Un milion de euro, cota de cărbune acordată în bani

miner-balaceanu

Cota de cărbune acordată în bani ar costa Complexul Energetic Oltenia(CEO) peste un milion de euro, în condiţiile în care aproximativ 5.000 – 6.000 de salariaţi, din cei peste 15.500, ar opta pentru acordarea cărbunelui în natură.

Potrivit estimărilor liderilor de sindicat din cadrul Sindicatului Mine Energie Oltenia, în condiţiile date şi în perioada rămasă până la finalul anului, doar maximum 6.000 de mineri şi energeticieni vor putea să ridice în natură cota de cărbune stabilită prin cele două vouchere a câte 5 tone fiecare. În plus, foarte puţini angajaţi şi-au ridicat până în prezent tichetele valorice şi nu există încă o situaţie clară a celor care doresc să ridice în natură cărbunele pus la dispoziţie în depozitele din unităţile miniere de carieră sau de la termocentrale. Cel mai mare obstacol în distribuirea cotei de cărbune este că cele două vouchere sunt valabile doar pe anul în curs şi nu vor mai putea fi utilizate de către cei care vor dori să ridice cota de cărbune în natură, dacă nu vor reuşit să facă acest lucru până la 31 decembrie 2015.

Suma ar putea fi suportată din bugetul CEO, la rectificare

Potrivit lui Gabriel Bălăceanu, vicepreşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, acordarea unor compensaţii financiare în locul cotei de cărbune în natură nu a fost prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei. Acest lucru s-ar putea rezolva printr-o rectificare de buget, în care să fie prevăzute sumele respective. La un calcul estimativ, suma necesară pentru acordarea compensaţiilor financiare în locul cotei de cărbune în natură ar depăşi un milion de euro, la care s-ar adăuga taxele către stat. „Eu cred că maximum 6.000 de salariaţi vor putea să beneficieze de cota de cărbune în natură. Dacă toată lumea are dreptul la această cotă de cărbune, atunci şi ceilaţi care nu vor cota în natură trebuie să beneficieze de o compensaţie în bani, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Unii ar spune că nu sunt banii prevăzuţi în buget, dar se poate rezolva printr-o rectificare. Au mai existat rectificări de buget şi în anii trecuţi. Nu ştiu ce să spun de adaosul la salariu, vedem care sunt rezultatele la 7 sau la 8 luni şi discutăm. Nu vreau să iau în calcul că nu se va acorda cota de cărbune în bani pentru cei care nu vor în natură”, a declarat Gabriel Bălăceanu.

FNME vrea adaos la salariu din septembrie

Vicepreşedintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dan Pârvulescu, a declarat că este posibilă şi acordarea unui bonus la salariu, începând cu luna septembrie. Acesta ar putea fi de 200 de lei şi chiar de o sută de lei, salariaţii fiind mulţumiţi şi cu un bonus mai mic, numai să primească ceva: „Noi am făcut o adresă către ei şi ne-au transmis unele date de unde rezultă clar că pot să dea o majorare de adaos la salariaţi. Pe perioada care a mai rămas, că trece deja şi a doua lună din semestrul doi. Am cerut punctual nişte date, ne-au dat şi ar putea să dea în jur de 200 de lei. Deci ar fi în jur de 200 de lei pe câştigul mediu, calculat pe lunile în care au dat adaosul lunar“, a precizat Dan Pârvulescu.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: