Vezi puncte negre? Află de ce!

poza-4

Apariţia punctelor negre în câmpul vizual nu trebuie neglijată. Această problemă poate fi semn al oboselii, însă alteori poate anunţa probleme mai grave, precum glaucomul, afecţiune care duce la orbire dacă nu este tratată!

Din punct de vedere medical, punctele negre sunt numite miodezopsii. Acestea sunt conglomerate de resturi celulare în substanţa gelatinoasă din interiorul ochiului (vitros). Ele se pot prezenta şi sub forma unor firişoare sau scame, care plutesc în vitros.

Semn al dezlipirii de retină

Ne putem confrunta cu apariţia punctelor negre atunci când suntem obosiţi, când avem o migrenă, când suferim un traumatism ocular sau când avem o boală oftalmologică. În acest ultim caz, miodezopsia poate fi însoţită şi de alte simptome, precum vederea înceţoşată şi neclară. Astfel de semne pot apărea în cadrul dezlipirii de retină, fiind nevoie de control oftalmologic imediat, deoarece această complicaţie poate duce la orbire. Apariţia de pete negre în câmpul vizual poate semnala şi prezenţa degenerescenţei maculare legate de vârstă, afecţiune prezentă mai ales după vârsta de 50 de ani. Degenerescenţa maculară afectează nivelul maculei, zona centrală a vederii. Dacă ai puncte negre în câmpul vizual periferic, la unul sau la ambii ochi, poate fi vorba despre glaucom. Boală care poate duce la orbire, glaucomul apare din cauza presiunii intraoculare mărite, ceea ce favorizează compresia retinei şi a fibrelor nervului optic. O complicaţie a diabetului este retinopatia diabetică, afecţiune care determină formarea unor vase de sânge ce presează retina. În acest caz, pe lângă punctele negre, mai pot apărea privirea înceţoşată şi dificultăţile de percepţie a culorilor.

Ce analize se impun

Pentru depistarea cauzelor care duc la apariţia punctelor negre, medicul oftalmolog poate recomanda următoarele analize:
– examenul fundului de ochi – investigaţie prin care se examinează retina şi vasele sale;
– tonometria – prin care se termină presiunea internă a globului ocular;
– câmpul vizual – examinează întinderea câmpului vizual, oferind informaţii despre căile optice şi despre retină.

Reţine!
Nu amâna vizita la medicul oftalmolog dacă punctele negre se înmulţesc brusc, dacă sunt însoţite de scăderea acuităţii vizuale sau dacă acestea nu mai sunt la fel de mobile (apare o pată într-un punct fix)!

www.clicksanatate.ro

loading...
Loading...

Citește și

Ceașca de sănătate: Vâscul, ceaiul minune al iernii

De zeci și zeci de ani, vâscul este o plantă apreciată pentru beneficiile pe care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.