duminică , 20 octombrie 2019 - 11:35

Vânătorii de conace și salvatorii istoriei: „Fiecare clădire are povestea sa!”

conac-turburea

Unii văd doar cărămizi, noi vedem istorie!-acesta este motto-ul tinerilor care se ocupă de pagina de facebook „Monumente pierdute”. Pe pagina acestor oameni pasionați, care străbat Oltenia și fotografiază case, conace vechi și alte monumente istorice, au fost publicate și imagini din Gorj.

monumente-istorice-pierdute-1

„Fiecare casă/clădire are istoria sa! Trebuie doar descoperită”-sunt cuvintele tânărului Dragoș Andreescu din Craiova, cel care a inițiat proiectul „Monumente Pierdute”. În urmă cu câțiva ani, Dragoș Andreescu a început să fotografieze case, conace vechi, cule și biserici aflate în stare de degradare, în speranța că autoritățile vor lua măsuri. Craioveanul a creat o pagină de Facebook unde publică foarte des fotografii din Oltenia. Istoria acestor clădiri interesează pe pre puțini dintre noi, iar inițiatorul acestui proiect încearcă să readucă în atenția opiniei publice minunatele imobile, adevărate comori naționale. Ca să arate lumii clădirile uitate, tânărul pleacă în județele Olteniei, în timpul său liber, și face fotografii și multă muncă de documentare. De curând, pe pagina de facebook au fost postate și imagini din județul nostru.

Salvați-vă istoria!

monu-istorice-pierdute-3

Oamenii ar trebui să fie informați asupra istoriei locurilor unde trăiesc! Este păcat, spune inițiatorul proiectului, că cetățenii nu cunosc mai nimic despre orașele, comunele unde trăiesc. „Din păcate, nu există o bază de date amănunțită despre conacele neprinse în patrimoniul național al României. Procesul de introducere al acestora în patrimoniul național este costisitor, probabil și greu. Nu cred că cei de la Monumente au destui oameni ca să facă această bază de date. Am 10 ani de când le caut și le documentez, umblu prin toată Oltenia. Știm că în urma unor legi date de comuniști s-au expropriat 780 de conace în toată Oltenia. Până acum am documentat 380! Unele dintre ele deja au dispărut. În ceea ce privește starea acestor conace, Gorjul stă mai bine decât Doljul, de exemplu. Oamenii ar trebui să cunoască istoria locurilor lor, să conștientizeze comorile lângă care locuiesc. Ne confruntăm cu o lipsă de informare și de conștientizare! Vrem să rămână ceva după noi, de aceea am inițiat acest proiect, să îi conștientizăm pe ceilalți cât de importantă este istoria noastră, să o salvăm!”, a spus, pentru Gorj Domino, Dragoș Andreescu.

Conacele de altădată

mon-istorice-pierdute-Novaci-4

În satul Rugi al comunei Turcinești se află un conac „cu soclu din piatră și un frumos foișor aflat în axul fațadei laterale. Foișorul cu arce și coloane avea sub acesta, cel mai probabil, accesul către beciuri (actualmente garaj improvizat), iar deasupra lui, un punct de observație/belvedere suplimentar la mansardă; mansarda era, de asemenea, prevăzută și cu balcon pe timpanul dinspre stradă. Fațadele conacului prezintă frumoase decorații din stucatură la ancadramente și la colțurile casei, iar proporțiile ei amintesc de minunatul conac al lui Dincă Schileru, aflat la 50km spre Sud, tot în Județul Gorj, comuna Bâlteni”, spune Dragoș Andreescu. Și în localitatea Pociovaliștea din Novaci rezistă încă un conac cu trei fațade minunat diferențiate tipologic însă unitare în compunerea edificiului. Conacul este un adevărat compendiu de vocabular arhitectural tradițional din Țara Românească, spun tinerii de la „Monumente Pierdute”. Tot la Novaci, dar de această dată, la Sitești, mai dăinuie o parte dintr-un conac cu subtile influențe neoromânești, pridvor supraînălțat peste încăperile beciului și o frumoasă poartă de intrare în curte. „Din păcate, imaginile din 2012, publicate pe Monumente Pierdute, nu sunt conforme cu cele din satelit (googlemaps) unde se poate vedea că acesta și-a pierdut, între timp, acoperișul și se află, cel mai probabil, într-o stare avansată de degradare. Mare păcat!”, a spus Dragoș Andreescu.

 

Inițiatorul proiectului
În urmă cu opt ani, Dragoş Andreescu, născut în Ploiești, dar care locuiește în Craiova, fotografia un conac abandonat din apropiere de Craiova, aflându-i, în același timp, și povestea. Acum a documentat sute de case vechi și conace din Oltenia, dar și alte monumente istorice uitate. Tânărul a pus pe picioare proiectul „Monumente pierdute”. „Sunt foarte multe clădiri care nu sunt incluse în Patrimoniu. Unele sunt încă într-un stadiu cât de cât ok, de aceea nu prea mă duc acolo, pe acelea le las la final. Prefer să merg mai întâi la cele care nu figurează pe nicio listă şi care sunt într-o stare mai mare de degradare, pentru că ele vor dispărea curând”, spunea, pentru Gândul, Dragoș Andreescu. Tânărul are încredere însă că ceva poate schimba în ceea ce priveşte mentalitatea oamenilor, implicarea lor în proiecte de acest gen. Cei doi vor să scoată un album cu toate conacele pe care le-au documentat.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: