sâmbătă , 20 aprilie 2019 - 17:56

Un pavilion al unității militare din Târgu-Jiu costă cât o garsonieră în centrul orașului!


Un întreg pavilion al unității militare din Târgu-Jiu, situată în zona Parcului Coloanei, a fost casat de către fostul premier Mihai Tudose, pe ultima sută de metri a mandatului său. Guvernul Tudose a adoptat, mai exact, pe 10 ianuarie, o Hotărâre prin care scoate din funcţiune şi casează o serie de imobile aflate în administrarea MapN, situate în Bucureşti şi în mai multe municipii şi judeţe, stabilindu-le, totodată, şi o valoare contabilă care în unele cazuri este extrem de mică. Pavilionul de 912 mp din Târgu-Jiu, casat cu această ocazie, are o valoare contabilă de doar 136.000 de lei, mai exact costă cât o garsonieră situată în zona centrală a municipiului. Diferența este că o astfel de garsonieră are maxim 35 de mp, pe când pavilionul vândut are suprafața a 26 de astfel de locuințe.

Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose să-și prezinte demisia, în domeniul privat al statului, ele urmând a fi casate. Este vorba despre pavilioane, terenuri împrejmuite betonate, rețele de alimentare cu apă, canalizare și energie electrică, în suprafață totală de 12.335,27 metri pătrați, care urmează să fie scoase din inventarul centralizat. Imobilele, dispuse atât în Municipiul București, cât și în mai multe județe din România, printre care se află și Gorjul, au constituit, în mare parte, vechi complexe agrozootehnice ale Armatei, în prezent nefuncționale. După casarea lor, Armata le poate vinde. Interesant este că unele imobile au valori de inventar de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, un pavilion cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătrați valorează în contabilitatea statului 36,28 lei, cât două pachete de tutun. La Târgu-Jiu, s-a casat de la unitatea militară de lângă Coloana Infinitului, un pavilion de aproape 1000 de mp, care costă în acte doar 30.000 de euro.

Clădiri uzate! Poziția clădirilor nu contează

Inițiativa i-a aparținut ministrului Apărării, Mihai Fifor, care a și semnat nota de fundamentare, în care menționează că Ministerul Apărării Naționale are în administrare bunuri imobile proprietate publică a statului, intrate în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului. În imobilele respective sunt amplasate unele construcții cu dotare specială și amenajări la terenuri care nu mai prezintă siguranță în exploatare, din cauza gravelor deformații structurale și de detaliu, apărute ca urmare a uzurii produse în timp asupra elementelor de construcții componente.
Aceste construcții și amenajări la terenuri, a spus ministrul Fifor, nu fac obiectul vreunor cereri de revendicare sau de restituire și nici al vreunui litigiu, nu sunt grevate de sarcini și nu sunt concesionate sau închiriate.
“Bunurile materiale rezultate în urma casării activelor fixe se valorifică conform Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale aprobate prin Ordinul ministrului Apărării nr. M99/2009”, se mai menționează în nota de fundamentare.
O parte dintre construcțiile propuse spre casare au destinaţia de clădiri agrozootehnice, care prezintă o stare tehnică necorespunzătoare și care nu mai sunt, potrivit ministrului, utile Armatei, după desființarea gospodăriilor și complexelor agrozootehnice din unitățile militare.
În calcul nu se ia și poziția unde se află clădirile, și valoarea lor imobiliară la o eventuală vânzare.

Valori minime de inventar

Desfășurătorul imobilelor care urmează să fie desfiinţate și casate este prezent în Anexa 2 a HG 5/2010. Este vorba despre 13 imobile, în care se regăsesc zeci de construcții. Guvernul a precizat că valorile parţiale ale imobilelor menţionate în Anexa nr. 2, care urmează a fi diminuate din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, rezultă din cumularea valorilor contabile ale construcţiilor şi amenajărilor la terenuri propuse pentru trecere în domeniul privat al statului, detaliate pe fiecare imobil în parte.

Poți locui în fosta unitate militară!

În atare condiții, cine a visat să dețină o unitate militară își poate vedea visul împlinit la Târgu-Jiu. Asta atunci când clădirile casate vor fi scoase la vânzare cu același preț de inventar.

loading...

Citește și

Cu MORTUL la plimbare!

Dosar de moarte suspectă pentru o pacientă decedată în Spitalul Motru, la câteva ore de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.