Veste bună de la ANAF: Aceste persoane dispar de pe lista datornicilor

În viitorul apropiat, listele datornicilor la Fisc nu vor mai include persoanele fizice, așa cum se întâmplă în prezent, conform unui proiect de act normativ care a primit miercuri votul decisiv al deputaților.

În viitorul apropiat, numai companiile vor mai apărea pe listele datornicilor la Fisc, prevede un proiect de lege care a trecut deja de Senat şi care a primit miercuri votul decisiv al Camerei Deputaţilor.

„Organele fiscale au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii”, prevede proiectul care va modifica, în esenţă, Codul de procedură fiscală.

În momentul de faţă, dispoziţia respectivă din Cod face referire inclusiv la persoanele fizice. Asta înseamnă că, pe viitor, numai firmele vor mai figura pe listele datornicilor.

Deşi nu există nicio motivare oficială în spatele acestui amendament, autorităţile au avut probleme în ultimii ani cu faptul că au inclus pe listele datornicilor şi persoanele fizice. Practic, românii apar pe aceste liste de doar câţiva ani, din 2016.

„Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei”, scrie acum în Codul de procedură fiscală. Concret, persoanele fizice şi cele juridice apar pe liste dacă au datorii ce trec de următoarele praguri:

  • 500.000 de lei, pentru contribuabilii mari;
  • 250.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  • 100.000 de lei, pentru alţi contribuabili, inclusiv persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente;
  • 15.000 de lei, pentru persoanele fizice obişnuite.

Datornicii sunt anunţaţi înainte să apară pe liste, iar plata datoriilor duce la eliminarea de pe acestea, scrie Avocatnet.ro.

sursa: capital.ro

loading...
Loading...

Citește și

Avertisment CERT-RO, după atacurile cibernetice: Nu deschideţi „ofertele irezistibile” de pe email, WhatsApp sau Facebook

CERT-RO-Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică anunţă o creştere semnificativă a atacurilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: