Un primar a construit o toaletă la preţ de apartament la o şcoală din România

În curtea şcolii din localitatea teleormăneană Buzescu s-a ridicat o toaletă la preţul unui apartament. În aceeaşi curte se află, de 18 ani, haznaua unei vile, urât mirositoare şi murdară, despre care directorul şcolii spune că nu s-a închis pentru că vila aparţine electoratului primarului.

În spatele unei vile uriaşe din localitatea Buzescu, construite pe modelul Tribunalului din Caracal, se ridică o şcoală. Locul e pe jumătate în paragină, pe jumătate în reabilitare. Haznaua vilei cu aspect de tribunal se află chiar în curtea şcolii, generând în zonă un miros specific, dar şi o mizerie de nedescris.

În curtea şcolii a apărut o toaletă nouă, al cărei preţ se apropie lejer de costul unui apartament. Investiţia s-a făcut prin PNDL 2 şi are o valoare de peste 315.000 lei.

În acelaşi timp, gardul care împrejmuieşte şcoala este foarte vechi şi a fost cârpit cu plăci în două zile, pentru a acoperi spaţiile goale.

La Primăria Buzescu, primarul Valentin Trăistaru nu neagă că situaţia şcolii din localitate e una destul de dificilă, la fel cum nu neagă nici faptul că haznaua care a acaparat o parte din terenul instituţiei publice e acolo de 18 ani. Spune, însă, că a discutat cu rudele fostului proprietar şi are are promisiuni ferme că aceasta va fi acoperită în cele din urmă.

„Începând cu anul 2018, prin Ministerul Dezvoltării, s-a dat drumul la programul PNDL 2, prin care Primăria Buzescu a solicitat ministerului 3 proiecte, printre care şi unul de înfiinţare de toalete în curtea şcolii. Era ceva legat de şcoală, ca să nu-şi mai facă copiii nevoile în fundul curţii. S-a făcut solicitare în baza unui SF pentru sume care s-au alocat ulterior, iar proiectul din curtea şcolii s-a lălăit deoarece conducerea şcolii a motivat că acolo e o hazna. Proiectul a început în martie 2019 şi acum facem procedurile pentru finalizarea lucrării. Am făcut demersuri şi cu haznaua aceea, familia de romi care o are urmează să vină şi să o închidă. Sunt 18 ani de când încercăm să-i convingem să facă asta”, a declarat primarul din Buzescu corespondentului MEDIAFAX.

Legat de costul toaletei construite prin PNDL 2, primarul din Buzescu, întrebat dacă nu crede că e cam mare, a replicat: „Ce mai e ieftin în ziua de azi? Sunt mai mari costurile, pentru că a apărut acea ordonanţă 114, de mărire a manoperei”.

Directorul unităţii de învăţământ, Vlad Ţănţel, spune că situaţia e veche şi e foarte deranjantă, atât pentru copiii din şcoală, cât şi pentru el, ca responsabil de managementul şcolii, sugerând că haznaua nu s-a închis până acum pentru că „romii sunt electoratul primarului”.

„Este haznaua acolo de mulţi ani şi situaţia e pe bună dreptate problematică. Normal, însă, că nu s-a făcut nimic, pentru că primarul n-a vrut să-şi supere electoratul, certându-se cu proprietarii vilei respective”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Vlad Tănţel.

În timp ce toaleta cea nouă e momentan închisă, în curtea şcolii mai funcţionează încă o toaletă construită în anii 2007-2008, cea folosită de copii.

Iar gardul care împrejmuieşte unitatea de învăţământ se află într-o stare deplorabilă. De altfel, el a fost cârpit cu plăci în ultimele două zile, astfel încât să nu mai existe goluri prin care copiii să poată ieşi din curte nesupravegheaţi sau accidental. Întrebat de ce s-au investit atâţia bani în toaletă, dar nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea gardului, primarul localităţii a spus că, fiind sfârşit de an, nu îl mai poate prinde proiectul în buget. Totuşi, gardul nu s-a degradat de câteva luni, ci de ani întregi.

La şcoala din localitatea Buzescu învaţă aproximativ 200 de copii.

sursa: gandul.info

Loading...

Citește și

Tânăr din Târgu Jiu dat dispărut

La data de 26 februarie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.