Vîlceanu acuză: Control, la comanda politică a ministrului Muncii, la Primăria Bîlteni! Vezi ce instituție a executat ordinul lui ”dăncilul” Budăi!

Președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, îl acuză pe ministrul Muncii, Marius Budăi, că a comandat un control politic la Primăria Bîlteni pentru a fi verificată situația asistenților persoanli ai persoanelor cu handicap grav, trimiși în șomaj, în urmă cu mai bine de o lună, din cauza lipsei banilor. De altfel, inspectorii Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială Gorj au menționat în procesul-verbal de control că verificările au loc în urma ”aspectelor semnalate cu ocazia vizitei în județul Gorj a domnului ministrul al Muncii și Justiției Sociale” și, cu toate că au constatat că nu Primăria Bîlteni se face vinovată de situația creată, au aplicat o amendă de 1.000 de lei.

Liderul liberal Dan Vîlceanu, atac virulent la adresa ministrului Muncii, Marius Budăi, după ce a constatat, cu uimire, că o instituție a statului a acționat la comanda politică a acestuia și a aplicat o amendă Primăriei Bîlteni deși, în procesul verbal de control, nu a fost menționată vreo culpă în sarcina acesteia, în legătură cu situația celor 24 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, trimiși în șomaj.
”Situație halucinantă la Bîlteni, unde, pentru că a venit dăncilul de la Ministerul Muncii, Budăi, în Gorj, a mai și dat o comandă politică pentru instituția statului, după o discuție cu Cosmin Popescu: să se ducă AJPIS să-i controleze pe cei de la Bîlteni și să-i sancționeze în legătură cu acest aspect legat de însoțitorii persoanelor cu dizabilități. Și vă citesc din procesul verbal, ca să vă dați seama la ce nivel a ajuns comanda politică în această țară…la nivelul la care comanda politică este trecută într-un proces verbal de control al unei instituții a statului (…) Vii în Gorj și zici <<câinii, pe ei!>>. Și se duc, săracii, acolo, constată că primăria nu are nici un fel de treabă cu ceea ce s-a întâmplat, adică a încercat să salveze situația”, a declarat Vîlceanu.
Trebuie spus că la aprobarea bugetului pe acest an, Guvernul a răsturnat prevederile legale, mai exact a derogat dispozițiile unui articol și a prevăzut ca ”finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, se asigură din veniturile proprii ale acestora și, în completare, din sume defalcate din TVA.
Culmea e că nici Finanțele Publice și nici Consiliul Județean, deși au fost notificate, nu au dat banii necesari plății celor 24 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap, iar aceștia au optat să intre în șomaj.
Ba mai mult, spune președintele PNL Gorj, pe primele trei luni, le-au luat banii înapoi. ”În condițiile astea, vine un ministru, dăncil ca Dăncilă, dă ordin unei instituții a statului să se ducă peste o primărie și să dea amendă”.
De altfel, inspectorii AJPIS recunosc, în procesul verbal de control, că situația creată a fost cauzată de lipsa de finanțare aferentă asistențior personali ai persoanelor cu handicap grav din sumele primite de la bugetul de stat pentru anul 2019, iar în bugetul local nu există sume alocate cu această destinație și, totuși, au aplicat o amendă de 1.000 de lei.
”Verificarea aspectelor semnalate cu ocazia vizitei în județul Gorj a domnului ministrul al Muncii și Justiției Sociale referitoare la situația asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav de pe raza comunei Bîlteni…”, așa își încep inspectorii AJPIS procesul verbal de control.

Ce a spus ministrul

Întrebat de jurnaliștii gorjeni despre situația de la Bîlteni, în urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii a dat un răspuns alambicat cu trimiteri inexacte la Legea Bugetului de Stat și a spus că va cere o informare de la ANPIS.
”Mă bucur că mi-ați pus întrebarea asta pentru că, de la construcția bugetului am tot explicat și o s-o explic și acum…dacă s-a ajuns în situația asta, cu siguranță o să cer Agenției Naționale de Prestații și Inspecție Socială ca prin AJPIS Gorj să facă o informare…Eu, ca ministru al Muncii, nu vreau să folosesc cuvântul greșit până nu am toate informațiile pe care să le văd într-o analiză. Din punct de vedere financiar, nu ar trebui să existe această problemă”, a afirmat Budăi.
Reamintim, la începutul lunii mai a.c., aleşii locali au decis să îi trimită în şomaj pe cei 24 de asistenţi personali, care erau plătiţi lunar cu 1250 de lei net, pentru că Primăria Bălțeni nu a primit nici un leu de la bugetul central pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.