VIDEO: Cal bătut cu sălbăticie, abandonat de o săptămână pe un câmp din Brănești! Cabalina, cu picioarele din față rupte, la mila localnicilor

Calul unei familii de rromi din satul Gilort, comuna Brănești, stă abandonat pe un câmp situat lângă sat, de o săptămână. Animalul are picioare din față rupte, spun localnicii, motiv pentru care nu se poate ridica, dar cu toate acestea, cei care se fac vinovați de maltratarea lui nu îl hrănesc și chiar îl ignoră, acesta ajungând la mila sătenilor. Oamenii îi duc zilnic calului fân și chiar câteva găleți de apă, după ce tot ei au sesizat poliția, primăria și medicul veterinar de situația și strarea în care se află animalul.

Calul care ar aparține familiei Chelaru din satul Gilort, comuna Brănești, a fost văzut des de localnici trăgând la căruța proprietarului, persoană de etnie rromă și beneficiar de ajutor social. Proprietarul, prieten se pare cu alcoolul, este acuzat, de aceștia, că și-ar maltrata animalul, asta pentru motive puerile cum ar fi cel că, animalul nu ar fi tras prea bine la căruță.
Asta s-ar fi întâmplat și săptămâna trecută, dovadă că, anamialul abandonat a apărut pe câmpul respectiv. Sunt cetățeni din comună care spun că ar fi fost martori la relele tratamente aplicate animalului atunci, calul fiind legat de gât cu un cablu, după ce a fost bătut și tras apoi câțiva kilometri după căruță, pe asfalt. În starea respectivă, calul a fost apoi abandonat în câmp, deși proprietarul locuiește la doar 300 de metri de locul în care zace, al nimănui, animalul său.

Are proprietar doar în acte

Localnicilor li s-a făcut milă și zilnic, cum se și vede pe filmare, îi duc apă cu găleata și chiar hrană, în timp ce proprietarul refuză să-și bage în seamă calul, cu care se laudă că l-a cumpărat cu tot cu pașaport.
Sătenii, revoltați de starea animalului, au anunțat săptămâna trecută Poliția Brănești și chiar la Primărie, situația din Gilort. O persoană a chemat medicul veterinar la cal și unii au sunat chiar la 112 și la Protecția Animalelor. La cal ar fi venit și un polițist, a sesizat problema, dar măsuri, cel puțin vizibile, nu există. Reprezentanții IPJ Gorj vor comunica astăzi care este situația consemnată de polițist și măsurile care se impun în astfel de cazuri.

Bolnav sau nu? Localnicii cer măsuri

La cal a ajuns și un medic veterinar din comună care i-a acordat un ajutor, făcându-i un mic tratament, acolo în câmp, medicul anunțând oamenii că ar fi bolnav.
Cert este că localnicii se tem, pe de o parte că animalul poate fi un focar de infecție, acesta fiind abandonat la mică distanță de case, în timp ce, pe altă parte le este milă de acesta. Unii sunt revoltați mai ales pe proprietar și îl acuză de rele tratamente aplicate aimalului, iar alții pe autoritățile locale care nu au mișcat un deget pentru a clarifica situația cu calul abandonat lângă casa proprietarului. Pe cal, plouă, bate soarele ziua, iar noaptea animalul îngheață, fără ca factorilor de decizie ori proprietarului să le pese de acesta.
„Ce oameni! Merită băgați în pușcarie!’’, spune un localnic după ce imagini cu calul abandonat au apărut pe rețelele de socializare. ,,Am trecut marți prin zonă și tot acolo era”, spune un altul. ,,La noi nu este doctor veterinar decât pentru găini’’, comentează un alt cunoscător din zonă. ,,Doamne fereşte !! Îl văzui şi eu, săracul animal!!”, scrie o femeie în timp ce altul crede că doar presa îl mai poate ajuta.
„O situație de necrezut în Comuna Brănești. Un cal bolnav, adus de niște oameni inconștienți, legat după o căruță, bătut și abandonat, în acest moment lângă casele cetățenilor, poate să provoace un focar de infecție. În cazul acesta autoritățile competente din comună, care cunosc cazul, dovedesc că nu iau nicio măsură de 3 zile. Primăria Brănești nu a luat nicio măsură”, spune revoltat un alt localnic, care pune în balanță mai mulți factori dar și nepăsarea autorităților pentru mutarea calului într-un loc în care să fie îngrijit cum se cuvine.
Situații de acest gen, în Brănești nu s-au mai înregistrat, dovadă că localnicii nici nu știu cum să reacționeze, unora fiindu-le chiar frică de proprietarul agresiv.

loading...
Loading...

Citește și

81 de hectare de teren forestier, pus sub topor pentru Cariera Roșia! Alte 28 de hectare au aceeași soartă pentru Jilț Sud

Guvernul a decis scoaterea definitivă din fondul forestier a unor terenuri pentru deschiderea şi punerea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: