VIDEO de tot RÂSUL! Senatorul Iriza e REPETENT, pe bune! La Istoria Românilor de clasa a IV-a


Senatorului Scarlat Iriza îi place adrenalina și să apară la televizor. Preferă Antena3, nu oficinele locale. Numai că, pe holurile Parlamentului, exact locul în care Iriza practică sporturi periculoase, adică face pe senatorul de Gorj, s-a găsit un reporter să-l întrebe semnificația zile de 27 martie, că tot e anul Centenarului. Ce a răspuns ditamai senatorul l-ar face să se rușineze și pe un puști de-a IV-a care acum învață despre Basarabia și despre Unirea din urmă cu un secol.

Istoria îl încurcă rău de tot pe semidoctul Scarlat Iriza, senator ALDE de Gorj, de aceea e cazul ca din fondul de rezervă al partidului să i se achiziționeze un manual de Istoria Românilor de clasa a IV-a pentru a aprofunda materia.
Parlamentarul a fost luat la întrebări de reporterii emisiunii ”Politikix” de la Antena3 despre semnificația zilei de 27 martie, iar ce a răspuns e demn de bancurile cu… blonde.

Reporter: Cât a durat această unire? (cu Basarabia –n.n)
Iriza: Păi a durat până-n îîî, până-n îîî…la sfâ…la…în decembrie, pe 1 decembrie 1918, când rușii ne-au luat din nou Basarabia.
Reporter: Spuneți că pe 1 decembrie 1918, la câteva luni distanță, rușii ne-au luat din nou Basarabia. De ce credeți că au făcut asta?
Iriza: Păi…, Pactul Ribenton-Molotov…

O minimă documentare, pentru dl. senator

Ne-am documentat noi, în cazul în care domnul senator Iriza nu are timp să citească chestiuni ”banale” despre istoria acestui popor. Cu siguranță, la Scoala Primară Sărdănești, comuna Plopșoru, s-a predat lecția asta în urmă cu mulți ani, însă Doru Iriza, la acea vreme, a absentat de la cursuri, fiind cu vaca la păscut.
Potrivit Wikipedia, Basarabia, așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București, s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, când și-a proclamat autonomia în cadrul Republicii Ruse, iar mai apoi, după Revoluția din Octombrie, și-a anunțat, oficial, independența față de Rusia bolșevică. După câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918, Basarabia s-a unit cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie, timp de 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul. Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane venite de la Moscova și de la Berlin, administrația și armata română s-au retras pentru a evita războiul. Aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care, prin pactul expansionist Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică își împărțiseră, în mod imperialist, sferele de influență teritorială în Europa Răsăriteană.

Loading...

Citește și

Spectacolele ”gratuite” din centrul Tg-Jiului au costat 600.000 de lei! Cine a luat caimacul!

Dacă gorjenii au avut impresia că n-au plătit bilet pentru spectacolele care s-au desfășurat, vara …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.