Viceprimarul de la Novaci renunță la funcție! Manta se vrea președinte de obște, susținut de o grupare controversată

viceprimar-novaci-ion-manta--(1)

Un grup de interese transpartinic vrea să dețină controlul absolut asupra Obștilor din nord-estul județului. Generatoare de profituri de milioane de euro, prin administrarea unor fonduri forestiere uriașe, în jurul acestor obști gravitează adevărate carteluri susținute de personaje controversate din rândul autorităților locale. Viceprimarul Orașului Novaci, Ion Manta, e pregătit să renunțe la funcția administrativă și să preia conducerea unei obști din zonă, fiind susținut de o gașcă ce a favorizat de-a lungul timpului miliardarii din exploatări forestiere și au acoperit nereguli grave descoperite abia anul trecut de Corpul de Control al Ministerului Mediului.

Petre Flitan și Nicolae Bușe sunt consilieri la Obștea Bercești-Vlădoi, deci colegi cu “controlorul” Manta și vor aceeași funcție și în Obștea Cernădia-Buicești pentru a-l ajute pe acesta în caz că s-ar ivi contestatari.  Manta are mare nevoie de cei doi, mai ales că Bușe a avut strânse legături și cu fostul președinte. Soția acestuia este șefa unei agenții bancare din Novaci și i-a permis fostului președinte să se folosească de banii obștii deși știa că acesta a folosit o ștampilă falsă și nu era ales legal și nici validat de Judecătoria Novaci. La vremea respectivă plângerile care relevau situația s-au oprit din circuitul firesc în sertarul aceluiași comisar șef Constantin Cir.

Controlorul Manta și miliardarul Caralicea

În vara anului trecut, după inundațiile din zona Novaci, Corpul de Control al ministrului Mediului a descoperit o serie de nereguli privind exploatările forestiere fără ca amenajamentele silvice pentru suprafețele de pădure respective să fie aprobate și fără să dețină aviz de mediu, la Ocolul Silvic Eparhial Gorj și Ocolul Silvic Obârșia Lotrului -Voineasa pentru suprafața de pădure aflată în proprietatea Obștei Bercești-Vlădoi. Inspectorii din cadrul Ministerului Mediului au propus sancționarea celor responsabili pentru efectuarea de exploatări forestiere fără a deține aviz de mediu pentru amenajamentele silvice respective, însă nimeni nu a luat vreo măsură în acest sens, iar raportul a ajuns pe masa procurorilor DNA și DIICOT.
Ion Manta, viceprimarul orașului Novaci, face parte din Comisia de control și evaluare a masei lemnoase a Obștii Bercești – Vlădoi, fiind angajat, potrivit unor surse, cu contract de muncă, pentru două ore, pe perioadă nedeterminată. Această calitate e deținută de câțiva ani de Manta și e recunoscută oficial, în declarația sa de avere fiind menționate venituri de 4.656 de lei din postura de “controlor” la obștea respectivă. Atât de bine a controlat și evaluat masa lemnoasă viceprimarul Manta încât afaceriștii preferați de președintele Obștii Bercești – Vlădoi, Ion Chiriac, au exploatat ilegal mii de metri cubi de lemn fără a avea autorizație de mediu. Omul de afaceri Ion Caralicea, patronul societății Carlexim SRL a făcut profituri uriașe de pe urma afacerilor cu obștea “controlată” de Manta, viceprimarul fiind cel care “făcea prețurile” astfel încât firma miliardarului să-și maximizeze profitul. Afaceristul Caralicea vrea să-l impună pe actualul viceprimar președinte la Obștea Cernădia-Buicești, pentru a putea controla și această obște, viceprimarul fiind gata să demisioneze din funcția administrativă, invocând unele neînțelegeri cu primarul Leuștean. În realitate, acesta urmărește să preia conducerea Obștii Cernădia-Buicești pentru a-i facilita contracte profitabile miliardarului Caralicea. Apropierea de Manta crează și alte avantaje, având în vedere că soția acestuia este șefa Serviciului Fiscal Orășenesc Novaci din cadrul DGRFP Craiova.

Mitescu se vrea consilier la obște

mitescu_2

Chiar dacă e președinte al PSD Novaci, Ion Manta și-a găsit adepți și la alte partide. Gheorghe Mitescu, vicepreședinte al PDL Novaci și consilier județean este unul dintre susținătorii lui Manta. Fost inspector general adjunct, iar în prezent profesor la Novaci, Mitescu pare că a coborât ștacheta și vizează un post de consilier la Obștea Cernădia-Buicești. Funcția i-ar aduce, la vedere, o indemnizație consistentă și i-ar conferi o postură din care ar avea un cuvânt greu de spus în atribuirea contractelor de exploatare, astfel încât orice afacerist din domeniu ar dori să-l aibă de partea sa.

Cercul de interese din jurul lui Manta…

…este completat de alte patru personaje controversate din zonă.
Dumitru Anghel, fiul fostului președinte al obștii, este cel mai fervent susținător al actualului viceprimar, fiind prieten și coleg de vânătoare cu acesta. Anghel are tot interesul să-l susțină pe Manta pentru accederea în funcția de președinte pentru a beneficia de fondul de vânătoare de pe teritoriul acesteia. Unele povești vânătorești, care-i au ca protagoniști pe Anghel și Manta, vorbesc despre faptul că nici șeful Poliției Novaci, comisarul șef Constantin Cir, nu e străin de unele partide de vânătoare ilegale din zonă. Cum nu e străin nici de faptul că Anghel și fratele acestuia se alimentau constant cu combustibil pentru TIR-urile pe care le dețin de la membrii grupării arestate, în urmă cu două săptămâni, pentru furt din conductele Petrofac.
Ion Gioancă, un afacerist local, patron al societății Gioneli Com SRL, ce activează în domeniul forestier, face și el parte dintre susținătorii lui Manta. Interesele acestuia sunt clare și au legătură cu prețul lemnului pe care-l va stabili viitoarea conducere. Potrivit ultimelor situații financiare, publicate de Ministerul Finanțelor, societatea lui Gioancă a derulat afaceri, prin gaterele din zona Novaci, de peste 1,7 milioane de lei.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

Un comentariu

  1. Ce spui mai, Matei? Pe bune, nu glumesti? Chiar sunt transpartinici, nu glumesti? Eu stiu ca sunt telurici, vorba unuia, oricum sunt in afara legii? Si in dobitocia lor ni nu-ti dau sponsorizare si reclama la gazeta! Ce te intereseaza mai cacanarule, pe tine sau pe noi, ce face Obstea, o asociatie privata, unde se voteaza in functie de suprafata pa care o detii in devalmasie? Pentru cuvantul alambicat, devalmasie, mars la dictionar! Langa Diaconescu, micutule santajist! Stii ce-ar face aia din obste daca mizerabila fituica ar fi si la taraba? Ar fi in bucati potrivite, la ” sufrageria” din fundul curtii! Si dobitocii care ti-au dat ‘pontul’ , ar avea tot dreptul sa-ti ceara restul, la o prestatie lamentabila! Bai, cacanarule, sunt PROPRIETARI! Voteza cum vor, pe cine vor! Hai sictir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: