duminică , 20 octombrie 2019 - 12:38

VIDEO | De 7 ani, se aruncă după cruce în Gilortul înghețat! INCREDIBIL ce i se întâmplă după

boboteaza-bengesti-(3)

Marian Ciungu din comuna Bengești-Ciocadia a reușit și anul acesta să scoată crucea din apele înghețate ale Gilortului. Tânărul spune că de când se aruncă după cruce nu a mai fost bolnav.

Credincioşii ortodocşi din România au sărbătorit ieri, 6 ianuarie, Boboteaza sau Botezul Domnului. În comuna Bengești-Ciocadia, de sute de ani se practică obiceiul scoaterii din apa Gilortului a crucii pe care o aruncă preotul după oficierea slujbei de Bobotează. Anul acesta, doar doi tineri s-au aruncat în Gilort, dar, ca și anul trecut, Marian Ciungu, 29 de ani, a fost cel care a scos obiectul sfințit. Este al șaptelea an în care Marian Ciungu reușește performanța de a scoate crucea sfințită din apele reci ca gheața. „A fost mai greu în acest an. A trebuit să mă lupt cu adversarul meu pentru cruce. M-a prins de gât, dar tot am reușit s-o prind. A fost mai cald anul trecut, față de acest an, decât anul trecut, dar mie mi-ar fi plăcut să fie și mai frig, dar și mai mulți concurenți. Faptul că prind crucea în fiecare an mă ajută. Nu mă îmbolnăvesc, sunt sănătos și am noroc. Este al nouălea an în care particip și de șapte ori am prins crucea. Nu pățesc nimic după ce intru în apă. Mă duc acasă și fac un duș fierbinte, după care sunt ca nou”, a spus, fericit, Marius Ciungu, 29 ani, din satul Bălcești.

Au venit în număr mare la Gilort

boboteaza-bengesti-(2)

Sătenii își doresc mult ca tradițiile locului să se păstreze și tocmai de aceea de Bobotează vin în număr mare la Gilort și la biserică. „Este printre puținele locuri din județul Gorj unde se practică acest obicei. Cel care prinde crucea va fi sănătos, așa spune tradiția și așa și este. Venim cu busuioc și sticle ca să luăm apă sfințită, ne învățăm copiii să creadă în Dumnezeu. Venim cu drag și încercăm să păstrăm cât mai multe tradiții din strămoși!”, a spus primarul Victor Geogia din Bengești-Ciocadia. „Ne-am bucurat de prezența credincioșilor într-un număr foarte mare la acest eveniment. Am venit la apa râului Gilort, așa cum este tradiția noastră, pentru a lua apa sfințită sau Agheasma Mare, care ne va fi de folos în 2016. Astăzi este ziua în care Domnul Iisus Hristos a arătat public că este Fiu al lui Dumnezeu, drept pentru care sărbătoarea de astăzi se mai numește epifanie sau sărbătoarea Domnului. O altă importanță este legată de sfințirea naturii înconjurătoare și sfințirea apelor, care este cea care dă viață plantelor și întreține viața omului. Această apă, odată ce s-a sfințit, va rămâne nestricăcioasă. Și noi, după ce vom gusta din această apă, vom rămâne curați la suflet”, a spus preotul Dumitru Niță.

Datini respectate cu sfințenie
Tradiția mersului la Gilort de Bobotează este una dintre cele mai respectate de sătenii din satele comunei Bengești-Ciocadia. „E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are sfârșitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră și se consumă în zilele de post, dimineața, pe nemâncate, însoțită de rugăciune. Tradiția noastră la Bălcești este foarte veche. Cei mai bătrâni oameni ai satului spun că nu au o dată la care a început, dar a fost ținut cu sfințenie și, atâta timp cât o tradiție nu este distrugătoare de suflete eu zic că este bine”, a mai adăugat preotul Niță.

Respectam traditia,bravo Mari!!!

Posted by Darius Almajanu on Wednesday, January 6, 2016

loading...
Loading...

Citește și

Tragedie fără margini! O tânără din Țicleni a murit la câteva ore după ce a născut prin cezariană! Mesajul emoționant al soțului ei

O tânără de 21 de ani, din Țicleni, a murit, miercuri seara, la o unitate …

2 comentarii

  1. Oare ce sfat i-ar da un medic, preotului?!

  2. Mai bine medicul, I-ar cere sfatul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: