miercuri , 19 februarie 2020 - 18:29

Varianta de ocolire a municipiului, blocată de interesele unor funcționari din Primăria Tg-Jiu. Posibil conflict de interese al juristei Negrea!


Agenția Națională de Integritate ar putea să verifice un posibil conflict de interese în care se află Maria Claudia Negrea, jurist în cadrul Primăriei Tg-Jiu, cea care, din această calitate, supervizează activitatea structurilor de urbanism în relația cu firmele care se ocupă de documentațiile necesare demolării construcțiilor, intrate în posesia Statului și plătite foștilor proprietari, aflate pe culoarul pe care se construiește varianta de ocolire a orașului.
Toate informațiile conturează ipoteza că jurista Negrea are un interes direct în chestiunea legată de demolările de pe viitoarea centură, în contextul în care, soțul său, și el angajat al Primăriei Tg-Jiu, a vândut o casă și un teren fostei CNANDR, pe care a obținut sume considerabile, dar refuză să-și dea acordul ca imobilul să fie demolat.

Prin HG nr. 689 din 19 august 2014 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Târgu Jiu”, Gheorghe Alin Negrea apare la poziția 331 în lista cu proprietarii imobilelor aflate pe culoarul de expropriere, iar cuantumul despăgubirilor pentru cei 3470 de mp a fost stabilit astfel: pentru cei 1286 mp curți construcții – 183.985 de lei, iar pentru cei 2184 mp de teren arabil, 32.760 lei.

Nemulțumit de sumele menționate în HG, Negrea a acționat Statul Român în judecată și, în decembrie 2015, printr-o decizie a Tribunalului Gorj, fosta Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR) a fost obligată să emită hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru imobilul compus din casă şi teren situate în Tg-Jiu, cartier Romaneşti, soluția fiind menținută și de instanța de apel.
În iunie 2017, tot Tribunalul Gorj i-a admis cererea lui Gheorghe Alin Negrea și a stabilit valoarea de piaţă reală a despăgubirii în cuantum de 519.997 lei și obligarea Statului Român, reprezentat de Departamentul pentru protecția de infrastructură, investiții străine, parteneriat public-privat și promovarea exporturilor, prin CNADNR, la plata acestei sume. Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova, la data de 14 decembrie 2017.
Potrivit declarațiilor de avere ale soților Negrea, la capitolul ”bunuri mobile și bunuri immobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, casa și terenul de la Romanești apar ca înstrăinate către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNANDR, la data de 14 decembrie 2017, la valoarea stabilită de instanță, aceea de 519.997 de lei.

În luna martie a acestui an, Gheorghe Alin Negrea a solicitat Tribunalului Gorj să oblige Statul Român prin Ministerul Transporturilor – prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova la plata unor dobânzi, iar în numai două termene, judecătorii au decis că Statul trebuie să plătească familiei Negrea ”dobânzi legale calculate la suma de 519.997 lei, datorată cu titlu de despăgubiri, de la momentul transferului dreptului de proprietate, 14.10.2014, până la data de 02.02.2018 si la plata dobânzii legale calculate la suma de 303.252 lei, de la data de 02.02.2018 până la data de 21.03.2018”. Soluția a fost atacată cu apel și are termen de judecată, la Curtea de Apel Craiova, la data de 17 octombrie a.c..

Demolarea, condiționată

Totuși, după ce Statul a plătit atâția bani, casa familiei Negrea nu este demolată nici la această dată pentru că Gheorghe Alin Negrea refuză să dea un acord notarial pentru desființarea acesteia, solicitat, atenție!, prin certificatul de urbanism.

Trebuie spus că o parte din casă se află pe terenul expropriat, iar cealaltă pe terenul care va rămâne familiei Negrea. DRDP ar trebui să-i facă cadastru pe restul de proprietate, însă din cauza lipsei unor documente OCPI nu poate rezolva problema. În acest context, Negrea pune condiții: intabularea restului de teren, contra acordului notarial, document fără de care e imposibilă eliberarea autorizației de desființare a imobilului.

Culmea birocrației este că, deși există un proces verbal de predare-primire între Negrea și DRDP, deci casa e a Statului, aceasta nu poate fi demolată fără acel acord notarial din cauză că se află și pe o parte din terenul care-i rămâne proprietarului, cât despre o demolare parțială nu poate fi vorba deoarece, nu s-ar putea garanta siguranța imobilului, adică centura ocolitoare ar trece, teoretic, printr-o cameră a acestuia.
Imobilul este situat la nici o sută de metri de podul de cale ferată care traversează DN66, Tg-Jiu – Rovinari, exact în locul în care ar urma ca varianta de ocolire să intersecteze șoseaua națională.

Unde intervine conflictul de interese

Gheorghe Alin Negrea este angajat la Compartimentul de Achiziții din cadrul Primăriei Tg-Jiu și, cel mai important, este chiar soțul soției sale, Maria Claudia Negrea, jurist, în aceeași instituție.
Din această calitate, Claudia Negrea face legea, în ceea ce privește documentațiile pentru Varianta de ocolire a orașului. Mai exact, orice discuții cu privire la chestiuni ce țin de urbanism și amenajarea teritoriului sunt supervizate de Negrea, iar angajații primăriei din structurile de autorizări avize și firmele cei care se ocupă cu obținerea documentațiilor pentru varianta de ocolire trebuie să se consulte cu aceasta, după cum susțin surse credibile din cadrul primăriei.
Mai mult, la ultima întâlnire la care a fost convocată de viceprimarul Adrian Tudor, împreună cu angajați din cadtul Direcției de urbanism, pentru a purta discuții cu reprezentanții firmei care trebuie să obțină autorizațiile de demolare a imobilelor de pe terenurile pe care se va construi varianta de ocolire, Claudia Negrea nu s-a prezentat.
Primarul municipiului Tg-Jiu, Marcel Romanescu, nu știa despre rolul pe care-l joacă jurista Negrea în chestiunile legate de documentațiile pentru varianta de ocolire și nici despre interesele acesteia, însă a declarat că va face verificări și va analiza situația.

Ce spune legea: Situaţiile în care un funcţionar public se află în conflict de interese sunt specificate în articolul 79, cartea I, titlul IV, capitolul I din Legea nr. 161/2003. Acesta apare atunci când: interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
În situaţia în care există un conflict de interese, funcţionarul este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă. Încălcarea dispoziţiilor poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.

Cum s-au blocat lucrările

Lucrările la Varianta de ocolire a municipiului Tg-Jiu au început în octombrie 2014, iar contractul a fost atribuit firmei italiene Collini Lavori SpA care s-a obligat să construiască cei 20 de km de șosea cu 151 de milioane de lei. Peste exact doi ani, lucrările trebuiau finalizate, însă termenul a fost amânat de două ori, ca în final, contractual cu firma italiană să fie reziliat. Din luna august 2017 nu s-a mai lucrat la șoseaua de centură a Tg-Jiului și au fost invocate diverse motive legate de planurile parcelare sau tocmai de demolarea unor imobile. Recent, contractul pentru finalizarea lucrărilor a fost atribuit unei asociații de firme, însă terenul nu este încă liber, nici la această data, pentru continuarea construcției șoselei de centură.

Loading...

Citește și

1,3 milioane debit la CEO. Insolvența UATAA încă un an de zile, aprobată în ședința de CL!

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru și-a prelungit insolvența cu încă …

Un comentariu

  1. Baietas, ia ia tu legatura cu „expropriatii” sa vedem cati au fost despagubiti la valoarea castigata in instanta, ia citeste tu legile si oug sau hg care stau la baza emiterii hg 689. Ia citeste hg sau oug privind indicatorii tehnico-economici sa vezi cand aa fost emisa. Ia verifica tu deciziile instantelor si compara cu ce e pe teren sa vezi cator proprietari nu li s-a facut dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.