Vor să stabilească un RECORD MONDIAL: 10.000 de gorjeni se vor îmbrăca în IE la Hobița

ziua-iei2

Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Asociația Tradiții de pe Valea Bistriței-Peștișani, Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Gorj și Primăria Peștișani vor aduce un omagiu tradițiilor, artei și meșteșugurilor românești pe platoul Poiana Mare, sat Hobița organizând primul mare festival de tradiții și meșteșuguri românești, „România Autentică” , în zilele de 24 și 25 iunie. La Hobița se va încerca atingerea unui record mondial: 10.000 de persoane care poartă ia tradițională, în același loc!

ziua-IEI

Festivalul „RomânIA Autentică”, care are loc astăzi și sâmbătă la Hobița, are ca principal obiectiv promovarea tradițiilor, meșteșugurilor și a frumuseții meleagurilor românești. Acest festival se vrea a fi cel mai mare eveniment dedicat iei, tradițiilor și meșteșugurilor populare autentice. Totul va avea loc în satul lui Brâncuși, la Hobița, dar și la Târgu-Jiu. Sunt așteptați meșteri în arta populară, dar și mici producători de produse românești, dar și din Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. Intrarea la festival va fi gratuită pentru toate persoanele, singura condiţie pusă de organizatori participanţilor fiind aceea de a purta o ie. „Practic vom avea o serbare câmpenească timp de două zile şi vă invităm să fiţi alături de noi pentru a arăta lumii întregi cât de frumoasă este această zonă, cât de minunate sunt tradiţiile şi obiceiurile româneşti şi cât de importanţi sunt oamenii (…) conform legislaţiei din România, trebuie să avem 10.000 de purtători de ie într-o singură zi şi un obicei asimilat unui obicei tradiţional românesc, adică nu este suficient să strângem 10.000 de persoane, trebuie să avem şi un obicei românesc. De aceea este Ziua Universală a Iei pe 24 iunie atunci când sunt Sânzienele, asta înseamnă că în data de 24 iunie, începând cu ora 14,00 vom avea un panou ca şi o tabelă de marcaj cu numere de la 1 la 10.000 şi fiecare dintre cei care vor păşi în Poiana Mare de la Hobiţa va fi fotografiat şi numărat pe această tabelă. Fotografiile se vor urca online atât pe contul de Facebook al României Autentice, cât şi pe site. Vom avea un fotograf şi două fete care vor îndruma şi se vor ocupa, responsabilitatea lor doar aceasta va fi, de a numerota fiecare femeie, bărbat, copil care va veni şi se va alătura acestui obiectiv principal. Cred că este datoria tuturor românilor să contribuie şi să putem să strângem acei 10.000 de oameni pentru că de aceea acest festival este unul internaţional şi care are o însemnătate extraordinar de mare. (…) Va fi o mândrie pentru Gorj să putem să strângem cei 10.000 de oameni, să îi numerotăm şi să îi înscriem în acest dosar care va fi trimis Ministerului Culturii pentru a constitui documentaţia primară pentru înscrierea iei şi a obiceiului românesc de Sânziene în patrimoniul UNESCO”, a spus Cristina Chiriac de la Asociația Națională a Antreprenorilor.

Programul evenimentului

Programul evenimentului cuprinde: târg al meșterilor populari de la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, expoziție de pictură Mirela Trăistaru, ateliere de confecționat oale și farfurii cu ajutorul meșterilor olari, spectacol de muzică cu participare a ansamblurilor folclorice din diverse părți ale României dintre care amintim, ansamblul Doina Gorjului, dansuri tradiționale, teatru de păpuși pentru cei mici, expoziție de costume populare, etc. „Va invităm, cu drag, cu mic, cu mare, din toate zonele țării și de peste meleaguri, să luați parte alături de noi la celebrarea frumuseții unei sărbători autentic românești. Vom arăta lumii ceea ce înseamnă să fii ROMÂN! Vă așteptăm, așadar, să vă întâlniți în locul unde s-a născut Brâncuși, cu frumoasele Sânziene și obiceiurile de vară, tradițiile românești de altădată”, a transmis Cosmin Popescu, președintele ales al Consiliului Județean Gorj. Acest eveniment va fi realizat cu sprijinul Asociației Naționale a Antreprenorilor, împreună cu Asociația Tradiții de pe Valea Bistriței-Peștișani, Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Gorj și Primăria Primăria Peștișani. Potrivit organizatorilor, programul evenimentului va începe vineri, la ora 11,00 în Târgu Jiu cu parada „Ziua Universală a IEI româneşti“ cu un moment artistic „Sânzienele“ susţinut de Ansamblul de datini şi obiceiuri Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu – Parcul Central Târgu Jiu, „Masa Tăcerii“, va urma o deplasare în formaţie de paradă pe Calea Eroilor până la Coloana fără sfârşit, primire paradă cu un moment artistic „Sânzienele“ susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ în Parcul Coloanei fără sfârşit din Municipiul Târgu Jiu, momentul de final va consta în Hora Iei cu toţi participanţii la paradă. La ora 14,00, la Hobiţa va avea loc deschiderea Festivalului cu parada iei la Casa Muzeu Constantin Brâncuşi, va urma Obiceiul „Sânziene“ prezentat de Ansamblul de obiceiuri şi datini „Roua“ – Cloşani, între 15,00 – 18,00 – va avea loc un spectacol folcloric susţinut de artiştii Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu şi de cei ai Ansamblului Folcloric „Maria Lătăreţu“, iar între 18,00 şi 23,00 – se va desfăşura alt spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, la care vor participa corpul de balet, soliştii ansamblului şi invitaţii speciali Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian şi Gheorghe Roşoga.

loading...
Loading...

Citește și

UCB prezentă la Geneva!

În perioada 11-14 septembrie 2018, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a fost prezentă la Geneva, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.