Viitor incert pentru zeci de tineri care părăsesc sistemul protecției sociale

copii-1

În judeţul Gorj, potrivit reprezentanţilor DGASPC, anul trecut au părăsit centrele de plasament 36 de tineri care au depăşit vârsta de 18 ani, iar în 2012 – 47 de tineri. Anul acesta, 25 de copii se apropie de vârsta la care vor părăsi aceste centre.

La sfârșitul anului trecut, în centrele de plasament din județul Gorj se aflau 272 de copii și tineri care, conform Legii 272/2004, beneficiază de protecția socială până la dobândirea capacității depline de exercițiu, fie pe toată perioada continuării studiilor, fără a depăși însă 26 de ani. Aceste case de tip familial, centre rezidențiale și apartamente se află în localitățile Târgu-Jiu, Cărbunești, Novaci, Motru, Rovinari, Scoarța, Runcu. Un număr de 25 de copii se apropie de vârsta la care vor părăsi aceste centre. După ce vor părăsi centrele de plasament, o parte din tineri, cu sprijinul familiei, se vor integra în familia naturală și în societate, o parte sunt sprijiniți pentru a se integra socio-profesional, o parte sunt transferați în centrele pentru adulți (de regulă, cei cu handicap grav și fără posibilități de integrare). În ceea ce priveşte posibilităţile de integrare socială după ieşirea din sistemul de ocrotire al statului, Primăria Târgu Jiu a oferit, până în prezent, câteva alternative tinerilor respectivi. Unii tineri au deja familii şi au primit locuinţe sociale. „Avem în internatul Liceului nr. 5 amenajate zece camere unde sunt familii şi unde se percepe o chirie modică de 55 de lei pe cameră. În fiecare cameră sunt două, trei sau patru persoane. Mai sunt camere amenajate la Liceul nr. 3, unde nu se percepe nici un fel de chirie sau plată a utilităţilor, unde avem în evidenţe 92 de tineri care au ieşit din centrele de plasament. Am mai repartizat până acum locuinţe ANL pentru şase tineri din centre, şase locuinţe sociale în zona Ciocârlău şi alte cinci locuinţe sociale în zona Narciselor“, a precizat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Unii reușesc, alții au nevoie de ajutor

O parte a tinerilor care părăsesc sistemul protecției sociale nu se mai pot reintegra în familiile naturale și ajung în centrele care oferă adăpost. La Târgu-Jiu sunt mai multe astfel de centre, oferindu-le acestora o viață mai bună decât cea de pe stradă. Unii dintre tineri au reușit să își găsească un loc de muncă în mediul rural și primesc adăpost la gospodăriile cetățenilor la care muncesc. Unii tineri au ajuns studenți, au demonstrat că se poate! Pentru șase dintre ei, un ONG plătește taxele de școlarizare. „Anul trecut, Direcţia de Asistenţă Socială, prin Asociaţia «Inimi de Gorjeni», a plătit taxele de studii pentru şase tineri înscrişi la facultate. Unii dintre tineri sunt studenţi la facultăţi din Craiova, Piteşti, Târgu Jiu. Suntem norocoşi pentru că avem în oraş şi un centru pentru persoanele fără adăpost, Casa «Iris». Aici sunt disponibile 32 de locuri, din care sunt ocupate 27. Aici şi-au găsit şi îşi găsesc adăpost şi o parte dintre tinerii care la 18 ani pleacă din centrele DGASPC Gorj. Din nefericire, foarte puţini dintre tinerii care cresc sub îngrijirea noastră reuşesc să se integreze social în familiile care din diverse motive i-au abandonat. Există şi altă categorie a tinerilor care au părăsit sistemul şi care lucrează, de obicei, cu ziua, fără asigurare medicală sau contract de muncă şi locuiesc în diferite adăposturi din zona urbană sau pe lângă familii din mediul rural“, a precizat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Loading...

Citește și

CJCPCT Gorj ’52

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează vineri 28 februarie 2020 la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.