duminică , 20 octombrie 2019 - 6:11

Vești bune pentru cei care își doresc un ajutor pentru încălzire


Începând cu 1 ianuarie 2019 s-a majorat plafonul maxim de venituri până la care se acordă ajutorul de încălzire, ceea ce duce la majorarea numărului persoanelor care beneficiază de acest tip de ajutor din partea statului. Totodată, pentru anumite sisteme de încălzire a locuinței, cuantumul ajutorului de încălzire a fost modificat. La finalul anului trecut, la Târgu-Jiu, numărul solicitanților era la jumătate față de anul 2017, pe fondul creșterii salariilor.

Măsura majorării nivelului de venituri până la care se acordă ajutor de încălzire se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, document ce a fost oficializat aproape de finele anului trecut.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul veniturilor până la care românii pot solicita autorităților statului un ajutor bănesc pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței s-a majorat. Mai exact, în momentul de față, pot solicita ajutor de încălzire persoanele care au venituri de până la 1,5 ISR (750 de lei).
Ajutorul poate fi solicitat de către persoanele care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi sau petrolieri (lemne, cărbuni și combustibili petrolieri). Anterior, pragul de venituri până la care românii puteau cere statului ajutor financiar pentru acoperirea facturilor de încălzire a locuinței era de 1,23 ISR (615 lei).

În același timp, în funcție de combustibilul folosit pentru încălzirea casei, suma pe care o primesc cei care, mai nou, pot solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței a suferit modificări. Concret, pentru cheltuielile legate de încălzirea cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi sau petrolieri, cuantumul ajutorului care se acordă familiilor şi persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 540,1 și 750 de lei este de 0,040 ISR (20 de lei).
Anterior apariției acestui act normativ, sumele de care beneficiau cei care solicitau ajutor pentru încălzirea locuinței erau diferențiate în funcție de combustibilul folosit pentru încălzire. Astfel, pentru utilizatorii de gaze naturale, ajutorul era același ca în prezent, și anume 0,040 ISR (20 de lei), pentru cei ce utilizează la încălzirea locuinţei energie electrică, ajutorul avea valoarea de 0,096 ISR (48 de lei), iar pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi sau petrolieri, suma primită de solicitanți era de 16 lei.
Practic, prin această măsură s-a uniformizat valoarea ajutorului acordat persoanelor care nu pot acoperi în totalitate cheltuielile legate de încălzirea casei în care locuiesc, suma primită de cei cu un venit net mediu lunar cuprins între 540,1 și 750 de lei fiind aceeași, respectiv 20 de lei, indiferent de combustibilul utilizat de sistemul de încălzire (gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri).

Plafonul de venituri până la care se acordă ajutor de încălzire nu s-a majorat și în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat, deoarece, pentru acest sistem, nivelul maxim de venituri e stabilit la 786 lei/persoană în cazul familiei și la 1.082 lei în cazul persoanei singure.

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: