duminică , 23 februarie 2020 - 16:27

Votul la europarlamentare, cătinel spre repede înainte

Alegătorii sunt ceva mai interesaţi de alegerile europene faţă de precedentele scrutine (2009, 2007) şi tendinţa se va menţine până la sfârşitul zilei de votare. Închiderea urnelor ar putea să consemneze o prezenţă la vot nu consistentă,dar decentă, cel mai probabil peste media central-est europeană, scrie MEDIAFAX.

Pe medii de votare (urban, rural) şi zone geografice, trendurile conturate de datele oferite de Biroul Electoral Central sunt cele clasice, confirmate de scrutinele trecute (naţionale sau europene): alegătorii din rural sunt tradiţional conştiincioşi în a merge la vot, mai ales în prima parte a zilei, în timp ce electoratul din urban este mai sceptic, nu foarte grăbit în a da fuga la secţiile de votare, afluenţa fiind mai mult după-amiază spre seară.

Geografic, podiumurile sunt dominate de judeţele Olteniei, de Dâmboviţa, de Ilfov, iar reticenţele cele mai puternice sunt în judeţele transilvane. În ceea ce priveşte Capitala, unde trăieşte cel mai eterogen electorat, tendinţa pozitivă pentru participarea la vot este ceva mai accentuată: 11,30%, faţă de 7,33% în 2009.

Nu s-au consemnat incidente majore în desfăşurarea procesului electoral, abaterile fiind înregistrate mai ales în zona rurală şi atmosfera de relativ calm pare că se va menţine până la închiderea urnelor.

Politicienii de frunte nu s-au lăsat influenţaţi însă de liniştea aparentă a zilei de votare, ieşind din discreţia obişnuită asupra felului în care au votat. Preşedintele Băsescu, fostul preşedinte Iliescu şi preşedintele Senatului, Tăriceanu şi-au indicat mai cu diplomaţie, mai de-a dreptul, opţiunile: „pentru un partid nou” (Băsescu despre PMP), pentru „consolidarea rolului grupului social-democrat din PE” (Iliescu, gîndindu-se la PSD), pentru PNL, UE fiind o „construcţie a liberalismului” (Tăriceanu). Cu lejeritate,Victor Ponta a anticipat metaforic deznodământul : „Va fi o noapte mai scurtă decât de obicei, dar nu albă”.

Tot pe fundalul unei linişti aparente, Traian Băsescu şi Victor Ponta au fost trataţi de public cu sentimente amestecate: aplauze, dar şi fluierături. În plus, Traian Băsescu a avut un apel civic cu două tăişuri: „Dacă nu au opţiune pentru vreun partid, românii să vină şi să-şi anuleze votul”.

Un nou vârf de votare s-ar putea consemna în intervalul 17.00-18.00, după care ultimul moment animat al zilei va fi între 20.00 şi 21.00.

Ritmurile şi tonurile acestei zile de scrutin european anticipează un deznodământ aproape ştiut. Singurele îndoieli privesc proporţia procentului câştigătorului şi scorurile ocupanţilor locurilor doi şi trei, în funcţie de care deconturile post-electorale vor fi mai aspre sau mai atenuate. Şi poate o surpriză din partea independentului Diaconu. Dar aceasta din urmă este doar o estimare optimistă.

Loading...

Citește și

Alertă meteo! Cod galben și portocaliu până luni seara. Cod roșu la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben şi unul portocaliu de vânt în 27 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.