Un miliardar finanțează ONG-urile de mediu care vor închiderea CEO. Miza: rezervele de lignit din bazinul Gorjului


Interesul uriaș pentru rezervele de cărbune din Gorj a depășit faza teoriilor conspiraționiste, întrucât unele ipoteze avansate în decursul ultimilor ani, dar și acțiuni recente, par a transforma această prezumție în certitudine.
Asociația Bankwatch Romania a contestat șapte acorduri de mediu pentru continuarea lucrărilor în tot atâtea cariere miniere, iar recent, Tribunalul București a admis acțiunea ecologiștilor și a decis suspendarea activității la Cariera Lupoaia.
Curios este că activitatea acestei asociații care militează pentru închiderea producătorilor de energie pe bază de cărbune este finanțată de către departamente ale Comisiei Europene și fundațiile internaționale controlate de miliardarul George Soros.

Bani europeni pentru lupta împotriva CEO


Tribunalul București a admis, la data de 3 martie a.c., contestația Bankwatch împotriva Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj și a CEO și a dispus suspendarea executării acordului de mediu nr. 4/2016 emis de APM pentru proiectul „Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al UMC Lupoaia”. Decizia nu este definitivă, altfel CEO ar fi trebuit să închidă Cariera Lupoaia.
Ce interes poate avea Bankwatch, o asociație care militează pentru protejarea mediului, dincolo de cel oficial, și care e miza acțiunilor acestui ONG îndreptate împotriva producerii de energie electrică pe bază de cărbune?
Asociația Bankwatch Romania a fost înființată în 2012 și este parte a CEE Bankwatch Network, un așa zis ”grup de mediu din Europa Centrală și de Est”.
Bankwatch Romania își promovează acțiunile pe o platformă care are ca scop arogat, interzicerea activității de producere a energiei bazată pe cărbune numită chiar așa: faracarbune.ro.
În iulie anul trecut, asociația a publicat un raport intitulat ”Corupție instituționalizată în a treia cea mai mare companie românească”, finanțat, parțial, cu bani europeni.


Bankwatch a primit finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul unui proiect ”Dezvoltarea sectorului energetic al României în conformitate cu principiul dezvoltării durabile”. Care dezvoltare durabilă în condițiile în care în raportul amintit anterior este redat, aproape integral rechizitoriul din dosarul ”Ponta-Șova/Turceni-Rovinari”?

Fundațiile lui Soros, printre finanțatorii Bankwatch


Printre finanțatorii așa zisului raport se regăsesc Fundației pentru o Societate Deschisă în cooperare cu Fondul Think Tank al Open Society Foundations, adică fundațiile miliardarului american de origine maghiară George Soros.

De fapt, organismele controlate de acestea, Open Society Foundations și The Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust), apar în rapoartele anuale ale CEE Bankwatch Network ca și finanțatori constanți cu 51.237 de euro, în 2015.

Curios este că, deși finanțează asociații și campanii de mediu și este cunoscut ca ecologist, iar de-a lungul vremii a avut poziții anti-cărbune, Soros a cumpărat, în 2015, participații la două companii miniere americane Peabody Energy și Arch Coal, prima dintre acestea fiind cea mai mare companie de cărbune din lume.
În aceste condiții, ipotezele fantasmagorice venite chiar din interiorul CE Oltenia, cum că miliardari ai lumii sunt interesați de rezervele de suprafață de lignit din Gorj, parcă nu mai par a fi povești…

 

Drept la replică

Ca răspuns la articolul domnului Claudiu Matei “Un miliardar finanțează ONG-urile de mediu care vor închiderea CEO. Miza: rezervele de lignit din bazinul Gorjului”, publicat în data de 10.03.2017 pe siteul gorj-domino.ro, vă solicit să publicați integral următorul drept la replică, în conformitate cu prevederile legale.

Bankwatch România este o asociație pentru protecția mediului și a drepturilor omului înființată în anul 2012, cu misiunea de a preveni impactul social și de mediu negativ al marilor proiecte finanțate din bani publici.

Subtitlul „Bani europeni pentru lupta împotriva CEO” este incorect, deoarece procesele inițiate de Asociația Bankwatch România nu sunt împotriva funcționării Complexului Energetic Oltenia, ci împotriva funcționării sale ilegale, permisă prin acte ale autorităților publice care de cele mai multe ori au fost anulate. Astfel, toate cele 5 acorduri de mediu pe care le-am contestat în instanță au fost anulate în 2016. Și o serie de decizii de defrișare au fost anulate în urma acțiunilor noastre: două procese câștigate definitiv, unul câștigat în primă instanță, două respinse, și trei aflate în rejudecare. În nici unul din cazurile de mai sus, actele nu au fost suspendate până la concluzia proceselor, astfel că și-au putut produce efectele nocive asupra mediului și a sănătății oamenilor.

Bazându-ne pe numeroase studii care demonstrează că emisiile generate de arderea cărbunelui au un impact devastator atât asupra sănătății oamenilor, cât și asupra mediului, considerăm că sectorul energetic trebuie să renunțe treptat la folosirea combustibililor fosili. Însă acțiunile noastre în instanță ce au implicat CEO nu au pretins nici măcar acest lucru, ci doar respectarea legislației în vigoare.

Subliniem încă o dată faptul că Bankwatch România nu a solicitat niciodată închiderea peste noapte a tuturor unităților pe bază de cărbune. Considerăm că tranziția către energia curată trebuie planificată atent, luând în considerare toți factorii: siguranța sistemului energetic, angajamentele României de reducere a emisiilor, starea și vârsta unităților din rețea, impactul diferitelor tehnologii asupra sănătății oamenilor și asupra mediului, rolul economic local și regional al producătorilor “clasici”. Observând că acest ultim argument nu este prezent în dezbaterea despre alternative în energia românească, am avut o serie de întâlniri cu actorii locali relevanți pentru a identifica alternative economice pentru județ. Considerăm astfel că portretizarea drept adversar a organizațiilor de mediu este artificială, obiectivele noastre fiind complementare cu nevoile județului Gorj: dezvoltare locală ce presupune prosperitatea tuturor cetățenilor și un mediu curat.

Pentru a înlătura scepticismul sugerat de articol prin exprimarea „așa zis grup de mediu din Europa Centrală și de Est” și „așa zis raport”, vă rugăm să publicați linkuri cu informații complete: http://bankwatch.org, respectiv http://faracarbune.ro/captura-statului. Tot în articol se menționează în mod fals că raportul a fost finanțat în cadrul proiectului “Dezvoltarea sectorului energetic al României în conformitate cu principiul dezvoltării durabile”. În realitate, raportul a fost realizat în proiectul “Countering State Capture”, iar capitolul despre România a fost lansat în cadrul unui eveniment la care au vorbit secretari de stat din Ministerele Energiei și al Justiției. Sugestiile conspiraționiste devin astfel ridicole, în condițiile în care un reprezentant al acționarului majoritar CEO, dar și un director din companie, au participat la lansarea raportului.

Menționăm că fiecare comunicat Bankwatch este trimis tuturor publicațiilor din Gorj și că sunt însoțite de date de contact. Ne exprimăm încă o dată deschiderea către jurnaliștii și dorința de a lămuri orice neclaritate. Credem astfel că întrebările puse în articol nu ar mai fi rămas retorice, iar publicarea acestui drept la replică nu ar mai fi fost necesară.

Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România

loading...
Loading...

Citește și

Conducerea Carierei Roșiuța și liderii de sindicat nu au dat din coate pentru prezidențiale! Minerii navetiști nu au mai fost aduși duminică la schimbul I

Dacă la europarlamentare a fost ,,fierbere” la Cariera Roșiuța, directorul Constantin David aducând la serviciu …

2 comentarii

  1. Lignitul romanesc nu sparge gura targului cu puterea lui calorica.In Europa sunt rezerve de lignit imense[vezi Kosovo] cu calitati net superioare lignitului romanesc,usor de exploatat,usor de transportat daca este gazeificat.Romania a cedat propriile resurse energetice valoroase,petrolul,gazele si chiar aurul,a pastrat doar carbunele,nu din patriotism,ci din cauza faptului ca nu-l dorea cineva din” nobilimea”transnationalelor.Singura motivatie legata de interesul ”multinational”asupra Gorjului,ar fi alte resurse valoroase ,uraniul,marmura si gazele ,descoperite prin anii 60 cu ajutor fratesc,aflate in zone complementare zacamantului de lignit.Tehnologiile au avansat,energia electrica obtinuta indirect prin reactia de fisiune va domina,pt.ca noile reactoare din generatia 3 si 4 ,vor fi foarte sigure in functionare,iar radioactivitatea deseurilor va fi minimala.Peste vreo 50 de ani, reactia de fisiune va fi la randul ei, istorie,locul ei fiind luat de reactia de fuziune,”substanta”energetica fiind hidrogenul,resursa inepuizabila.Isteriile astea propagate ca raspuns la activitatile unor ONG-uri,denota obscurantism tehnic,incapacitate de a avea predictibilitate tehnologica,interese materiale aflate in afara legii ,cel pagubit fiind Poporului Roman.

  2. Sa privim ce face Orban in Ungaria cu toate aceste structuri mafiote!Le da afara din tara fara prea multe explicatii punind pe primul plan interesele natiunii ungare.Absolut normal si firesc.Ce se intimpla la noi intrece orice inchipuire.Am ajuns capra Europei si a tuturor banditilor din patru zari care isi fac de cap cu industria si resursele acestei tari.Sintem colonizati la propriu,vinduti de propriul stat ca la taraba.Nicaieri in lumea civilizata,statul respectiv nu permite batjocura aplicata de toti nenorocitii propriilor cetateni.Oamenii”politici”romani isi vind si mamele,isi vind tara si neamul pt.a se imbogati.Realitatea vorbeste singura pt.cei care au prins si alte timpuri.Se fac experimente ca pe soarecii de laborator necontind vietile oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: