Un singur preot din Gorj a scăpat de caterisire! A revenit la biserica pe care a devalizat-o


Preotul militar Constantin Măgdoiu este singurul angajat al Bisericii din județul Gorj care a reușit performanța de a anula caterisirea sa dată, cu doi ani în urmă, de către Consistoriul Eparhial al Mitropoliei Olteniei. Măgdoiu, caterisit după ce a fost acuzat de gestiune frauduloasă a bisericii militare din municipiu, tras pe dreapta din preoție, a reușit astfel, de câteva luni, să anuleze măsura drastică luată de superiorii săi bisericești și chiar să revină în strana locașului de cult pentru care a fost acuzat, de șefii săi ierarhici, că l-ar fi devalizat. Totul, urmare a unor procese deschise de Măgdoiu împotriva Mitropoliei Olteniei dar și a faptului că, pe parcurs, a renunțat la acestea și și-a cerut iertare la cel mai înalt nivel bisericesc.

Constantin Măgdoiu, preotul militar, este iarăși pe cai mari la Biserica Garnizoanei Târgu-Jiu, minunea săvârșindu-se după ce, în martie 2016, același preot a fost caterisit de Consistoriul Eparhial de la Craiova, organism bisericesc care a decis atunci că respectivul nu a utilizat corect fondurile colectate pentru construirea lăcașului de cult în care prestează.

Presa locală a scris pe larg, la acel moment, că Măgdoiu a fost aspru sancționat de oficialii bisericești, el fiind găsit vinovat, pentru felul în care a utilizat fondurile angajaților Garnizoanei Târgu-Jiu, cu peste opt ani în urmă, banii trebuind a fi folosiți doar la ridicarea lăcașului de cult. Se preciza atunci că împotriva lui Măgdoiu s-au făcut niște sesizări, asta mai exact în 2015, reclamațiile fiind apoi analizate în Consiliul Eparhial al Mitropoliei Olteniei. Organismul în cauză a decis, pe baza acestor considerente, să-l suspende pe Măgdoiu din activitate, lucru care a fost pus pe tapet, apoi, și în tribunalul bisericesc, adică în Consistoriul Eparhial, care a amânat aproape un an luarea unei decizii în acest sens.

Suspendat și apoi caterisit

În final, cu exact doi ani în urmă, organismul în cauză a decis că preotul militar trebuie caterisit. De altfel, locotenent colonel Constantin Măgdoiu fusese, timp de aproape un an, doar suspendat de către Mitropolia Olteniei, acesta nemaiavând voie, pentru o perioadă, să slujească în biserică, ci doar să poarte reverenda. Preotul gorjean a fost însă judecat de reprezentanții BOR, el fiind acuzat de gestiune frauduloasă, asta legat de felul în care a utilizat banii pentru ridicarea bisericii din incinta Garnizoanei Târgu-Jiu.

Imediat după aceste măsuri luate de biserică împotriva sa, Măgdoiu începe o serie de procese împotriva Mitropoliei Olteniei, care decide ca în locul său la biserică să fie adus Antonică Belgiu, fostul primar de Fărcășești.

Ultimul proces deschis de preotul Măgdoiu este înaintat Judecătoriei Craiova, în martie anul trecut, popa judecându-se cu Arhiepiscopia Craiovei pe anularea actului care nu i-a mai permis exercitarea serviciului său. În 5 iunie, Măgdoiu renunță la judecată, semn că se stabilea o împăcare cu superiorii săi bisericești. De altfel, Măgdoiu deschide un dosar similar și pe rolul Tribunalului Gorj, în același timp, dar renunță la el în aprilie 2017.

Tot pe rolul Tribunalului Gorj, Măgdoiu apelează la una dintre multele ordonanțe președințiale împotriva Arhiepiscopiei Craiovei, arătând că bate din picior și vrea rapid înapoi în post. La scurt timp după depunere, Măgdoiu renunță la judecată.

Arhiepiscopia Craiovei, bombardată de dosare

Timp de un an de zile, Măgdoiu bombardează cu dosare civile Arhiepiscopia Craiovei, în jur de zece acțiuni fiind deschise de acesta la Tribunalul Gorj, Tribunalul Dolj, Judecătoria Craiova și Curtea de Apel Craiova, în niciunul dintre litigii preotul neavând câștig de cauză.

În dosarul 10683/63/2016 de la Tribunalul Dolj, Măgdoiu primește un astfel de refuz, chiar în ianuarie anul trecut: ,,Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Măgdoiu Constantin, în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Craiovei, având ca obiect suspendarea – pe cale de ordonanţă preşedinţială -, efectelor adresei prin care s-a dispus trimiterea reclamantului în judecată în faţa Consistoriului Eparhial, precum şi a soluţionării dosarului nr. 8/2016 – aflat pe rolul respectivului Consistoriu Eparhial -, ca fiind inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj”.

Cu toate acestea, preotul aruncat pe ușă revine pe fereastră, iar acum, de puțin timp, nu numai că și-a reluat serviciul, ci prestează în aceeași biserică pentru care a fost acuzat de ilegalități. Mai exact, preotul militar lucrează în același locaș de cult pentru care a fost acuzat că percepe tarife uriașe, asta mai ales pentru persoanele sus puse care vor să se căsătorească în Biserica Garnizoanei Târgu-Jiu.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Un comentariu

  1. Ar trebui sa nu mai fie preot .daca a gresit .mitropolitul ar trebui sa il indepartrze . Sau ii da dreptul .cum se cuvine . Daca era un alt preot nici nu mai se punea problema repunerii in functie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.