miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:29

VIDEO! Vezi ce a făcut un fost director de bancă în fața Prefecturii

ansamblu-FOST-DIRECTOR-DE-banca-POlovragi-(1)

• Când erau mici, actualul primar Făsuescu și prietenii săi mergeau cu la colindat prin sate

O parte a membrilor Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului au luat parte la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă care a avut loc la Târgu-Jiu, în Piața Prefecturii. Cei de la Polovragi le-au prezentat celor prezenți în Piață obiceiuri străvechi: dansul ursului și căprița. Unul dintre membrii Ansamblului este un fost director de bancă, iar un altul are 82 de ani!

ansamblu-FOST-DIRECTOR-DE-banca-POlovragi-(2)

fost-director-de-banca1Membrii Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului au vârste cuprinse între cinci și 86 de ani și iubesc tradiția populară a zonei în care trăiesc. O parte a lor au venit joi, în Piața Prefecturii, la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă. Pentru acești oameni, tradiția populară, portul din strămoși, istoria zonei Polovragi și frumusețile pe care Dumnezeu le-a dăruit acestor locuri sunt sfinte. Tot ce își doresc este ca obiceiurile din străbuni să aibă viitor! „Colindul apropie oamenii și transmite mesajul Nașterii lui Iisus și al mântuirii. Avem un grup de colindători format din bărbați și tineri și bătrâni și copii. Mergem din casă în casă cu mesajul Mântuirii. Sunt 10 sau 12 bărbați care iubesc tradiția, vor ca ea să rămână, să nu dispară. Avem ocupații diverse, agricultori, economiști, oieri, ingineri. Avem și tineri și bătrâni, cu toții facem parte din Ansamblul de la Polovragi care are 100 de membri, instrumentiști, dansatori, cântăreți. Ne mândrim cu obiceiurile și tradițiile de pe meleagurile Polovragiului de poveste!”, a spus Gheorghiță Epure din Polovragi. Fiica sa, Andreea, este și ea membră a Ansamblului și îi învață să danseze pe cei tineri. Iubirea față de obiceiurile populare ale Olteniei este unul din principiile după care se ghidează localnicii din Polovragi. Asta și credința în Dumnezeu, căci doar așa „putem fi oameni cu adevărat!”, spune Gheorghiță Epure.

„Am fost director de bancă! Acum o să am mai mult timp pentru colindat”

ansamblu-FOST-DIRECTOR-DE-banca-POlovragi-(4)Gheorghe Popescu este pensionar de vreo doi ani, dar, chiar și pe vremea când lucra ca și director al unei unități bancare, mergea cu colindul și făcea parte din Ansamblul Cheile Oltețului. Bucuria sa este că, datorită ansamblului, tradiția din Polovragi nu se pierde. „Este adevărat că am fost director de bancă. De mic copil am purtat icoana Nașterii Domnului când mergeam cu Steaua. Am fost în echipă cu primarul Făsuescu, pe când eram copii, la școală. Mergeam în colindat, eram copii pasionați de aceste obiceiuri și pasiunea a rămas și la bătrânețe. Am fost crescut în spiritul credinței și al tradițiilor. Știm să jucăm Ursul ca pe vremuri, Căprița, să cântăm colinde și cântece tradiționale din Polovragi. Și când eram director de bancă mergeam în colindat, acum am mai mult timp pentru colindat. Am căutat cântece de acum 40 sau chiar 50 de ani, le-am căutat și le-am adus în repertoriul nostru. Aș vrea să mă ocup și de nepoții mei, să îi învăț cât mai multe despre tradițiile populare românești. Sunt extraordinare! Nu trebuie lăsate să se piardă”, a povestit Gheorghe Popescu. Pensionarul îndrăgostit de tradiții spune că perioada aceasta din an este cea mai frumoasă, căci toată familia se strânge în jurul bradului, acasă. „De Crăciun ne strângem în jurul bradului, cântăm din fluier, din voce. Este o frumusețe de voie bună și mereu Crăciunul trebuie petrecut în familie, acasă! Copiii mei, chiar dacă sunt la București, vin mereu acasă de sărbători. Este cea mai frumoasă perioadă din an!”, a spus Gheorghe Popescu din Polovragi.

Ursul din Polovragi

urs-polovragi-FOST-DIrector-de-banca

Chiar dacă are 14 ani, Mihai preferă să învețe cât mai multe despre obiceiurile din zona sa natală. De ceva vreme, Mihai joacă rolul ursului în Ansamblul din Polovragi și în seara de ajun va merge prin sat la colindat. Va fi împreună cu alți copii și tineri ai satului și spune că este cel mai bun mod de a-și petrece Ajunul Crăciunului. „Am 14 ani și merg cu colindul de la vârsta de cinci ani. Am trecut prin diverse roluri, dar cel al ursului nu este chiar așa de ușor. Port cu mândrie acest costum de urs. Capul ursului îl am de la un om din Polovragi, este cap de urs adevărat. Mie îmi palce foarte mult să merg cu colindul”, a povestit Mihai Andreescu din Polovragi.

loading...
Loading...

Citește și

Musical jucat pe scena Teatrului Elvira Godeanu din Târgu Jiu!

Balul Teatrului ajuns la cea de-a IX-a ediție va debuta cu musicalul „Re Găsire” în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: