nu sunt suficient informați când vine vorba de mediere. Din fericire, lucrurile par să se schimbe de la o lună la alta, spre bine.

Mediatorul Adela Sgondea: „Noi nu judecăm! În mediere nu există inculpat și pârât, ci părți într-o discuție!”

Reporter: Ce ne spuneți despre dvs.: căsătorită, vârstă, studii.
Adela Sgondea: Sunt o „leoaică” de 37 ani, căsătorită din anul 2008 cu cel care îmi era partener de viață de șase ani și împreună avem două „minuni” cu vârstele de 5 și respectiv 7 ani. Cu privire la studii, deși am fost elevul unui liceu cu profil real, am constatat că am înclinație spre științele umane, spre comunicare, fapt pentru care am urmat Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”. Tot ca urmare a acestei constatări, în timpul facultății am lucrat ca reporter pentru aproximativ un an, după care am trecut în vânzare de publicitate. După terminarea facultății, am continuat cu vânzări și coordonarea unei echipe de vânzări, implicându-mă și în consilierea aspectelor juridice ale activității angajatorului, motiv pentru care am fost trecută pe funcția de consilier juridic. Am ocupat aceasta funcție până la apariția primului meu copil.

Rep.: De când sunteți mediator și în ce a constat pregătirea?
A.S.: Am descoperit profesia de mediator în anul 2012, când mă aflam în concediul de creștere și îngrijire copil. Aveam sufletul îmbogățit de apariția celor doi „pitici” și o „sete” teribilă de informație. Am participat la cursurile de formare ca mediator ale „Centrului de Mediere Craiova” și am promovat examenul de acces în profesie. Profesez ca mediator din primăvara anului 2013, când am fost autorizată de către Consiliul de Mediere. Pregătirea mea ca mediator a continuat și continuă prin participarea la cursuri de formare continuă, ateliere de lucru și conferințe în domeniu.

Rep.: De când profesați, ce concluzii ați tras: au încredere gorjenii în mediatori sau preferă judecata?
A.S.: Din experiența ca mediator am constatat că încrederea se câștigă, pe de o parte, dacă mediatorul este un bun profesionist și, pe de altă parte, dacă cei care au conflicte sau chiar litigii sunt informați. Gorjenii, oamenii în general, au încredere în mediator și în instituția medierii, în măsura în care cunosc rolul mediatorului și avantajele procedurii de mediere.

„Mai puțini bani, mult mai puțin timp, soluția cea mai avantajoasă”

adela-sgondea-2
Rep.: Este medierea, o alternativă inspirată la instanţa clasică sau o aberaţie legislativă?
A.S.: Cu siguranță medierea este o alternativă inspirată la instanța clasică, ea fiind funcțională atât în țările europene, cât și în Statele Unite ale Americii. De altfel, în România, medierea are la bază transpunerea unor directive europene. Medierea este o procedură alternativă de soluționare a conflictelor, bazată pe încrederea acordată mediatorului ca persoană specializată să faciliteze dialogul dintre cei aflați în conflict și are caracter voluntar. În mediere nu există „inculpat”, „pârât”…, în mediere există părți într-o discuție. Mediatorul NU JUDECĂ!

Rep.: Ne dați un exemplu?
A.S.: Da. Un cuplu la cca. 35 de ani a ajuns în biroul meu împreună cu avocatul uneia dintre părți, să îmi solicite încercarea de mediere a divorțului, stabilire domiciliu minori, întreținere minori etc. Aveau două fetițe minore pe care le iubeau amândoi, un apartament și o casă (nefinalizată) pentru care munciseră împreună. Soțul muncea în străinătate, soția în țară. Relația de cuplu s-a destrămat din cauza acestei situații și au hotărât să se despartă. Neînțelegerile erau cu privire la cele două fetițe și la bunuri. După două ședințe de mediere de câte trei ore, au hotărât desfacerea căsătoriei, soțul a rămas cu apartamentul, iar soția cu casa, fiicele au rămas în apartamentul tatălui pentru că aveau condiții, mama, deși nu mai era proprietar, a rămas împreună cu fetițele, tatăl hotărând să muncească în continuare în străinătate pentru a participa la buna creștere a acestora. Au hotărât să le vorbească fetițelor despre divorț „când o să mai crească și o să poată înțelege”. S-a terminat într-un mod foarte fericit! În baza acelui acord de mediere au fost scutiți și de 50% din taxa de timbru pe care au achitat-o pentru partajul bunurilor împărțite. Asta înseamnă medierea: mai puțini bani, mult mai puțin timp, soluția cea mai avantajoasă.

Rep.: Care sunt cele mai frecvente tipuri de conflicte pentru a căror soluţionare apelează la mediere?
A.S.: Din experiența mea, cel mai frecvent s-a apelat la mediere în cazurile de divorț cu minori, partaj bunuri comune, cauze comerciale și cauze penale, dar nu sunt puține nici conflictele între moștenitori.

Rep.: Ce calităţi trebuie să aibă un bun mediator?
A.S.: Cred că un bun mediator trebuie să stăpânească foarte bine arta comunicării, să știe să asculte, să fie un fin observator și, nu în ultimul rând, să fie un om echilibrat.

Rep.: Este obligatorie vizita la mediator?
A.S.: Nu, tocmai asta este frumusețea medierii. La mediere ajungi pentru că vrei, pentru că ai înțeles că nu mai ai controlul situației și vrei să rezolvi amiabil, fără a ajunge în instanță, fără a te expune public, fără a-ți expune imaginea sau afacerea.

Rep.: Care este onorariul mediatorului? Este standard sau diferă de la caz la caz? Cine plătește?
A.S.: Onorariul mediatorului nu este unul standard. El se stabilește împreună cu părțile în funcție de volumul de muncă, de numărul de ore necesare, de numărul părților, de necesitatea colaborării cu specialiști din alte domenii. Plata onorariului, în funcție de cum decid părțile din conflict, poate să fie făcută în proporții egale, în procente diferite sau integral de către una dintre părți.


loading...
Loading...

Citește și

Anchetă internă la Spitalul Județean Târgu-Jiu după moartea bebelușului născut prin cezariană

O comisie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu investighează dacă medicii au greşit în …

8 comentarii

 1. Simion Gheorghita

  La mulţi ani! Draga mea colegă „de birou”, felicitări şi pentru că astăzi este ziua ta şi fiindcă îţi plac „zicerile” dă-mi voi să mă exprim în felul meu. Ședințele de mediere reușesc să rezolve nu numai conflictul, ci și fondul problemei, părțile reușesc să înțeleagă că prea multă încrâncenare, este risipă de „nervi”, „bani ” şi „timp”. Ședințele de MEDIERE desfășurate într-un cadru confidențial preiau tot stresul părților ce spun tot ce au pe suflet fără a fi sancționate.

 2. Minciuni cu mediatorii. Onorariile ptr divorț se ridică la 1.000 lei iar cu tranzacțiile pe care le dau ei acolo tot trebuie să mergi în instanță ca să confirme instanța. Asa că un divorț vă costă mai mult la mediator chiar decât și la notar. Nu mai minți oamenii că nu e nici o șmecherie. V-ați lipit de instanțe ca niște indermediari și nu faceți decât săluați banii oamenilor

  • Buna dimineata, stimata doamna Nineta! Intr-adevar, divortul il pronunta judecatorul. Medierea dezbate si cauta solutii pentru conflictul care a dus la aceasta decizie. In mediere sunt discutate toate aspectele pentru a vedea daca acea casnicie mai poate continua sau nu. Mai mult, medierea va ajuta sa stabiliti toate detaliile legate de viitorul minorului/minorilor sau sa partajati asa cum va doriti bunurile comune, acolo unde este cazul, JUDECATORUL doar consfintind intelegerea dumneavoastra. Acest lucru va scuteste de numeroasele termene de judecata, de expunere publica, de aducerea unor martori sau de cheltuieli cu expertize. Adevarat, se poate divorta si la notar sau chiar la departamentul abilitat al primariilor ( cand legea permite ), dar pentru asta este nevoie ca ambii sotii sa fie decisi ca vor divortul. In concluzie, medierea este singura modalitate eleganta de a solutiona conflictul din spatele divortului sau a altor multe tipuri de litigii.
   Cu respect,
   Mediator Adela Sgondea

 3. Mediatorii ..”elimini și preiei stresul părților”. ce să mai spună și ei..acum sunt și psihologi.. penibili

  • Domnule Doru, cu tot respectul, sedintele de mediere inseamna dezbateri aprinse, inseamna pozitii de forta pentru partile care dezvolta un dialog, ca atare, mediatorul are rolul de a elimina stresul acestora pentru a le ajuta sa-si depisteze adevaratele nevoi si pentru a putea construi solutii. Altfel, in functie de studiile pe care le are la baza (inclusiv psihologia ), de pregatirea sa si de filtrul personal, fiecare mediator are propriul mod de percepere a conflictului si de organizare a sedintelor de mediere.
   Cu respect,
   Mediator Adela Sgondea

 4. Stanciu cristina

  Mediatorul in Romania este doar o profesie neperformanta si fara success,a se vedea ca nici 5 % din cazuri nu sunt rezolvate in mediere ci 95% se rezolva tot in instant,mediatori nu au capacitatea profesionala sa resolve cazurile ,ei de obicei sunt si avocati si ,,impusca,, bani din doua locuri.Trebuie spus adevarul oamenilor,in Romania totul se rezolva in instant…din pacate.

  • Intr-adevar, doamna Stanciu, medierea este inca in faza de pionierat. Dupa cum spuneam si in material, legea medierii a aparut in Romania ca urmare a transpunerii unor directive europene si are drept scop rezolvarea unor conflicte/dispute (atunci cand nu au ajuns in instanta ) sau a unor litigii ( atunci cand exista o cerere adresata instantei ) pe cale amiabila. Medierea este voluntara si pune accent pe dezvoltarea unui DIALOG intre parti sau reclamant si parat sau faptuitor si victima pentru a depista nevoile acestora si pentru a genera solutiile potrivite nevoilor. Insa, pentru a exista deschidere catre mediere, trebuie incurajat si promovat cultul dialogului, ceea ce si-a si propus MEDIEREA. Altfel, medierea mai aduce avantaje si din punct de vedere financiar ( taxe judiciare de timbru cu 50% mai mici – in anumite cazuri ), economie de timp, protejarea imaginii, confidentialitate…Cu multa munca, profesionalism, promovare si imbunatatirea cadrului legislativ sunt convinsa ca medierea va duce la degrevarea instantelor de judecata intr-un procent din ce in ce mai mare.
   Va multumesc pentru punctul dumneavoastra de vedere si cred ca tocmai am dezvoltat o forma de dialog care este benefica tuturor.
   Cu stima,
   Mediator Adela Sgondea

  • Sunt de acord cu statistica dvs, stimata d-na Stanciu. Motivul pentru care conflictele „se rezolvă ” în instanță, sunt din cauza unei mentalități colective, suprapusa peste o legislație care încă nu încurajează suficient justitiabilii, să-și rezolve problemele nelitigios/ pe cale amiabilă.
   Cu considerație, Mediator Cîtu Răzvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: