sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 9:45

VIDEO: Noi imagini cu momentul prăbușirii excavatorului din cariera Alunu. Minerii se aflau la doar câțiva metri și au filmat totul. Lider sindical: E dezastru!


Un excavator de la cariera de lignit Alunu, din cadrul Departamentului de Exploatare Minieră a CET Govora, s-a prăbușit, joi dimineața, după ce o masa de pământ din talozul lateral s-a desprins și a răsturnat cel mai mare utilaj minier, cel mai mare în stare funcțională. Din fericire nici un miner nu a fost rănit, pentru că oamenii și-au dat seama că exista pericolul ca halda să alunece și au fugit. La nivelul județului Vâlcea a fost convocat Comitetul județean pentru situații de urgență și administratorul judiciar al CET Govora care vor analiza situația, în contextul în care cariera Alunu furniza cea mai mare cantitate de lignit din cele trei exploatări ale centralei.

Minerii aflați în schimbul I la cariera de lignit Alunu a CET Govora au realizat, în dimineaţa zilei de joi, 23 mai a.c., că o masa mare de pământ din talozul lateral al unui excavator de 1.400 s-a desprins și a înclinat utilajul. Cei 50 de oameni aflați la locul de muncă au realizat pericolul și s-au îndepărtat câteva zeci de metri, iar în scurt timp, utilajul s-a prăbușit. Minerii au apucat să filmeze momentul, dar au surprins și corul de înjurături la adresa conducerii societății și a carierei miniere.

Utilajul minier era cel mai mare, aflat în stare de funcţionare, în cele trei cariere ale CET Govora, din judeţul Vâlcea. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii mai multor instituţii publice, iar în cadrul Prefecturii Vâlcea s-a întrunit Comitelul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„De dimineaţă, am fost anunţaţi că în perimetrul Carierei Alunu, la Divizia Minieră Berbeşti, din talozul lateral s-a desprins o masă de pământ şi s-a răsturnat un utilaj minier – un excavator cu rotor de mare capacitate, ceea ce a afectat ciclul de producţie. Utilajul, efectiv s-a rupt. Din primele date, a rezultat că nu s-au înregistrat victime. S-au deplasat în zonă conducerea operatorului minier şi personalul tehnic din zona respectivă, reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Acum pleacă la faţa locului reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea (ISU), ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), pentru măsurile specifice în zona fiecăruia de competenţă. Deocamdată, urmează să se stabilizeze zona, pentru că încă este o zonă cu potenţial de alunecare. Vrem să vedem dacă această alunecare continuă în haldă, iar din punct de vedere al producţiei, nu este afectată producţia de aburi pe platforma industrială, pentru că există rezerve. Pentru mâine, am invitat la discuţii,

având în vedere că este vorba despre o firmă în insolvenţă judiciară, pe administratorul judiciar, reprezentantul firmei de insolvenţă şi administratorul special, personalul tehnic din cadrul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii Vâlcea, precum şi reprezentanţii ISU. Va fi o şedinţă de lucru în care se va discuta şi stabilirea unor măsuri viitoare”, a declarat, pentru Adevărul, prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Liderul de sindicat al Cartelului Alfa – Vâlcea, din care fac parte şi sindicatele miniere, Ionel Vancea a recunoscut că: „Se fac cercetări pentru a se afla dacă fie a fost vorba despre o alunecare de teren, fie s-a scos prea repede cărbunele şi nu s-a ţinut cont de instrucţiuni. A rămas un morman de fiare vechi. Bine că n-au fost victime. Dar un excavator ca acela cine mai aduce? Acum, problema e de scos cărbunele! E dezastru””, a conchis liderul de sindicat.

Carierele Berbești și Alunu au aparținut CE Oltenia până în 2015 când au fost predate CET Govora printr-o operațiune de dare în plată. CET Govora a intrat în insolvență în mai2016, când avea 2.312 de angajați, iar de atunci și până în luna decembrie a anului trecut au fost disponibilizați 507 de salariați. În luna februarie a acestui an, a fost aprobată o nouă disponibilizare a 156 de angajați.

În luna decembrie 2018, Departamentul Exploatare Minieră avea 889 de mineri și a realizat o producție de cărbune de 90.000 tone, din care la Alunu, 54.000 de tone, costul unitar realizat fiind de 136.10 lei/tonă.  Trebuie spus că pentru achiziția terenurilor, a construcțiilor şi uzufruct annual, în luna noiembrie a anului trecut s-au întocmit documentații de despagubire în valoare de 559.770 lei, potrivit raportului lunar al administratorului judiciar.

De menționat că în prima parte a anului 2018 au avut loc grave alunecări de teren atat în incinta carierelor miniere, cât și pe traseul căii ferate pe care se face aprovizionarea cu cărbune de la Berbești – Alunu la CET Govora.

Cel mai important lucru care reiese din rapoartele administratorului judiciar, firma Euro Insol SPRL, care a aparținut lui Remus Borza, până ce acesta a devenit parlamentar, este acela că pentru revizii, reparații și investiții pe parte minieră n-au fost alocate sume în ultimii ani.

Uitați-vă cum își bat joc de România cum. O distrug… Cariera Alunu Valcea

Publicată de Cătălin Mutu pe Joi, 23 mai 2019

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: